Et globalt sivilsamfunn i emning

Mens verdens mektigste menn møtes i den sveitsiske byen Davos, møtes verdens mest engasjerte sjeler i Porto Alegre i Brasil. Verdens sosialform er en protest mot de høye herrenes politikk: mot deres nedbygging av velferdsstaten, mot Verdensbanken, WTO og Bush sin neoliberalistiske politikk. Forumet arbeider for en mer rettferdig verden uten undertrykking og diskriminering. Deltakerne kom fra over 100 land og de kunne velge mellom over 2000 seminarer og konferanser på et område så stort som 18 fotballbaner. De rundt 30 norske deltakerne kom først og fremst fra organisasjoner som Attac, Kirkens Nødhjelp og Utviklingsfondet. Denne gangen jobbet deltakerne mer målrettet med å utarbeide kampanjer og alternativer til det nåværende systemet. Det viktigste er for mange å knytte nettverk:

– Verdens sosiale forum er det nye verdenssamfunnets første virkelige hjem, stadfestet den kenyanske aktivisten Njoki Njoroge Njehu til IPS.

– Jeg vil bli kvitt nasjonene. Vi tenker på «vi» og «dem». Men jeg ønsker en total globalisering, at vi alle skal tenke «oss», sa svensken Martin Andersson til Vårt Land.
– Et globalt sivilsamfunn er i ferd med å dannes. Et sivilsamfunn som vil forandre verden og som etterhvert vil utøve politisk press, mener Leonardo Boff, en av verdens ledende frigjøringsteologer til tyske Tageszeitung. Boff trekker fram de planlagte aksjonene på Verdens vanndag, 22.mars, som et eksempel for en ny global kampanje. Aksjonene kommer til å kreve at retten til vann er en menneskerettighet og ikke kan selges til private aktører. Kravet ble støttet av flere kjendiser i et “Porto Alegre Manifesto”, blant dem er nobelprisvinner Adolfo Pérez Esquivel og forfatter José Saramago. En stor bevegelse – koordinert av den italienske organisasjonen Tavola della Paceer – kom istand for å kreve endringer i FN-systemet. FN skal gjøres mer demokratisk, det skal være et FN av folk og ikke av stater.
– Det fins ingen grunn til at grasrotbevelser ikke skal være aktiv i FNs generalforsamling eller til og med være medlem, sa forhenværende UNESCO-direktør Federico Mayor til forumets egen avis TerraViva. Verdensøkonomien skal demokratiseres ved å innlemme institusjonene Verdensbanken og WTO i FN. For å jobbe mer effektivt, er det blitt avholdt seperate forumer om migrasjon og om Befrielsesteologien.

– Migrantene må organisere seg og gjøre majoritetssamfunnet klar at de er en ledende kraft i den økonomiske utviklingen, krevde Luiz Demétrio Valentini fra Migrants Pastoral Service av den brasilianske katolske kirken til Terra Viva. Religion er et tema som har spilt en viktig rolle på tidligere foraer.
– Undertrykte samles ofte om religion. Religionsutøvelsen være en form for politisk motstand. Å gi de undertrykte sin rettmessige plass i offentligheten, er et viktig politisk prosjekt, sa Sturla Stålsett, forskninglederen fra Det teologiske fakultet i Oslo som er blant forumets deltakere, til avisa Vårt Land. Neste år kommer forumet for første gang ikke bli holdt sentralt på ett sted. For å få et større regionalt mangfold blant deltakere skal forumet avholdes samtidig på flere steder i verden. I 2007 skal så forumet første gang finne sted i Afrika.

– Da får vi endelig synliggjøre de afrikanske initiative for å takle Afrikas problemer, avslutter forsker Ayesha Kajee fra South African Institute of International Affairs.