- Hevn i fokus - 06.04.2006
- Det handler om respekt, ikke sant! - 06.04.2006
- Rasekonflikter i et multikulturelt samfunn - 06.04.2006
I april 1945 er undergangen uunngålig for despoten Adolf Hitler. Drømmen om det ariske tusenårsrike legges i grus av russisk artilleriskyts mot Berlin og øker galskapen hos ”Der Fürer”, Adolf Hitler.
I filmen spiller Bruno Ganz en Adolf Hitler som viser følsomme og sympatiske menneskelig trekk blant all galskapen. Bruno spiller en Hitler som er omsorgsfull og snakker kjærlig til elskerinna si. Samtidig er ikke ”Der Fürer” en grunnlegende harmonisk statsleder.
Bruno Ganz gjør en mektig og interessant rolletolkning som viser Hitlers evner til å manipulere og til å samle andres oppmeksomhet.
I filmen avløres Hitlers psykopatiske trekk med lunefulle, hysteriske reaksjoner, misteksomhet og et skummelt temperamentskifte, fra det krypende og empatiske, til det sinnsyke og urimelige raseriet og fullstendig nådeløs adferd.
”Der undergangen” skildrer krigens siste dager delvis sett gjennom øynene til Hitlers troffaste sekretær Traudl Junge, spilt av Alexandra Maria Lara.
Regisør Oliver Hirschbiegel skaper en ekkel og klaustrofobisk stemning i Hitlers underjordiske bunker. Regisøren underbygger en kaotisk stemning med illustrerende, brutale kampscener i Berlins gater. Hitler viser ingen medlindenhet for det tyske folk, og hans medarbeider anklager tyskerne for å ha tapt krigen. Han har aldri tillatt seg medlindenhet, dette er en arvesynd, mente ham.
30. april hevet Adolf Hitler sitt siste taffel og inrømmer at tiden er inne, at drømmen om å herske Europa og verden tar slutt. Han er ikke i stand til å lede Tyskland videre på grunn av manglende støtte fra staben sin, mener han.
Sammen med sin troffaste elskerinne, Eva Braun, begår han selvmord. Like før det, gifter han seg med henne. Begge likene blir gravd ned og brent utenfor bunkersområdet. Dette fører til en at en del av hans stab følger etter i hans spor og mange tar sitt eget liv etter Hitler.
Regisøren har laget en film som både eksponener situasjonen som avgjørende i den globale sammenhengen, men samtidig skildrer et tett, personlig drama.
Manuset til filmen er basert på rapporten fra et sannhetsvitne, Traudl Junge, som i biografien ”Til siste timen” forteller om hennes opplevelser som Hitlers sekretær.
”Der undergang” var en publikumsuksess i Tyskland, men har utløst store debatter både i Tyskland og andre land. Noen mener at filmen viser for mange menneskelige sider av Hitler og at dette kan vekke sympati for Hitlers figur og person.
De 12 år med Hitlers styre krevde 50 millioner menneskeliv, dette mener mange, skal sees på med avsky.
Filmen i seg selv er ikke behagelig å se, men den forteller en vesentlig del av Tysklands historie.
Aldersgrense: 15 år
Lengde: 2t. 36 min.
Nasjonalitet: Tysk
Filmen er nominert til Oscar i kategorien beste utenlandske film.