- Kulturminister etterlater ingen minnesmerker - 10.06.2009
- Tamilene er klare for demokrati - 11.05.2009
- Derfor har Norge et ansvar - 05.05.2009
I denne utgaven av Utrop avslører vi hvordan både norske og utenlandske aviser skriver nedlatende om urbefolkning. Betegnelser som “stammefolk” eller “steinalderfolk” og adjektiver som “rar”, “primitiv” og “uberegnelig” ble hyppig brukt om urbefolkninger på Andaman- og Nicorbarøyene som overlevde flodbølgen.
Flere ganger har forskere og representanter for innvandrerorganisasjoner kritisert norske mediers polariserte og til dels mangelfulle dekning av etniske minoriteter i Norge. Bilde av vesten som demokratisk, sivilisert, humanitært, likestilt og rettferdig, og innvandrerkulturen som gammeldags, kvinnediskriminerende, dobbelt moralistisk og primitivt kan fortsatt finnes i reportasjer og dokumentarer.
Helsingforskomiteens rapport om menneskerettighetssituasjonen i Norge avslører omfattende brudd på menneskerettigheter. Samtidig viser en rapport utarbeidet av Fremtiden i Våre Hender på hvilken måte Norge tjener på fattige land. I følge rapporten ga Norge 14,5 mrd kroner til fattige land i 2003, mens landet fikk omkring 25 milliarder kroner tilbake. Norge tjener også blant annet på å ta i mot utdannende innvandrere som er betalt av hjemlandet.
Verden kan ikke deles i svart og hvitt. Et helhetlig perspektiv på migrasjonsprosessen og årsaker til dette, kunnskap om religioner og dets rolle i samfunnet osv er fraværende blant en rekke journalister. En tabloidisert overskrift er nødvendig men den kan ikke gå på bekostning av nedlatende holdning til andre grupper.
Begreper som ”fremmedkulturell,” ”muslimsk utseendet,” ”våre nye landsmenn,” ”neger” osv brukes fortsatt i en rekke medier. NRK Østlandssendingen som har laget en liste over hvilke begreper som er greie og hvilke man bør unngå klassifiserer disse begrepene som ”bør ikke brukes.” Større og riksdekkende medier er bevisste på ordbruken i større grad enn hva lokalaviser og små redaksjoner er.
Norske medier ligger fortsatt langt bak i å rekruttere journalister med flerkulturell bakgrunn. Flere og flere journalister med innvandrerbakgrunn som tar kontakt med Utrop forteller hvor vanskelig det er for dem å få jobb i norske medier. Til tross for solid erfaring fra hjemlandet, og noen ganger dobbel utdannelse fra både hjemlandet og Norge i journalistikk sliter disse med å få jobb.
NRK har satt som mål å øke andelen journalister med flerkulturell bakgrunn med 20 prosent som tilsvarer andelen innvandrere i Oslo. Dette var jammen på tide. Ikke bare at flere innvandrere får jobb i NRK, men ikke minst at seerne få se mennesker med annen hudfarge.
Det vil være med på å minske avstanden mellom folkegrupper. Dette er en ypperlig måte å vise at Norge er blitt et flerkulturelt samfunn.