I løpet av 2004 har antall asylsøkere gått kraftig ned. Karin Andersen i SV og Morten Tjessem i NOAS er bekymret og mener at dette skyldes at det skal ha blitt vanskelige-re for personer med beskyttelsesbehov å komme seg til Norge. De gir samtidig uttrykk for en generell skepsis til den asylpolitikk som føres, uten at dette begrunnes noe nærmere.
Jeg reagerer på at regjeringen kritiseres for at antallet asylsøkere går nedover. Et høyt antall asylsøkere bør ikke være et mål i seg selv, dersom antallet skyldes at mange misbruker asylinstituttet og søker asyl uten å være forfulgt. Det brukes store beløp over statsbudsjettet hvert år på behandlingen av asylsøknader, samtidig som de aller fleste av søkerne får avslag fordi de ikke fyller vilkårene for å være flyktning etter FNs flyktningkonvensjon.
At antallet asylsøkere har gått ned de siste årene er bra og er resultatet av at regjering-en har innført en rekke tiltak. For noen år tilbake var en stor prosentandel av asylsøk-nadene såkalt åpenbart grunnløse. Det dreide seg om personer som ønsket arbeid og et bedre liv i Norge, og som brukte asylinstituttet som inngangsport. Denne gruppen beslagla store ressurser innen asylsaksbehandlingen, og dette førte til lange saksbe-handlingstider for alle søkere, også de som faktisk hadde flyktet fra forfølgelse. I til-legg lå det mange personlige tragedier bak disse sakene, der familier solgte alt de eide i hjemlandet etter å ha blitt gitt uriktige forhåpninger om muligheten til å få bli i Nor-ge.
For å redusere antall grunnløse asylsøknader har regjeringen gjennomført en rekke tiltak; informasjonstiltak i utlandet, egne mottak for asylsøkere med antatt grunnløse asylsøknader, tilbud om frivillig retur, bortfall av botilbud til dem med endelig avslag på asylsøknaden, 48-timers regelen og alderstesting av unge asylsøkere.
Nå rettes fokus mot de sakene der det foreligger en begrunnet søknad. Asylinstituttet er til for de som omfattes av flyktningbegrepet slik det er definert i FNs flyktnings-konvensjon.
En del av nedgangen kan forklares med en positiv utvikling i EU og Europas nærom-råder. Det er i dag færre konflikter i Europas nærområder, noe som naturlig påvirker flyktningtilstrømningen. Videre antas utvidelsen av EU å være en viktig faktor som kan forklare noe av nedgangen i antallet asylsøkere. For et par år tilbake kom det et stort antall asylsøkere til Norge fra land som i dag er EU-medlemmer. Personer fra disse landene kan i dag legalisere sitt opphold og arbeid i Norge på andre måter enn gjennom å fremme en asylsøknad.
I tillegg har regjeringen ryddet opp på asyl- og innvandringsfeltet. Det ser vi nå gode resultater av.