Minoritetsungdom organiserer seg

BURO mottok i 2003 nærmere 1 million kroner til minoritetssatningen sin og dette har blant annet ført til ansettelse av en ny prosjektleder for minoritetsprosjektet, – Målet med nettverksmøtet er at vi ønsker å etablere et sterkt nettverk av personer som har kontakter i de forskjellige miljøene i Oslo og deretter sette fokus på felles utfordringer og problemstillinger som knyttes til egen eller generell organisasjonshverdag, forteller Elif Yildirim, prosjektleder for minoritetssatsningen. – Tanken er at man etter hvert skal kunne komme frem til løsninger og fremme forslag til tiltak og prosjekter, fortsetter hun.

Samtidig jobber prosjektlederen med et inkluderende prosjekt rettet mot tradisjonelle norske organisasjoner , som har ønske om et flerkulturelt tiltak eller et ønske om å inkludere barn og ungdom med minoritetsbakgrunn i organisasjonen.
Blant utfordringene som de ulike representantene på nettverksmøtet hadde til felles var økonomisk støtte.

– Vi har mange ideer, men vet ikke hvordan vi skal gå frem fra prosjekt til ide, forteller Mubahsar Amin fra Norges Muslimske Ungdom. Mange av de ulike støtteordningene som Idebank og Frifond krever både en lang prosess med søknadskriving og rapportering i etterkant.- Man planlegger, men vet ikke om man får innvilget støtten ,fortsetter Mubashar. Det sier seg selv at mange av ideene blir lagt på is. En slik prosess krever mye av organisasjonene som jobber på frivillig basis og ikke mottar driftsstøtte.
– Spesielt sliter minoritetsorganisasjonene med å få økonomisk støtte til drift som kontorlokaler, pc, telefon etc, opplyser Terje Grytten, daglig leder i BURO. Dette resulterer ofte i at organisasjonene ikke har et samlingspunkt. Dilek Ayhan, daglig leder i Norges Tyrkiske Ungdomsforening, sto frem i Dagsavisen i 2002 hvor hun fortalte om hvordan hun og andre styremedlemmer måtte bruke hjemmekontor og eget studielån for å finansiere prosjekter i foreningen.

I ettertid har organisasjonen fått etableringstøtte fra Oslo Kommune gjennom sitt medlemskap i BURO og Dilek Ayhan presiserer hvor viktig det er for minoritetsorganisasjonene å komme inn under disse ordningene.

Minoritetsorganisasjonene er annerledes enn tradisjonelle norske organisasjoner både i form av medlemmer og oppbygning og faller ikke under statlige og kommunale ordninger til private organisasjoner i Norge.
– Det ville allikevel også være hensiktsmessig for politikerne å tenke på å sette opp en egen delordning for minoritetsorganisasjonene og andre spesifikke organisasjoner, sier hun. Ikke minst sliter organisasjonene med å etablere lokallag i alle fylker ettersom minoritetene er lokalisert i de største byene, spesielt Oslo. Et annet problem er at organisasjonene opererer med brukere og ikke medlemmer.For å kunne få offentlig tilskudd fra Oslo kommune er kravene at organisasjonen skal ha minst 100 tellende medlemmer. I Oslo kommune er det byrådsavdeling for kultur og utdanning som har ansvaret for behandling av økonomisk tilskudd til frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner i Oslo.

Saksbehandler Annika Berg kan informere at i 2004 har Somalsk Ungdomsforening fått innvilget etableringstøtte. Mye skyldes deres medlemskap i BURO og den hjelp de har fått der. -Ved å forandre noe så enkelt som et vedtak på at foreningen er åpne for alle klarte de å få innvilget etableringstøtte etter å ha slitt med en slik søknad i lang tid, opplyser Terje Grytten.

Ved å være medlem av BURO kan organisasjonene få hjelp til søknadskriving knyttet til økonomisk støtte, føring av regnskap, og hjelp i oppstartfasen. – Vi er også et organ som har makt i forhold til å påvirke lokale politikere og det offentlige, avslutter Terje Grytten.

FAKTA
Hva er BURO?
Barne- og Ungdomsrådet i Oslo (BURO) er en paraplyorganisasjon som representerer interessene til 52 barne og ungdomsorganisasjoner på fylkesnivå i Oslo.
BURO driver også Ungdomsinformasjonen i Oslo og Ung medbestemmelse i Oslo.
Unginfo er et informasjonskontor for ungdom mellom 15-26 år som svarer på spørsmål om alt fra utdanning, arbeid, bolig, fritid til ut i verden.
Ungmedbestemmelse driver demokratiopplæring for lokale ungdomsråd i 21 bydeler bestående av ungdom mellom 13-18 år.

Besøksadresse:
Møllergaten 3
0179 OSLO
Tlf: 22 41 51 28
Mob: 40 22 27 28
Faks: 22 42 63 71
[email protected]
www.buro.no

FAKTA
For informasjon om ulike støtteordninger:
www.oslo.kommune.no
www.buro.no
www.lnu.no
www.frifond.no
www.idebanken.no
www.solofondet.no