Verden Rundt

Serbia:

EU-kandidatur på vent


Svenske utenriksmyndigheter har uttrykt støtte til Serbias videre integrasjonsprosess og landets mulige kandidatur til et medlemskap i EU, skriver nyhetsbyrået Tanjug. Prosessen innebærer imidlertid at landet fortsetter å forholde seg til internasjonalt vedtatte konvensjoner og blant annet samarbeider med Haag-domstolen.              

Våre nordiske naboer overtar EUs presidentskap i andre halvdel av 2009. Ifølge den serbiske ministeren for europeisk integrasjon, Bozidar Jelic, vil svenskenes og andre EU-lands økonomiske og politiske bidrag hilses velkommen. Presidenten i den europeiske investeringsbanken (EIB), Philippe Maystadt, besøker om kort tid Beograd for å gi den serbiske staten over 500 milliarder euro i infrastrukturell hjelp, samt 250 milliarder i entreprenørmidler som skal hjelpe s og mellomstore bedrifter i landet.

For Serbia er det viktig å se at Europa er solidarisk med oss. Vi har stort underskudd statsbudsjettet og høy inflasjon, og trenger all den drahjelpen vi kan , både fra Sverige og andre land i unionen, sier han til Tanjug.

Argentina:

Krever ambassadøravgang

Talsmenn for en boliviansk innvandrerparaplyorganisasjon i Buenos Aires, Asociación Federativa Boliviana, krever at ambassadør Leonor Arauco går av umiddelbart, skriver avisen La Razon. Et overveldende flertall er svært misfornøyde med hennes innsats.

– Arauco har vist liten vilje til kontakt og reelt samarbeid med de ulike bolivianske foreningene, sier en funksjonær i organisasjonen, Alfredo Ayala.

Oppfordringen om å få henne fjernet er blitt sendt Bolivias innenrikskanselli, som skal ta stilling til saken.

Kasakhstan:

Finanskrisen går utover jødiske privatskoler

Skolesystemet Or Avner, et nettverk av ortodoks-jødiske skoler som holder til over store deler av det tidligere Sovjetunionen, trues av kutt i staben og mulige nedleggelser som konsekvens av finanskrisen, skriver the Moscow Times.

Lev Leviev er mannen som stod bak stiftelsen av skolene tidlig 90-tallet. Han er født i Usbekistan, men utvandret senere til Israel, hvor han ble mangemillionær. Or Avner opererer for tiden med over 100 ulike skoler i Russland, Ukraina, Kazakhstan og andre eks-sovjetrepublikker. ser det imidlertid ut til at mange av disse må stenge.

For mange jøder i det tidligere Sovjetunionen er tradisjonell skolegang noe de ser på som en velfortjent og gjenvunnet rett etter mange års religiøs forfølgelse under kommunismen. Nå innser flere jødiske ledere at enkelte skoler vil bli nødt til å stenge hvis pengene ikke kommer inn.

– Vi blir nok nødt til å stramme inn livremmen, sier en oppgitt storrabbi Pinchas Goldschmidt til Moscow Times.