– Vi forlenget livet hennes med nesten to år da vi bestemte oss for å legge henne inn på sykehjemmet, sier Jamil Syed.
Meher, hans mor, hadde diabetes og hadde fått flere hjerteinfarkt. Å ha foreldrene hjemme er en tradisjonell tanke blant de aller fleste innvandrere. Det handler om ære, men Jamil Syed, hans kone og hans søsken jobber alle sammen. Hjemme hadde hun ikke fått den samme behandlingen som på et sykehjem.
– Hva andre i vårt miljø mente om valget vi tok, brydde vi oss ikke om. Vi tenkte på behovet min mor hadde. Hun trengte trygghet, sier han. Det fikk hun på Romsås sykehjem. Senere fikk de mye ros for valget de hadde tatt, av både slektninger og venner.
Ingen grenser
Meher var på sykehjemmet i cirka to år. Hver dag besøkte de henne, flere ganger.
– Nordmennene på sykehjemmet ble misunnelige når de så hvor mye besøk min mor fikk av familien, sier han. Rommet ble tilrettelagt etter hennes smak, med bilder og musikk fra deres miljø. Hver dag hadde de med seg mat til henne. Det tok ikke lange tiden før Syed kjøpte indisk kokebok til kjøkkenet.
– Indisk mat er usunn, veldig sterk, noe som ikke passet min mor. Når de fikk kokeboken kunne de blande norsk og indisk mat. Det kunne alle få glede av, sier Syed. For at Meher og helsepersonalet skulle forstå hverandre brukte de kroppsspråk. Syed lagde en plakat med hverdagslige ting på begge språk, slik at hans mor kunne peke når det var noe hun ville si. På sykehjemmet fantes det etterhvert ingen hindringer for hans mor.
Utfordring
– Vi må ikke tenke for mye på æren, men å handle fornuftig. Vi må legge alle fakta på bordet. Hva er det som er best? Få frem positive og negative ting ved et sykehjem. Vi må gi våre syke eldre trygghet, sier han.
Det vil bli en utfordring å snu den tradisjonelle tankegangen. Informasjon om hva som er best for pasienten gjennom helsesentre og fastleger vil hjelpe de med minoritetsbakgrunn mye. Det er viktig å gi dem nok informasjon til å velge det rette. Videre må sykehjemmene skape miljø på avdelingene og rommene til pasientene. Videre kan man danne en rekrutteringsgruppe med norsk- etniske som har samme moral, som skal informere helsepersonell og minoritetsledere.
Tenke flerkulturelt
– Norge er et fredelig land, hvor alle har sin plikt, sier han. Alle jobber og står på i samfunnet for å realisere seg. Å få egne avdelinger for de med minoritetsbakgrunn synes han er helt uhørt.
– Det er en skitten politikk. Man må heller tenke langsiktig når sykehjemmene skal ansette nytt personale. Ansett flere med minoritetsbakgrunn, oppfordrer Syed.
– Kan vi ikke prøve… og se hvordan det går med flerkulturelle eldrehjem…