Oransje mot de blå i Ukraina

Etter andre runde av presidentvalget i Ukraina, ble statsminister Janukovitsj utropt til president. Samtidig ble mer enn 11 000 klager sendt til Høyesterett med bevis for valgfusk. Som resultat har flere land ikke anerkjent valgresultatene, tusenvis av mennesker over hele kloden strømmet ut på gata for å gi sin støtte til den andre kandidaten, Jusjtsjenko, og for å vise mistillit til den sittende regjeringen.

Jusjtsjenkos tilhengere er kjent som ”de oransje” siden de alltid har noe oransje på seg og dekorerer alt mulig med oransje stoff. De bruker så mye av det at fabrikker i Ukraina er tomme for oransje stoff. De som støtter Janukovitsj er ”de blå”. Ifølge Kievs beboere er alle demonstrantene fredelige og høflige. Lokalbefolkningen tar med mat som de deler uten å gjøre forskjell på grupperingene. De sier de ikke har noe imot hverandre, men er motstandere av den lille gruppen som misbruker makten.

Gjenspeiler Ukraina
Det var demonstrasjoner i USA, Canada, Storbritannia, Italia, Frankrike, Danmark, og Norge. Den Ukrainske ambassaden i Oslo er bare tre år gammel, dette var det første presidentvalget hvor man kunne stemme i Oslo. Før det måtte de som ville stemme reise til Stockholm eller Helsingfors.

– Vi mener vi har et utvalg av befolkningen her i Norge som gjenspeiler Ukraina, ettersom vi har mennesker fra hele Ukraina boende i Oslo, sier Julia Kovalevska, visesjef for valgkommisjonen i Oslo. Dagens ukrainske statsminister Janukovitsj har mest støtte i den østlige delen av landet, der flesteparten av de russisktalende ukrainerne bor. En av de kuriøse faktum vedrørende Janukovitsj er at han er dømt til fengsel to ganger for voldtekt og tyveri. Jusjtsjenko er mest støttet i den vestlige delen av Ukraina og har rykte på seg for å være en provestlig og proamerikansk politiker.

Det var 24 kandidater i første valgrunde, Jusjtsjenko fikk 74 prosent i Oslo. I andre valgrunde med to kandidater, fikk Jusjtsjenko 76 prosent. Ifølge den nasjonale valgkommisjonen vant Janukovitsj presidentvalget med rundt én million stemmer.

– Når vi fikk vite at det var Janukovitsj som ble utropt til president, var det første vi gjorde å skrive et åpent brev til Stortinget, ambassader og politiske organisasjoner i Oslo og den ukrainske valgkommisjonen for å informere om at vi mener at valgresultatene var falsifisert, sier Kovalevska.

Valgfusk
Valgfusket begynte allerede i den første valgrunden. Valgkommisjonen brukte ti dager på å telle opp stemmene i stedet for tre, slik det står i loven. Det ble verre etterpå. Jusjtsenko ble antagelig forgiftet. Det finnes bevis for at velgere ble mishandlet og stemmesedler ødelagt. Noen velgere fikk flere stemmesedler slik at de kunne stemme flere ganger, og i noen regioner var det over 100 prosent valgoppslutning. Det ble også funnet penner som skrev med usynlig blekk i noen av stemmelokalene.

Ukrainere i Oslo har brukt to dager på å organisere en demonstrasjon. De ville vise at de støtter Jusjtsjenko. Rundt 150 personer deltok i demonstrasjonen, både ukrainere og nordmenn. Flere organisasjoner støttet demonstrasjonen, blant dem Kristelig Folkepartis Ungdom, Unge Høyre, Unge Venstre, Unge Katolikker, Unge Baptister og flere studentorganisasjoner.

Hva skjer nå? Høyesterett annullerte valgresultatet og bestemte at det blir ny valgrunde 26. desember, valgkommisjonen fikk sparken. Janukovitsj foreslo at begge kandidater skulle trekke seg. Det ukrainske folk vil vise verden at valget blir rettferdig denne gangen. Klarer de det?