Arbeidet mot omskjæring må videreføres

Etter avsløringene om omskjæring i enkelte innvandrermiljøer i 2000, ble det satt i gang en rekke tiltak for å forebygge omskjæring. Ett av tiltakene i Handlingsplanen mot kjønnslemlestelse var OK-prosjektet. Fra nyttår legges prosjektet ned.

Avsløringene i 2000 førte til sterkt engasjement fra politikere, og lovord på lovord ble gitt om å forebygge slike inngrep. Politikerne hadde sterke meninger, og dette skulle man slå ned på. Selv om omskjæring av jenter ble forbudt ved lov i 1995, ble det gjort endringer i loven og straffen skjerpet. Helsepersonell ble blant annet pålagt å varsle myndighetene hvis de fikk vite om planlagte kjønnslemlestelser.

All oppmerksomhet og debatt rundt problematikken har fått kvinner og menn til å endre holdning. Mange av de berørte kvinnene hadde aldri snakket om dette før de kom til Norge. Det var på denne måten de fant ut hva som var årsaken til de psykiske plagene de slet med.

Mens aktører som jobber på feltet er opptatt av å forebygge, er OK-prosjektet det eneste som tilbyr veiledning til kvinner etter at de er omskåret. Fordi mange sitter med spørsmål om de vil gjenåpne syingen, hvilke konsekvenser dette vil medføre, hvordan man skal gå fram osv, er det viktig å ha et senter der man kan få kunnskap om omskjæring, både når det gjelder forebygging og hjelp til de utsatte i etterkant.

Tidligere i år mistet Primær Medisinsk verksted (PMV) i Oslo, som også jobbet med forebygging av omskjæring, støtte fra Oslo kommune. Det er også siste år PMV får prosjektstøtte fra UDI og Barne- og familiedepartementet til å videreføre tiltak mot omskjæring. Prosjektet blir avsluttet etter tre år.

Fire år etter avsløringene er temaet så å si glemt, til tross for at unge jenter fortsatt står i fare for å bli omskåret. Når stormen om hvem som skal kjempe hardest mot omskjæring er lagt ned, erfarer man at tiltakene nedprioriteres. Selv om Barne- og familiedepartementet skal videreføre OK-prosjektet som en del av NAKMI (Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse), er det kanskje en viss fare for at fokuset drukner blant andre helserelaterte saker enheten er opptatt av. I hvor stor grad den tilegnede kunnskapen til OK-prosjektet vil bli overført til den enheten som åpnet i fjor sommer, gjenstår å se.

God jul!

Utrop ønsker med dette alle lesere en riktig God jul og et godt nytt år!
Gled dere også til første utgave av Utrop i 2005, som kommer 13. januar.