CNNs julegodt

På julaften vaiet juledekorasjonene i vinden i lyktestolpene over de få kilometrene med vei mellom Jerusalem og Betlehem. Hovedinnfartsåren til Betlehem der millioner av kristne har passert for å besøke fødselskirken var pyntet for høytiden av Israelske myndigheter. På hovedveiblokken og militærposten som skiller Betlehem fra Jerusalem ble man møtt av en hilsen fra de Israelske turistmyndighetene.

”God høytid og godt nytt år” sa teksten mellom de to røde juleklokkene på det dekorerte skiltet. Skiltet hang ved siden av det enslige skiltet man ellers møter her med teksten ”Vennligst gjør klar dokumentene for inspeksjon”.

Soldatene ønsket de innreisende ”God jul” mens de delte ut julegodt til pilgrimmene. Pilgrimmene ble i følge CNN bedt om å viderebringe julegodtet til barna i Betlehem. Dette skulle være ment som en personlig julehilsen fra staten Israel til barna i Betlehem.
Et stort medieoppbud har feiret jul sammen den kristne lokalbefolkningen og pilgrimmer i Betlehem. CNN meldte julaften om enkel adkomst og hyggelig velkomst med utdeling av julegodt fra de israelske soldatene ved militærposten på Bethlehems hovedinnfartsåre. Ordfører i Betlehem, Hanna J. Nasser sier han kunne ønske at mediene var der hver dag.

Ønsker annen mediadekning
Stemningen hos de ansatte ved forskingsinstituttet ARIJ (Applied Research Institute in Jerusalem, www.arij.org) var laber etter julehelgen. Suhail Khalilieh og hans kollegaer var glade for at flere fant veien til okkuperte Betlehem denne julen. Nedgangen i turismen har vært dramatisk de fire siste årene under den andre intifadaen.

På den andre siden skulle de gjerne sett at CNN hadde en annen vinkling på stemingsrapporten fra den nordre inngangsporten til Betlehem enn soldater som delte ut julegodt til pilgrimmer.

Instituttet som ligger like ved innfartsåren til Betlehem har som oppgave å overvåke det de kaller koloniseringsaktivitetene til den israelske stat på den Palestinske Vestbredden og Gaza.

Instituttet følger nøye med på hva som skjer i og rundt Betlehem. Deres eget ønske til jul var mer plass i media og flere beskrivelser av hva separasjonsbarrierene og militærpostene betyr av utfordringer for vanlige folk i Betlehem. Den lille byen blir mindre og mindre dag for dag.

Ferdigstillelsen av muren
Den historiske og religiøse sentrale byen som er et religiøst sentrum både for jøder, muslimer og kristne gjennomgår dårlige tider. Byen blir mindre og mindre som konsekvens av byggingen av Israelske barrierer på nord og vestsiden samt stengte veier og bosetninger på de to andre sidene.

Ferdigstillelsen av den åtte meter høye betongmuren mellom Jerusalem og Betlehem er i så måte den mest synlige manifestasjonen av separasjonen som lager utfordringer for lokalbefolkningen. Muren skiller lokalbefolkningen fra deres egne jordbruksarealer og betyr for befolkningen at man er utestengt både fra arbeid og besøk til de historisk viktige religiøse stedene i Jerusalem. Gjeterne med sauer nord på Betlehemsmarken må nå som en følge av muren finne nye beitemarker.

Tilbake til hverdagen
I løpet av første juledag var Manger Square tom. Plassen utenfor fødselskirken var kvelden før fyllt av kristne på vei inn fødselskirken. Nå var noen få butikkeiere med feiekoster det eneste tegn til liv man kunne se.

Pilgrimmene og mediafolkene stod i kø for å komme seg ut av Betlehem og inn i Jerusalem. Køen ved militærposten nord for byen gikk raskere enn normalt, siden soldatene hadde lagd en ekstra fil for de store varebilene med TV eller MEDIA skrevet i store bokstaver på siden.

Med CNN og de andre store nyhetsbyråenes avreise tok julegodtet fra de israelske soldatene slutt.

Den stille hverdagen var denne julen raskt tilbake i Betlehem. Hverdagen som ordfører i Betlehem, Hanna J. Nasser og forskerne ved forskingsinstituttet ARIJ så gjerne skulle hatt dekning på, men som ikke CNN tok seg tid til å dekke, i hvert fall ikke denne gang.