Ute av narkotikahelvetet

– Jeg er en av Norges eldste gjenlevende ex-narkomane. Narkomane lever ikke lenge. Gjennomsnittsalderen ligger rundt 43 år, de fleste dør av overdose, sier Rune.

Rune Bakken begynte å sniffe i 1964. To år senere gikk han over til å røyke hasj. Etter hvert ble det sterkere stoffer som amfetamin. Rusavhengighet og et daglig sug etter stoff gjorde Rune kriminell. I 1969 havnet han bak murene for første gang. Dokumentforfalskning og skapsprenging var lovbruddene han ble dømt for. Bakken har vært fengslet 8-9 ganger og til sammen tilbrakt seks år og tre måneder bak lås og slå.

I et forsøk på å unngå kriminelle handlinger tagg Rune en periode penger på gata i tillegg til å ”bomme” penger. Daglig fikk han inn rundt 2 000 kroner, men det var ikke nok. Heroin er dyrt. Rune begynte derfor å selge narkotika. Han kjøpte 10 gram i stedet for 5, og solgte resten videre.

Men uansett var det ikke nok. Han ble ransaket flere ganger, bodde på hospits og fikk utbetalt 4 000 kroner i måned til livsopphold. Livet som narkoman var ikke lett.

I 1977 begynte Rune med heroin, noe han gikk på fram til 1982. Deretter var han fri for narkotika i 10 år. Rune innså at han trengte hjelp. Bjørnetekk rehabiliteringssenter i Ås ble redningen. – Jeg misbrukte heroin for å slippe og tenke. Man glemmer alle problemene og lever i en helt annen verden.

I perioden fri for narkotika jobbet Rune som selvstendig næringsdrivende som lastebileier.

Metadon hjalp ikke
I 1992 sprakk han og begynte med heroin igjen. Seks år senere tok han på ny en beslutning om å bli rusfri. Denne gangen fikk han hjelp fra rusteam i Asker.
Ønsket om å komme ut av rushelvetet var sterk, men han maktet det ikke. I 1998 og 99 fikk han metadonbehandling, men fortsatte å ruse seg på heroin.

– Når man begynner metadonbehandling får man en ruseffekt. Metadon fås på apoteket, er flytende, må brukes daglig og virker som en rus. Derfor er det lett å sprekke på metadon, forklarer han.

Kampen for å bli fri fra narkotika var tøff og metadonbehandling hjalp ikke. Rune begynte å bruke enda mer heroin – opp til 5 gram per dag i årene 2002-2004.

Så ga helsa hans opp. Nesten hele 2003 var Rune syk. Han fikk blodpropp i begge beina og i lungene. I tidsrommet september 2003 til desember samme året var han nærmest kontinuerlig innlagt på Bærum sykehus. Vekta viste puslete 48 kilo.

Sønnen døde
Nyttårsaften i fjor døde sønnen til Rune i en overdose, bare 26 år gammel. Livet var nærmest helsvart. Lyspunktet var de varme følelsene han hadde fått for en snill dame.

Kjærligheten gjorde sammen med frykten for egen helse at han bestemte seg for å slutte med narkotika en gang for alle.

Rune ville ha hjelp igjen, og fikk det fra rusteamet i Asker. Samtalene med ruskonsulent Carl Grideland var svært positive. Rune var villig til å ta imot hjelp og begynne behandling på rehabiliteringssenter.

– For å få plass på rehabiliteringssenter må man først være avruset på en avrusningsstasjon der man oppholder seg i 3-4 uker. Det er veldig tøft å være der. Det er nettopp dette som gjør at mange narkomane er redde for å begynne behandling. Man befinner seg 3-4 uker helt uten narkotika. Diaré, kontinuerlig oppkast og forferdelige smerter gjorde meg sengeliggende. Det er bare de sterkeste narkomane som klarer dette, mener Bakken.

Forandret livet
Etter en tøff avrusningsperiode begynte Rune behandling på rehabiliteringssenter, i mai ble han lagt inn på Skimmerud kollektivet – et kristent behandlingssenter hvor han oppholdt seg i seks måneder. Der ble han kristen. Det forandret livet til Rune.

På Skimmerud fikk Rune mye hjelp til å fjerne vonde tanker. Han begynte å be og lese i bibelen. De daglige møtene på Oslo Kristne Senter var også til stor hjelp.

– Da jeg ble kristen forstod jeg at livet ikke bare handler om narkotika. Jeg fikk nye livsverdier og vet nå at det bare er Gud som hjelper. Jeg mener at for å greie å bli fri for narkotika må man være kristen og gå til en kristen menighet. Metadon er ikke noen hjelp til å komme ut, det bare utsetter problemet uten at det forsvinner, sier Bakken.

Ingen frelse uten Jesus
– Å bli kristen har direkte med personen Jesus å gjøre, ikke den kristne religionen som sådan. Man kan være religiøs, men uten Jesus fins det ingen frelse. På den annen side kan man ta imot Jesus og bli frelst uten at man dermed må akseptere alle kristne tradisjoner og ytre bud. Denne handlingen som består i å ta imot Jesus og bekjenne ham som sin Herre, kan man gjøre helt privat. Men det er naturlig å oppsøke det kristne fellesskapet, bekjenne sin tro for menneskene og starte det spennende livet som flytter inn i oss når vi har tatt imot, sier grunnleggeren og pastoren for Oslo Kristne Senter, Åge M. Åleskjær, før han siterer følgende bibelvers:

”Men den som drikker av det vann jeg vil gi ham, skal aldri i evighet tørste, men det vann jeg vil gi ham, blir i ham en kilde med vann som veller fram til evig liv.” ( Joh 4:14 )

– Man får rett og slett det nye livet ”innlagt”. Da blir ikke det kristne livet et slit og strev, men en indre kraft som ”veller fram”, tolker Åleskjær.

Takknemlig
Ruskonsulent Carl Grideland fra seksjon Rustiltak i Asker kommune har arbeidet som ruskonsulent siden 1969 og tilbyr samtaler og hjelp til rusmisbrukere i den beinharde kampen for å kutte narkotika.

Han sier alle rusmisbrukere er forskjellige og må behandles individuelt. Noen begynner å bruke narkotika på grunn av vanskelig familieforhold og omsorgssvikt i barndommen, mens andre begynner som følge av skilsmisse eller andre dramatiske hendelser. Grideland trives i jobben og bryr seg om livet og skjebnen til hver enkelt av klientene sine. Han er opptatt av felles verdier og velferdsstaten.

– I dag er jeg helt fri for narkotika og vil gjerne takke dem som har hjulpet meg i denne tøffe kampen. Jeg er veldig takknemlig for all hjelp og støtte jeg fikk fra P22 avrusningsstasjon i Oslo i april 2004, ruskonsulent Carl Grideland, Skimmerud rehabiliteringssenter og Oslo Kristne Senter. Jeg har begynt et nytt og verdifullt kristent liv, brutt kontakten med rusmiljøet og er fri for narkotika for alltid. Hver søndag går jeg i kirken og daglig ber jeg til Gud. Jeg vant denne tøffe livskampen, smiler Rune Bakken. I januar gifter han seg.