Flere HIV-smittede gir grunn til bekymring

Tall fra Norsk folkehelseinstitutt viser at det ble diagnostisert 252 nye HIV-smittede i Norge i 2004. Dette er det høyeste antallet i Norge noen gang.

I 2004 ble 43 personer påvist smittet heteroseksuelt mens de var bosatt i Norge, hvorav 14 var innvandrere som ble smittet etter ankomst til Norge. Av de 62 bekreftete tilfellene av HIV-smitte blant menn som har sex med menn, har 20 ikke-norsk bakgrunn, i følge Norsk Folkehelseinstitutt.

Økende HIV-smitte blant innvandrere de siste årene gir grunn til bekymring.

I denne utgaven skriver vi om unge gutter med minoritetsbakgrunn som er like mye seksuelt aktive som andre. I undersøkelsen oppgir ungdommene at foreldrene ville reagert mest negativt om de fant ut at barna deres hadde sex.

Det er tabu å snakke om seksualitet, vise interesse for sex og samliv og i det hele tatt å søke informasjon. Foreldre generelt ønsker ikke at deres barn skal få lære om sex og samliv på skolen, og spesielt innvandrerforeldre er i mot slik opplæring. Det er også færre med minoritetsbakgrunn som ringer SUSS (informasjons telefon om sex og samliv rettet mot ungdom) i følge lege ved SUSS, Omid Astari.

Å komme fra et land med høyt antall HIV-smittende til et land med færre HIV-smittede kan føre til at flere undervurderer smitterisikoen i Norge. Innvandrere generelt har kanskje mindre tilgang på informasjon om seksuelt overførbare sykdommer. Forståelig informasjon om HIV og AIDS rettet mot innvandrere har vært, og er en mangelvare. Informasjon og kunnskap finnes i dag for det meste på norsk, men ikke på innvandrernes eget språk. Desto mer informasjon man har om HIV og andre seksuelt overførbare sykdommer, desto høyere blir terskelen for å bruke kondom, teste seg regelmessig og søke hjelp.

Det er positivt at Sosial- og helsedirektoratet (SHDIR) støtter tiltak som VAD-festivalen, Internasjonal Helse- og Sosialgruppe (ISHG), MiRA-senteret og andre som jobber innenfor feltet innvandrere og helse.

I 1997 gikk daværende Helsedirektorat ut og advarte folk mot å ha sex med afrikanere. Et stigmatiserende valg for å bekjempe HIV-smitte. Men til tross for at tallet på HIV-smittede har økt siden den gang, har vi ikke merket noen større informasjonskampanje rettet mot innvandrere i den grad at den når vidt fram.

Helsedirektoratet bør komme sterkere på banen for å bekjempe HIV-smitte blant innvandrere.