De dystre tallene er langt unna myndighetenes målsetning om at Norge skal ha en politistyrke som gjenspeiler befolkningens sammensetning. I Oslo har for eksempel rundt 20 prosent av innbyggerne en annen bakgrunn enn etnisk norsk. Ingen av dem Utrop har snakket med i forbindelse med denne artikkelen finner dagens prosentandel av politistudenter med minoritetsbakgrunn tilfredsstillende. Men der stopper også enigheten. Når det gjelder hvilke virkemidler som skal tas i bruk for å øke minoritetsandelen, spriker meningene.
Rektor på Politihøgskolen, Ragnar Auglend, sier de forsøker å rekruttere flere ved å holde informasjonsmøter i flerkulturelle miljøer og opptre på messer. En flerkulturell student er ifølge Politihøgskolens definisjon en norsk statsborger født i eller utenfor landet, av foreldre fra land utenfor Europa. Adoptivbarn faller naturlig nok utenfor denne definisjonen.
Selv om de store resultatene av rekrutteringsarbeidet har uteblitt, trøster rektoren seg med at det aldri har blitt tatt opp så mange studenter med minoritetsbakgrunn som i fjor høst. 13 av til sammen 288 ferske studenter utgjør 4,5 prosent av førsteklassingene i inneværende skoleår.
– Kvotering nødvendig
Juristen Abid Q. Raja synes tallene er lite å rope hurra for.
– Politiet skal være et utsnitt av befolkningen. I Oslo ligger vi lysår unna å være i nærheten av noe sånt, sier norsk-pakistaneren til Utrop.
I Storbritannia har man fastsatt et krav om at 25 prosent av The Metropolitan Police skal ha minoritetsbakgrunn innen 2009. Bakgrunnen er at rekrutteringen av minoriteter har tatt for lang tid. For å få en mer balansert politistyrke blir kvotering trolig en løsning. Raja mener Norge burde lære av Storbritannia.
– Nå har vi hørt i ti år at det drives et aktivt rekrutteringsarbeid. Det virker mest som tomme ord, sier Raja som mener tiden er inne for å gå mer drastisk til verks.
– Siden Politihøgskolen ikke har lyktes med å få opp andelen minoritetsstudenter til et tilfredsstillende nivå, ser det ut til at kvotering blir nødvendig, sier juristen.
Ukorrupt politi
Seksjonsleder Egil Svartbekk i Politidirektoratet vil ikke ha noen formening om kvotering nå.
– Før jeg uttaler meg om det skal prosjektgruppa som har vært i sving for å se hva som kan gjøres for å øke antallet politifolk med minoritetsbakgrunn, få lov til å presentere sine forslag, sier Svartbekk.
Han håper det vil skje innen utgangen av februar. En ressursgruppe bestående av 17 politimenn- og kvinner med minoritetsbakgrunn har delt sine erfaringer med prosjektgruppa, som har bestått av folk fra Politietaten, Politidirektoratet og Politihøgskolen. Utvalget som Egil Svartbekk selv har vært medlem av, har jobbet i to år. Nå er sluttrapporten rett rundt hjørnet.
Seksjonslederen i Politidirektoratet tror imidlertid en av årsakene til at rekrutteringsarbeidet hittil ikke har lyktes, har sammenheng med at informasjonen om et ukorrupt norsk politi ikke har kommet godt nok fram til aktuelle målgrupper.
– En del har erfaringer med korrupt politi fra hjemlandet, eller de har foreldre med negative holdninger til politiet. Disse kan det hende vi ikke har vært flinke nok til å nå, sier Svartbekk.
Har tilleggskompetanse
Rektor Ragnar Auglend mener bestemt at kvotering ikke er rette veien å gå.
– Undersøkelser viser at politistudentene som selv har en minoritetsbakgrunn ikke ønsker kvotering. De vil bli behandlet på lik linje med alle andre og ønsker framfor alt å unngå å bli stemplet som et B-lag, sier han.
Abid Raja deler ikke frykten om et B-lag innen politistyrken.
– Jeg er overbevist om at det finnes nok av kvalifiserte søkere. Slik det er i dag slipper de ikke gjennom på grunn av manglende vilje. I utgangspunktet er det jo slik at minoritetssøkere besitter en tilleggskompetanse ved at de behersker flere språk og har en flerkulturell forståelse, sier juristen.
Leder for Stortingets justiskomité, Trond Helleland (H), tror man ville gjøre minoritetsstudentene en bjørnetjeneste dersom man begynte å kvotere dem inn på politiutdanningen. Men han er klar på at prosentandelen for denne gruppen må opp, uten at han vil komme med et konkret tall.