Fra slør til shorts

– Jeg tar på meg alleslags klær unntatt indisk sari, fordi det blotter magen og jeg vil ikke ta på meg klær som ikke dekker kroppen, sier skjønnhetspleieren Zohra Faruk som er fra Kenya og har to barn. Men hun liker indiske klær, fordi hun hadde mange indiske venner i Kenya og har en indisk drakt som hun liker å ta på seg hjemme.

Komfort foran mote

– Jeg ville gjerne bruke indiske klær hvis jeg kunne, sier den 27 år gamle kosovoalbanske tobarnsmoren Aferdita Novaj.

I Kosovo så hun indere som brukte klær fra hjemlandet og beundret klærne deres. Hun har prøvd dem også for å føle hvordan det er å gå i dem.

Selv bruker hun klær fra hjemlandet bare i brylluper eller andre høytidelige anledninger. – Når kvinner deltar i brylluper kler de seg i hvitt skjørt og gul jakke som kalles for dimia. Kvinnene setter opp håret og har krone på hodet, forteller den musikkglade Aferdita.

Hun har muslimsk bakgrunn, men følger ikke islam strengt og liker å kle seg i vestlige klær som shorts og ha en elegant klesstil. Og siden hun er gift, kler hun seg slik at hun virker seriøs og ikke som en tenåring.

– Folk sier ofte til meg hva som er på moten eller ikke, men jeg bryr meg ikke så mye om det. Jeg bruker klær som passer til kroppen min og er ikke så opptatt av mote, konkluderer husmoren som er utdannet sykepleier.

Praktisk med vestlige klær

– Jeg bruker for det meste pakistanske klær, men vil gjerne bruke norske klær oftere fordi det er mer praktisk, sier tobarnsmoren Iram Shakeel, som er selvstendig næringsdrivende.

Iram elsker å kjøpe og selge klær til folk og firmaet hennes Siga Import ANS importerer ulike varer deriblant klær fra Pakistan og selger til kunder i Norge. Det er lite forskjell mellom indiske og pakistanske klær som kalles salvar kamiz.

Når hun har møte med kunder bruker hun for det meste skjørt, for det er viktig for henne å føle seg komfortabel når hun arbeider. Når hun drar til Pakistan bruker hun imidlertid bare pakistanske klær, på grunn av at det ikke er så populært av kvinner å bruke vestlige klær der.

Nordmenn legger ofte merke til de pakistanske klærne hennes og gir ofte komplimenter. – De liker spesielt måten de er sydd på, stoffet og mønsteret på klærne, forteller 28-åringen.

Det er viktig for Zohra å kle seg slik at folk ser at hun tar vare på seg selv og ser fin ut. – På jobben bruker jeg bare vestlige klær som langt skjørt for eksempel, og av og til bruker jeg slør også. Og jeg bruker bare arabiske klær hjemme eller på noen fester, ellers tar jeg alltid på meg norske klær når jeg er ute, forteller 35-åringen.

Når Zohra drar til hjemlandet må hun dekke hele kroppen med en lang drakt og bruke hijab (slør) for det meste, men hun tar ikke på seg en svart drakt fordi hun foretrekker farger.