– Jeg fremfører klassisk indisk musikk, men i 1999 ble jeg involvert i et prosjekt hvor vi laget et samarbeid med noen jazzmusikere og turnerte i Norge. Vi ble knyttet til hverandre og fikk et fint samarbeid. Jeg har også arbeidet med en eventyrforteller.
Madhunita Ray svarer grundig og detaljert på hvorfor en sangerinne fra solfylte India stadig velger å dra tilbake til vår kalde avkrok av verden. Hun beskriver nordmenn som trivelige og rett fram. Ray tror på å gjøre som romerne når man er i Rom, og betror oss at hun også har fått sansen for enkelte norske matretter.
– Jeg er veldig glad i pølse, men har også fått sansen for peppermakrell, kjøttboller og Norvegia.Om den kommende konserten i Oslo forteller hun at vi kan vente oss både klassisk og halvklassisk musikk, hun lover både ragas og tumridaga.
Sin klassiske bakgrunn til tross er Madhunita Ray åpen for å blande flere former for musikk og folkemusikk fra flere kulturer.
– Klassisk musikk er klassisk musikk, opphavet til det hele er klassisk. Jeg holdt faktisk et foredrag om dette. Hvis du kombinerer musikk med ulik bakgrunn, kan du få fantastiske resultater. Vi jobber jo alle med noter og rytmer og kombinasjonen blir ikke nødvendigvis klassisk, men mange tonearter passer sammen, og finner man frem til disse kan man skape noe vakkert. Slik var det da jeg jobbet sammen med eventyrfortelleren også; det var ikke klassisk, men vi arbeidet oss frem til et konsept som fungerte på en helt ny måte.
Madhunita Rays musikalske engasjement har også et stort sosialt engasjement.
– Det startet med at jeg spilte på en konsert for økt bevissthet rundt AIDS, og derfra har jeg involvert meg i stadig flere saker. AIDS er jo en veldig global sak med enorme proporsjoner og spredningen er ute av kontroll med de konsekvenser dette har både for familier og hele samfunn. Musikk egner seg veldig bra til å uttrykke solidaritet med denne saken. En musiker er også et menneske og jeg har en plikt til å bidra. Vi må alle bryte ut av våre egne sirkler og engasjere oss.
Tilbake til den kommende konserten. Har du inntrykk av at et norsk publikum forstår den indiske musikktradisjonen?
– Jeg oppfatter det norske publikummet som veldig mottakelig. Musikk krysser alle grenser og folk reagerer aldeles nydelig. Det handler også om å forklare hva en gjør, både når man fremfører klassisk musikk og når man lager blandede prosjekter sammen med andre. Jeg føler at folk er med når jeg synger, og setter pris på det jeg gjør.
For de som setter pris på Madhunita Rays musikk er det bare å stille på IKM i Tøyenbekken i Oslo den 16. oktober.