Mangfold i praksis

Avisen har tilknyttede medarbeidere fra 17 nasjonaliteter, med ulik legning, alder, kjønn og kompetansebakgrunn. Det er ikke ofte Utrop benytter seg av lederplassen til forhold som gjelder Utrop, men nå ser vi oss nødt til det. For det er langt mellom politisk retorikk og handling.

Bakgrunnen er denne: Etter massive protester og lobbyvirksomhet økte stortingets kulturkomité bevilgningen til enkeltpublikasjoner, og ga signaler i statsbudsjettet om at Utrop skulle få 0,8 mill i driftstilskudd. Venstre og Høyre foreslo 1 mill til Utrop. KrF foreslo økning på ytterligere 0,2 mill. Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet økte posten med 0,8 mill.

Komiteens vedtak er ikke til å misforstå, der står det:
”Bevilgningen til enkeltpublikasjoner er foreslått økt med 0,8 mill. kroner, i tillegg går Magazinet ut av ordningen i 2007. Dette betyr at bevilgningen til enkeltpublikasjoner samlet øker med 1,8 mill. kroner. Flertallet mener derfor at det beste vil være at en søknad om tilskudd fra Utrop behandles av Kulturrådet.”

Kulturråde,t som behandlet søknadene, ga derimot Utrop 370 000 kr, og fordelte resten av økningen til andre aviser. Et annet blad på samme tilskuddpost, som kommer ut 6 ganger i året og som har halvparten så mange abonnenter, får derimot 650 000 i tilskudd.

I tre år har Utrop brukt ressurser på å møte politikere og byråkrater. Dette er verdifulle ressurser som kunne blitt brukt til å forbedre avisen. ”Når makt er penger, blir noe borte,” skrev debattredaktør i Aftenposten Knut Olav Åmås. ”Avisen har én fast ansatt og ellers bare frilansere. Giske reddet Utrop fra nedleggelse i fjor, men nå har han tatt et grep som setter den i fare igjen: Han har flyttet den fra en stor post for viktige, meningsbærende aviser til en knøttliten en for minoritetsspråklige publikasjoner. Der er det regler som gjør at Utrop ikke kan få noe særlig mer enn de 200 000 den får i dag,” skrev Åmås. To år på rad påpekte han manglende støtte til Utrop.

Hvis man virkelig ønsker en presse som kan speile mangfoldet i det norske samfunnet, kan man ikke bare satse på ”mangfoldsår” med masse symbolmarkeringer og fine taler. Utrop håper at de ansvarlige myndigheter kan revurdere den nåværende tildelingsordningen. Å opprettholde de nåværende ordningene vil på sikt være et dolkestøt for pressens mangfold i Norge.