- Sannheten om Vladimir Putin - 21.09.2006
- Sirkusartister - 06.09.2006
- Fabricating Terrorism - 06.06.2006
En nettbasert spørreundersøkelse foretatt på det flerkulturelle kontaktforumet Ishq viser at unge med minoritetsbakgrunn er like seksuelt aktive som andre ungdommer. Ungdommene oppgir samtidig at foreldrene ville reagert negativt dersom de fikk vite det. Materialet omfatter svar fra 806 ungdommer der flesteparten er i aldersgruppen 15 til 26 år.
Ungdoms seksuelle atferd er av helsemessig interesse verden over. Minoritetsungdom som lever mellom to kulturer finner ofte størst avstand mellom majoritets- og minoritetskulturen på sex og samlivsfeltet. Majoritetssamfunnet der ungdom bombarderes av mediesignaler om attraktivitet og seksualitet, og minoritetskulturen legger press for økt konformitet, religiøs lydighet og et sterkere sosialt nettverk.
Minoritetsungdom er like seksuelt aktive som andre, og de vil på denne måten ha behov for prevensjon og relevant kunnskap i lik linje med ungdom fra majoritetskulturen. Minoritetsungdom kan derimot ikke få kunnskap og opplysning fra foreldre som tror økt kunnskap kan føre til at unge har mer sex. Ifølge undersøkelsen var det flere seksuelt aktive gutter enn jenter uansett religiøs tilhørighet. Ikke bare blant etniske minoriteter, men også blant majoriteten blir gutter som har sex og dermed flere partnere, sett på som populær, mens jenter som gjør det samme oppfattes som løse på tråden.
Hvorvidt muslimske gutter i større grad enn muslimske jenter er seksuelt aktive kan forklares med at foreldrene setter strengere grenser for jenter enn gutter, er vanskelig å svare på. At det finnes en kultur blant minoriteter der gutter blir oppmuntret av kamerater og miljøet, eller har mildere sanksjonsformer enn jenter, er det ikke noe tvil om.
En undersøkelse fra 2002 viser at innvandrerkvinner hyppigere tar abort enn norske kvinner. En vesentlig faktor er det at innvandrerkvinnene er gifte og er over 20 år.
Et prosjekt om seksualitet og prevensjon blant niendeklassinger i Oslo førte til at mange utsatte sin seksuelle debut og at kunnskap om seksualitet økte. Elevene som var med på programmet kom bedre ut på flere områder enn kontrollgruppen: De tilegnet seg mer kunnskap om prevensjon, seksualitet og graviditet, de utviklet mer positive holdninger til kondombruk, de opplevde større grad av kontroll i forhold til prevensjonsbruk og de opplevde det lettere å snakke med partneren om seksuelle temaer.
Det faktum at alderen for seksuell debut er høyere for minoritetsjenter enn for norske jenter kan derfor være positivt. Spørsmålet er likevel om disse jentene frivillig venter med å ha sex, eller om det skyldes tvang gjennom strenge regler hjemmefra. Ungdom oppgir i denne undersøkelsen at foreldre ville reagert negativt dersom de fant ut at barnet deres hadde hatt sex. Dette indikerer redselen for å bli oppdaget og eventuelle sanksjoner.
Kunnskap om minoritetsungdoms seksualvaner og endringer av disse er nødvendig for å forstå og forebygge uønskede helsemessige konsekvenser knyttet til seksualitet.
Det Utrop nå har gjort er å finne noen indikatorer, og dette temaet bør derfor undersøkes nærmere gjennom både kvalitative og kvantitative undersøkelser.