Innvandrerkvinner gifter seg tidligere

Et fellestrekk ved kvinner fra disse landene er at det var en lav andel som ikke var gift på innvandringstidspunktet. Disse kvinnene gifter seg med menn fra samme opprinnelsesland, viser en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå (SBB).

Når vi ser på forskjeller mellom kvinner med ulik landbakgrunn er det nødvendig å skille mellom kvinner som innvandret som voksne og kvinner som har hatt hele eller deler av barndommen sin i Norge. Dette er to grupper som skiller seg fra hverandre på flere måter. For det første er migrasjonen en sentral faktor for ekteskapsinngåelse og familieetablering for en del kvinner som innvandrer som voksne.

At det er store forskjeller i hyppigheten av ekteskapsinngåelse blant kvinner som er vokst opp i Norge med ulik landbakgrunn tyder på at det er forskjeller i de kulturelle preferansene knyttet til giftermål. Det kan også være ulikt i hvilken grad de unge jentene er påvirket av preferanser og atferd fra foreldrenes opprinnelsesland, og det som skjer i det norske samfunnet.

Det er en klar sammenheng mellom migrasjonen, ekteskap og familieetablering, viser undersøkelsen. Når en ser på forskjeller mellom kvinner med ulik landbakgrunn må en skille mellom kvinner som innvandret som voksne, og kvinner som har hatt hele eller deler av barndommen sin i Norge.

– Kvinner som selv har migrert gifter seg tidligere og får barn tidligere enn andre kvinner. For kvinner som har hele eller deler av barndommen sin i Norge vil egen migrasjon ikke påvirke ekteskapsinngåelse og familieetablering på samme måte, skriver Trude Lappegård som står bak rapporten.
Kvinner som flytter til Norge på grunn av ekteskap vil i stor grad være påvirket av normer og holdninger knyttet til familie og barn fra sitt opprinnelsesland.

– Kvinner som vokser opp i Norge vil også være påvirket av normer og holdninger fra foreldrenes opprinnelsesland. I tillegg er de eksponert for kulturelle preferanser og atferd som er vanlig i det norske samfunnet, viser analyse av rapporten.

Migrasjon og ekteskap
Kvinner fra Norden har i følge undersøkelsen et relativt likt ekteskapsmønster. Andelen som ikke er gift når de flytter til Norge er svært høy og mange vender tilbake til sine hjemland når de skal etablere seg med familie. Men dette er ikke tilfelle for kvinner fra Nord-Afrika, Sør-Asia og Vest-Asia.Ekteskapsinngåelse blant kvinner som innvandret som voksne varierer i forhold til flere faktorer. For noen som ikke er gift på innvandringstidspunktet kan ekteskap likevel være nært knyttet til migrasjonen, og giftermål vil skje raskt etter at de flytter til Norge. Og majoriteten av gifte kvinner fra disse landene har ektefelle med samme landbakgrunn som dem selv, heter det i følge rapporten.

Ekteskap blant kvinner med barndom i Norge
– Høyest relativ risiko for å gifte seg finner vi blant kvinner fra Tyrkia, etterfulgt av kvinner fra Pakistan og Marokko, men forskjellen mellom kvinner fra Tyrkia og kvinner fra de to andre landene er stor. Kvinner fra Tyrkia er med andre ord langt yngre når de gifter seg enn kvinner fra Pakistan og Marokko, sier Lappegård.

Lavest innslag av blandingsekteskap finner vi blant kvinner fra Nord-Afrika, Sør-Asia og Vest-Asia. Det er små forskjeller mellom kvinner som er født i Norge eller som flyttet til Norge før skolealder og kvinner som flyttet til Norge i skolealder.

Ser vi på enkeltland er det lavest innslag av blandingsekteskap med menn uten innvandrerbakgrunn blant kvinner fra Tyrkia, Marokko, Pakistan og Vietnam. Tall viser også at flertallet av kvinnene med bakgrunn fra både Tyrkia og Pakistan har ektemenn som har flyttet til Norge som voksne selv om kvinnen selv har vokst opp i Norge.