Må sanksjonere utesteder som diskriminerer

Natt til søndag 21. november 2004 var Utrop på nattpatrulje. Utestedet Stravinsky var et av utestedene vi avla besøk og avslørte utestedsdiskriminering på med skjult kamera. Først da to afrikanske og en irakisk gutt prøvde å komme inn, ble de avvist ved døren.

De får beskjed om at de ikke er pent nok kledd. Deretter sendte Utrop to nye personer med mørk hudfarge. Dørvaktene nektet dem adgang, og sa at de måtte ha ordentlige sko på seg, ikke joggesko. Etter to år melder Aftenposten Aften tilfeller av diskriminering fra samme utested.

Også Bergens Tidende skrev om dørvakta som sa «Get out! Get out of here» til tre thailandske kvinner som ville inn på Børs Café. Siden 2000 har flere cafeer og utesteder dømt for rasisme. Den 19. april 2001 ble det avsagt dom i Oslo Byrett hvor utestedet Valentino (Torgata Bar og Nattklubb AS) ble ilagt en bot på 30 000 og pluss omkostninger for brudd på rasismeparagrafen. I dommen fremheves det at det er grunn til å anta store mørketall med hensyn til utestedsdiskriminering og at dette var første straffesak av denne typen.

Skjenkebevilgningen er det viktigste grunnlaget for utesteders inntjening. Å trekke tilbake en skjenkebevilgning er derfor et av de mest kraftfulle sanksjonsmidlene man har. Det ble i 2004 vedtatt endringer i alkoholloven som gjør at utesteder kan miste skjenkebevillingen ved diskriminering. Likevel ser vi at utelivsdiskriminering fortsetter.

De vanligste begrunnelsene for å stenge minoriteter ute er feilaktig beskjed om at lokalet er fullt, krav om pass som legitimasjon (mens det er tilstrekkelig med bankkort for etnisk norske), fiktive medlemskap og medlemskort, kleskoder, en rasistisk avvisning (“Her vil vi ikke ha sånne som dere”). Etnisk diskriminering ved restauranter, skjenkesteder, nattklubber og lignende steder er et alvorlig problem som krever sanksjoner for å sette en stopper. Når eierne av utesteder offentlig argumenterer for utelivsdiskriminering gjennom flere år er det noen som ikke har gjort jobben sin. Politiet har henlagt mange saker på grunn av manglende bevis, men det nye Likestillings- og diskrimineringsombudet må kunne stoppe en aktør som klart diskriminerer mørkhudede personer.