Advarer mot å kutte diabetes-testing av gravide

– Noen mener kanskje at det brukes unødig mye tid og penger til å teste gravide for diabetes, sier bydelslege Faiza Basharat om utkastet til nye retningslinjer for svangerskapsomsorgen, som Sosial- og helsedirektoratet har sendt ut på høring.
Forslaget omfatter også å slutte med testing av høyrisikogruppene.

Svangerskapsdiabetes betyr at det blir påvist diabetes eller nedsatt glukosetoleranse (økt blodsukker) under svangerskapet.

– Gravide som utvikler svangerskapsdiabetes uten at det blir oppdaget, risikerer komplikasjoner under svangerskapet, misdannelser hos fosteret og komplikasjoner etter fødselen. Mange studier viser dessuten at rundt 60 prosent av dem som får svangerskapsdiabetes innen ti år etter svangerskapet utvikler type 2-diabetes, sier hun.

Alarmerende tall
Undersøkelsen Faiza Basharat har gjort på grunnlag av data fra sin egen praksis som bydelslege på Torshov helsesenter, vakte stor interesse da hun la fram tallene på et seminar om innvandrere og type-2 diabetes i Oslo nylig. Det er ikke tidligere gjort noen omfattende kartlegging av svangerskapsdiabetes blant innvandrere i Norge. Hun har samarbeidet med professor Jak Jervell og legene Bernadette Kumar, Anne Karen Jenum og Bilal Ata om undersøkelsen.

Av 167 gravide som var til kontroll hos Faiza Basharat i 2002 – 2003, var 60 etnisk norske, 51 fra det indiske subkontinent (de fleste indiske og pakistanske) og 56 fra andre etniske grupper (de fleste fra Midtøsten og Nord-Afrika). Forekomsten av svangerskapsdiabetes var seks ganger så høy blant dem fra det indiske subkontinent som blant de norske (86,3 prosent mot 15 prosent). Også den andre innvandrergruppen hadde langt høyere forekomst av diabetes enn de norske. Mange av dem måtte forløses med keisersnitt, mens alle de norske kvinnene fødte normalt. Alderen til kvinnene var i gjennomsnitt 31,1 år. Yngste var 19 år og eldste 42 år. Bare 7,8 prosent av de pakistanske og indiske kvinnene hadde kjent til diabetes fra før.

Ifølge nye tall fra Folkehelseinstituttet får om lag åtte av 1 000 gravide i den norske befolkningen som helhet svangerskapsdiabetes. Antallet har økt de siste 30 årene. Også antallet som har diabetes før svangerskapet øker. Det antas at økningen henger sammen med den generelle økningen av diabetes i befolkningen.

En norsk undersøkelse, (MoRo-undersøkelsen, 2000), viste at det i befolkningen på Romsås var hele 36 prosent av kvinnene og 21 prosent av mennene fra det indiske subkontinent som hadde diabetes. Det sammenfaller med kjente undersøkelser gjort internasjonalt av denne gruppen. I den norske befolkningen har man anslått at 2,3 prosent av alle kvinner og menn under 30 år og 3,4 prosent av dem over 30 år har diabetes.
Gravide med diabetes føder store barn
Pakistanske Faiza Basharat har arbeidet som bydelslege ved Torshov helsesenter siden 1998. Hun har i sin egen praksis sørget for at gravide med diabetes får tett oppfølging av fastlegen i samarbeid med sykehus når det gjelder både diagnose og behandling. Kvinnene som hadde kjent diabetes fra før fikk undersøkelse på diabetisk poliklinikk fra sjette uke i svangerskapet, og deretter hver annen uke.

Faiza Basharat påviste i sin undersøkelse at mens de norske kvinnene med diabetes la på seg i gjennomsnitt tre kilo mer enn dem uten diabetes under svangerskapet, var forskjellen mellom seks og åtte kilo for de indiske og pakistanske kvinnene med diabetes i forhold til dem uten diabetes. Kvinnene fra det indiske subkontinent er i gjennomsnitt lavere av vekst enn norske kvinner. De uten diabetes føder barn som har mindre vekt og med kortere fødselslengde enn norske kvinner. Samtidig viser hennes tall at fødselvekten til barna er stor hos de indiske og pakistanske kvinnene med svangerskapsdiabetes. De hadde kortere svangerskap enn de norske, og de fødte tyngre og lengre barn.

De norske kvinnene med svangerskapsdiabetes fødte barn som i gjennomsnitt veide fire kilo, med lenge på i gjennomsnitt 52 centimeter. (Hos dem uten diabetes var fødselsvekten 3,5 kilo). De indiske og pakistanske kvinnene med kjent diabetes fra før svangerskapet, fødte i gjennomsnitt barn som veide 4,8 kilo, med en gjennomsnittelig lengde på 54 centimeter mens kvinner fra den samme gruppen uten diabetes fødte barn som i gjennomsnitt veide 3,1 kilo, med 48 centimeter lengde. Hele 30 prosent av kvinnene med pakistansk og indisk bakgrunn som hadde svangerskapsdiabetes måtte forløses med keisersnitt. Ingen av de norske kvinnene i undersøkelsen fødte med keisersnitt.

Har diabetes uten å vite det
Blant kvinnene som fikk påvist svangerskapsdiabetes, antar Faiza Basharat at mange kan ha utviklet diabetes før svangerskapet, uten å vite det. Mange har for dårlige språkkunnskaper til å kunne beskrive symptomene for en norsk lege slik at diagnosen kan bli fastsatt på et tidlig tidspunkt.
– Dette er et meget seriøst problem i det norske helsevesen. Vi trenger helseopplysning med fokus på ernæring og fysisk aktivitet. Vi trenger en strategi for å forhindre diabetes blant unge kvinner. Vi trenger også testing av gravide for diabetes, både for å hindre komplikasjoner under svangerskapet og utvikling av type-2 diabetes senere, sa Faiza Basharat, da hun la fram undersøkelsen sin i Oslo forrige onsdag.