”En erfaren skolepolitiker”. Slik karakteriserer Svenska Dagbladet 32-åringen som fikk delt sjefsjobb i Göran Perssons nye ”skolekabinett” – sammen med Leif Pagrotsky.
Ibrahim Baylan ble født i Tyrkia i 1972. Han og familien er kristne syrere, en minoritet som ved flere anledninger har opplevd forfølgelse i hjemlandet. I 1982 ser faren ingen annet utvei enn å flykte fra militærregimet, og velger Sverige som tilholdssted. Baylan-familien slår seg ned i Botkyrka. Som 19-åring tar Baylan militærtjenesten på Gotland før han flytter nordover for å studere. Politiske verv har han hatt siden 1997.
Baylan har gymnasutdanning fra økonomilinjen ved Fittja og hovedfag fra universitetet i Umeå, hvor han studerte nasjonaløkonomi. Inntil nylig satt han i stillingen som ombudsmann for HTF-Västerbotten, før han nå inntrer statsrådsjobben. I tillegg til ombudsmannsjobben har Baylan hatt en rekke verv i skolepolitisk sammenheng, noe som gjør han skreddersydd for sin nye stilling. Privat beskrives han som en arbeidsom, målrettet mann med stor sportsinteresse.
Formelt overtok han 1. november. Ansvarsområdet hans er grunnskole- og gymnasutdanningen. Hjemme i Sverige har mediene fokusert sterkt på hans bakgrunn, og det med god grunn; aldri tidligere har en person med innvandrerbakgrunn hatt et så høytstående politisk verv. Selv velger han å legge en demper på den store stemningen:
” Ingen tvil om at det er stort å bli statsråd, selv håper jeg ikke at min bakgrunn har gitt meg jobben, men merittene. Jeg har jo jobbet hardt med skolespørsmål i mange år,” uttalte han nylig i et intervju til Svenska Dagbladet.
Statsminister Persson har ikke annet enn lovord å komme med når han skal beskrive sin nye statsråd, som han omtaler som ”meget sakkyndig.”