Afghanske helter til de paralympiske lekene i Athen

Utrop møter dem på Toppidrettssenteret i Oslo hvor de gjør de siste forberedelsene før avreisen til Athen. Mareena skal konkurrere i 100 meter sprint. Hazarat skal delta i to ritt under de paralympiske lekene: Time Trail og Road Race. Han sier til Utrop at han har gode forventninger til lekene i Athen.
– For det første er jeg kjempeglad for å være med. For det andre vil jeg vinne gull. For det tredje gleder jeg meg til å møte og utveksle erfaringer med andre funksjonshemmede.

Idrettsglede
Fysioterapeut og judotrener Kristian Marki Norheim har bygget opp den afghanske paralympiske organisasjonen siden februar i år på oppdrag fra Handicap International, men vil gi seg etter lekene i Athen er over.
– Nå kan de være stolte av å gjøre dette selv, sier han til Utrop.
Norheim forteller at interessen for idrett er stor i Kabul.
– Vi lånte den olympiske stadion i Kabul til å arrangere et nasjonalt mesterskap i idrett. Over 100 utøvere dukket opp, 40 prosent av dem var kvinner. Dette var på den samme stadion hvor Taliban pleide å henrette kvinner, forteller han.

Sykkelbud i Kabul
Hazarat begynte først å sykle etter at han ble mineskadd.
– Da jeg fikk protesen min traff jeg en annen med protese som trenet sykling. Jeg spurte hvor han hadde lært det, og han fortalte meg at jeg måtte kontakte organisasjonen Afghan Amputee Bicyclers for Rehab and Recreation (AABRR). Der ble jeg trent, og etter hvert begynte jeg å delta i forskjellige sykkelritt, forteller han.

Abdul Baseer fra AABRR er tydelig stolt av Hazarat.
– Så langt har han vunnet sju ritt. Han har til og med slått utøvere som er helt funksjonsfriske på sykkelen sin med ett gir, skryter han.
På spørsmål om hvordan han har blitt så god til å sykle svarer Hazarat:
– Jeg bruker sykkelen mye i jobben.

Hazarat er sykkelbud i Kabul, og er hovedforsørger for familien som består av åtte søsken, i tillegg til mor og far.
I Athen vil han konkurrere med en langt bedre sykkel enn den han har hjemme. En sykkelforretning i Oslo har gitt han den samme sykkelen som Tour de France-vinner Lance Armstrong har.

Qaher Gulam Hazarat og Mareena Karim er stive og alvorlige når de stiller til fotografering. Det er et sjenert Paralympics-landslag Afghanistan sender til Athen.
– De er litt overveldet over all oppmerksomheten, forteller Kristian Marki Norheim oss.
– Og dette er bare begynnelsen. Når de kommer hjem til Kabul vil det være reklameplakater av dem over alt. Et afghansk telekompani har nemlig bestemt seg for å sponse dem. De er skikkelige helter der nå, sier han.