– Jeg vokste opp i en musikalsk familie og har alltid hatt en stor lidenskap for musikk. Mor sang og far spilte gitar. Bestefar klarte å livnærte hele familien sin med et lite instrument. Det å lære å spille var aldri noe tvang. Jeg fikk det rett inn i årene, sier sangeren Habib Koite.
Den 46 år gamle sangeren er mye kraftigere i virkeligheten enn på samtlige bilder, og en smule mer seriøs. Men en lang dag med mye reising, lydsjekk og alt som må ordnes og gjøres før en konsert på Cosmopolite, har etterlatt få tegn på stress i Koites rolige vesen.
Mali, landet i Vest-Afrika, er kjent for sin fantastiske og rike musikkultur. Hver eneste region i Mali har sin særegne etniske musikkstil.
Habib Koite er fra Kayes, helt nordvest i Mali, mot grensen til Senegal. Koite spiller Danssadoso. Det er fra hjemstedet Kayes han har hentet med seg den populære rytmen ”danssa”, for så å blande det med den tradisjonelle jaktmusikken ”Doso”. Doso er en slags meditasjonsmusikk som forteller om bravuren til mennesker og forholdet mellom mennesker og naturen. Selv beskriver han musikken sin som en reise gjennom Mali.
Koite er en mester i denne blandingskunsten. Rytmer og melodier på kryss og tvers av Mali og resten av verden smelter sammen i en symbiose. Det er nettopp denne symbiosen som kjennetegner hans musikkstil. En gjenklang av både blues og flamenco høres i gitarspillet, og sangene framføres av tradisjonelle maliske instrumenter. De fleste musikere spiller musikk fra sin egen region
Koite ble oppdratt i en aura av musikalitet, og den ble hans store lidenskap. Musikken ble aldri pådyttet ham, men skole var det annerledes med. Familien anså utdannelse og skolegang som en viktig framtidsinvestering.
– Jeg så aldri for meg en framtid som musiker. Samtidig som jeg spilte og sang, studerte jeg målrettet for å komme inn på ingeniørhøgskolen. En av mine onkler som hadde merket seg mitt talent innen musikk var tydelig misfornøyd med at jeg satset på å bli ingeniør. Han jobbet som rektor på skolen og hadde veiledning av elevene i deres yrkesvalg som en del av jobben. Da de endelige resultatene om studieplassene ble hengt opp på skoleveggen, var ikke navnet mitt på ingeniørlista. I stedet for sto jeg på lista til National Institute of Arts (INA) in Bamako, sier Koite, som i dag har tre album samt en dobbel live-plate bak seg.
I 1988 dannet han bandet Bamada ( krokodille munn) sammen med en gjeng venner som har holdt sammen siden. De hadde sine første spillejobber på klubbscenene rundt omkring i Bamako. I begynnelsen holdt Koite seg til en gitar med nylonsnor, fordi han ikke betraktet seg god nok til å konkurrere med Malis store gitarspillere. Etter hvert utviklet Koite sin egen særegen teknikk og stil i gitarspillingen.
Koite vant den prestisjefylte ”Radio France International African Discoveries award” for en antirøyk-sang kalt “Sigarett Abana.” Premien gjorde det mulig for bandet å reise til Frankrike for å spille inn et album. Resultatet ble albumet ”Musa Ko” som forvandlet han til en sensasjon i Mali.
Hva handler tekstene dine om?
– Det handler om å ta vare på naturen, mentalitetsendring blant ungdommer i Afrika, verdien til musikkmorsinstinktet, ja også om å slutte og røyke, sier sangeren som har som hobby å filosofere over livet.
Har du selv noe favoritt musikk eller musikere?
– Jazz og rock, svarer han. Og mer rekker han ikke å si før han blir avbrutt. Bamada må videre til neste avtale. Middag med den maliske foreningen før de skal opptre for første gang på en scene i Oslo.