Må styrke fritidsklubbene

Organisasjonen arbeider blant afrikanske barn og unge i Norge og arrangerer aktiviteter minst en gang i måneden for ungdom mellom 13 og 20 år. Aktivitetene omfatter samlinger, seminarer, leirer, utflukter og kultur-arrangementer. De som er med på aktivitetene lærer noe viktig samtidig som de har det gøy.

Organisasjonen opplyser på sine nettsider at de arbeider for å fange opp og imøtekomme både problemer og ressurser blant unge afrikanere i Norge og at de vil gi ungdommene forståelse for felles historisk og kulturell arv, bidra til læring og videreutvikling av kulturelle uttrykksformer og være pådriver for at ungdommene skal være aktivt deltakende i utforming av sin tilværelse i det norske samfunnet.

Gjennom forebyggende arbeid ønsker AYIN å bidra til å stoppe rekruttering til negative miljøer og fremme en positiv identitetsutvikling blant afrikanske ungdommer.

Gurah peker på at miljøet ved Akerselva er ganske skjult fordi andre folk ikke oppsøker området.

– Vi må finne årsakene til at disse ungdommene trekker til området. Jeg tror at mye kan gjøres gjennom eksisterende tilbud, men at det ofte står på penger. Jeg tror heller ikke at politiet alene kan løse problemene, understreker hun.

– Mange ungdommer trekker ned til sentrum, og mange av de somaliske ungdommene vi ser nede ved elva sliter med en vanskelig forhistorie som gjør dem til en mer utsatt gruppe en andre.

– Det jeg ser som et mulig bidrag til å løse problemene er en styrking av organisasjoner og fritidsklubber. Dessverre er mange fritidsklubber nedlagt de siste årene, og det blir et spørsmål om å finne ut hvilke rom ungdommene har for å komme i kontakt med voksne og finne positive rollemodeller.

Også politiet er enige i at de ikke sitter med hele løsningen. Geir Tveit ved forebyggende seksjon på Grønland politistasjon forteller at eikamiljøet hører inn under samme plan som miljøet som holdt til på Plata.

– Planen består av tre punkter. Vi skal hindre rekruttering til miljøet, hindre bruk og salg av narkotika og sikre trygghet for publikum. Samtidig er det nedsatt en tverrfaglig gruppe som også skal se på det fysiske miljøet i området, rydde vegetasjon og gjøre området mer attraktivt å bruke forteller han.

Tveit forteller at de forskjellige etatene har blitt bedre til å samordne arbeidet.

– Vi har blitt flinkere til å skrive barnevernsmeldinger, og vi har aldri skrevet flere enn vi har skrevet i år, selv om ting egentlig ikke har blitt verre. Nå har alle politistasjoner en egen barnevernskonsulent, og en av oppgavene deres vil være å kartlegge effekten av politiets samarbeid med barnevernet.