Det tradisjonelle arbabiske huset i åssiden familien tidligere bodde i må nå vike for å gi plass til et moderne israelsk nabolag.
Støttet av en ung israelsk jødisk fredsaktivist beveger Fatima seg sakte ned skråningen mellom de gamle tomme steinbygde husene. Bena er ikke like sterke som før. Det er både vanskelig å komme seg frem og vanskelig komme tilbake til Lifta. Gode barndomsminner blandet med traumatiske opplevelser i forbindelse med evakueringen i 1948 gjør inntrykk, og minnene strømmer på. Her satt vi og fortalte historier på kveldene, forteller hun, før hun bryter ut i gråt der hun sitter og skuer utover sitt barndomsparadis.
Fryst i tid
Fatima har ikke vært i Lifta på mange år selv om den gjenværende gruppen med 55 hus bare ligger fem kilometer unna Øst Jerusalem der hun nå oppholder seg som flyktning. I 1948 var landsbyen den største palestinske landsbyen i området og spredde seg utover mange tusen mål med land.
I dag regner man med at det er omtrent 30.000 etterkommere av de opprinnelige familiene i Lifta, spredd omkring på Vestbredden, i Øst Jerusalem, og som flyktninger i andre land. Landsbyen er en av de få palestinske landsbyer i Israel hvor de opprinnelige husene fortsatt er bevart. Byggningene bare preget av tidens tann og manglende vedlikehold.
Luksusleiligheter
Stillheten som i dag preger landsbyen kun avbrutt av et lavt sus fra de passerende bilene på hovedveien mellom Tel Aviv og Jerusalem vil snart være historie. Israelske bygningsmyndigheter i Jerusalem har planene klare og den vanskelig tilgjengelige landsbyen skal i følge konstruksjonsplan nummer 6036 forandre ansikt totalt.
Tradisjonelle Lifta skal etter planen omgjøres til 230 luksusleiligheter, et hotell, et handlesenter og et museum. Stedet skal i følge den omdiskuterte planen designes så det tilfredstiller behovene til amerikanske jøder som vil emigrere til Israel. Et fåtall av de tradisjonelle husene skal etter planen restaureres til opprinnelig stand og utgjøre kjernen i et museum sentralt i området.
Debatten går og Fatma venter
Innvendingene mot utbygningsplanene som ble kjent for første gang i August 1999 har vært mange, både fra palestinsk og israelsk hold.
Diskusjonen rundt hva som skal skje med Lifta rører med flere sentrale og følsomme elementer i Israel- Palestina konflikten og tema som flyktningespørsmålet, retten til å vende hjem samt retten til nasjonal identitet og retten til nasjonal historie for den palestinske minoriteten i Israel. Alt dette er brakt til overflaten gjennom spørsmålet om Liftas fremtid.
Fatma avslutter historien om hennes liv utenfor huset hun forlot som 12 åring. Foreldrene sa at de trodde at familien ville komme hjem igjen etter to-tre dager. Slik ble det ikke.
Siden den gang har Fatma blitt evakuert som flyktning to ganger. Huset mangler både vinduer og dører. Likevel holder Fatma hardt på nøklene, det palestinske flyktningesymbolet, når hun klater opp skråningen. Støttet av en ung kvinnelig israelsk jødisk fredsaktivist.
Fatma håper å få dø i Lifta.