- Minoritetskabalen i årets valg - 22.08.2007
- Med blikket rettet fremover - 21.02.2007
Utrop har spurt ut minoritetskandidater om deres engasjement i politikken, og sett på hva deres respektive partier har å si om saken. Vi stilte dem fem spørsmål i sakens anledning.
1. Hva er dine største
ambisjoner som politiker?
2. Hvilke saker brenner
du mest for?
3. Hvorfor valgte du akkurat ditt parti?
4. Hva er spesielt bra med
ditt parti når det gjelder
• Innvandringsspørsmål?
• Integreringsspørssmål?
Elvis Chi Nwosu (Nigeria), Ap
1. Mine største ambisjoner som politiker er å være med å påvirke politikken i de sakene jeg brenner mest for. Og det er noe alle kan gjøre!
2. Jeg brenner for inkluderingspolitikk og Climate justice, klimautslippene må ned. Avstanden mellom rik og fattig må reduseres. Nå ser vi at den øker, og det må vi gjøre noe med.
3. Jeg valgte Arbeiderpartiet fordi sosialdemokratiet har fått til veldig mye godt i dette landet, og jeg har alltid stått for sosialdemokratiets grunnprinsipper. Jeg ser at det er veldig mange gode mennesker og standpunkter i andre partier, men jeg er glad for at jeg valgte AP.
4.•Arbeiderpartiet har valgt en pragmatisk tilnærming til innvandringsspørsmål og dette gjørdet mulig å påvirke deres politikk på dette området.
• Som delegat på siste Arbeiderpartiets landsmøte så jeg at partiet er enig om å ta i bruk en del særtiltak for å rette på urettferdige skjevheter i integreringspørsmål. Landsmøtets vedtak på dette spørsmålet viser visjon og politisk vilje til å handle.
Mazyar Keshvari ( Iran), Frp
1.Å kunne være med og endre samfunnet slik at at enkeltindividet får mest mulig frihet til å oppnå sine drømmer, visjoner og lykke.
2.Byutvikling, skatter og avgifter, næringspolitikk, eldreomsorg, skole- og innvandrings og integreringspolitikk.
3.Fremskrittspartiet er et liberalistisk, frihetselskende parti som setter enkeltindividet i sentrum, i motsetning til sosialistene som setter systemer og staten i sentrum Etter å ha sett og opplevd maktmisbruk og nedverdigelse av vanlige folk i mitt eget opprinnelsesland, hadde jeg et inderlig ønske om å gjøre hverdagen til den vanlige mann og kvinne på gata bedre ved å sikre dem frihet og retten til å bestemme over seg selv. Med det utgangspunktet måtte det bli FrP.
4.•Det er spesielt bra at FrP tør der andre tier om problemer og utfordringer når det gjelder innvandring. I hele sommer har vi vært vitne til at mange innvandrerungdom og barn blir utsatt for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i Norge og foreldrenes hjemland. Frp forsøker ikke i slike situasjoner å forstå seg i hjel på overgriperne slik sosialistene har en tendens til å gjøre. Ukulturene dette representerer er noe FrP ikke finner seg i, uansett hva forklaringen måtte være.
• På de fleste områder i samfunnet og sosiale barometre viser all forskning at vi ikke-vestlige innvandrere kommer dårligst ut. Gjennom et klart krav om samsvar mellom plikter og goder fra innvandrere ankommer landet så vil man få en mye bedre integrering. Sosialistene og de øvrige partiene har gjennom sin politikk gjort innvandrerne en bjørnetjeneste ved å ikke stille krav til oss.
Svetlana Fjæren, (Russland) Høyre
1. Å være talskvinne for Integrering og å bli Stortingsrepresentant.
2. Integreringspolitikk; jeg vil bidra til til å danne et mer nyansert bilde av innvandrere med fokus på ressursterke individer.
Og også skolepolitikk (Fjæren er utdannet pedagog); jeg vil ha mer fokus på læring i barnehager, og på å stille krav til elevene i skoler. Kontinuitet i hele utdanningssystemet.
3. Verdiene i Høyre er i samsvar med mine personlige verdier.
4. Det var Høyres initiativ å opprette integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og skille disse spørsmålene: innvandring og integrering, fordi de krever ulike tiltak. Høyre fokuserer på individnivå, ikke nødvendigvis på en som er representant for sin kultur. På denne måten vil fokus være på individnivå, hvor egne ønsker og ambisjoner blir tatt til rette.
Ismet Kaga (Kurdistan), Ap
1. Min og KSF ‘s (kurdisk sosialdemokratisk forum som er et forumslag i Oslo Ap) ambisjon er å få kurdere fra hele Kurdistan som er bosatt i Norge til å engasjere seg i norsk politikk. Denne problemstillingen gjelder selvfølgelig for alle andre innvandrergrupper. Vi lever i dette samfunnet, og enhver utfordring som dette samfunnet har, angår også oss. Jeg håper at mitt kandidatur bidrar til større engasjement.
2. Velferdspolitikk. Kommuner er jo stort sett velferds- og serviceprodusenter, uavhengig om de selv står for produksjonen eller får andre (private, frivillige osv) til å gjøre det. Det handler om å ta være på godene og utvikle disse. Mange tenker og tror de har det veldig bra i Norge, og det er riktig.
Det som alle må være klar over er at disse godene kom ikke av seg selv. Det ligger mangeårig kamp og slitt ethvert gode som hele samfunnet drar nytte av i dag. Kampen pågår fortsatt. Velferden kan fort forringes og godene kan fort forsvinne hvis vi ikke slår ring om det.
3. Jeg har følt meg nær sosialistiske, sosialdemokratiske ideer hele tiden, også før jeg kom til Norge. Arbeiderpartiet er det eneste partiet som kan sette disse ideer i livet. Jeg er klar over at det finnes andre sosialistiske og mer radikale partier i Norge, som også har/kan ha mye bra i sine programmer, men det er et stykke vei mellom liv og lære. Ideer og politikk skal ikke bare være gode, fine ord, de må også være realistiske.
4. Innvandingsspørsmål er som alle andre samfunnsspørsmål. Forskjellen er utfordringenes omfang og format samtidig som det er globalt. I teorien kan man tegne en perfekt innvandringspolitikk, men vi vet alle sammen at i praksis vil det være umulig å gjennomføre. Innvandringsspørsmål har ulike aspekter i seg. Hovedkategorier er; arbeidsinnvandring, asylsøkere, flyktninger og familiegjenforening. Felles utfordringen for alle grupper som norskopplæring og jobb.
• Integrasjon er en langvarig prosess. Prosessen kan ta flere år. Mislykkes man, vil det ha påvirkning på neste generasjon. Ser man på det som et problem, er problemet i realiteten blitt større. Før var det bare mann og kone, senere blir det en barnefamilie som også jobbes med. Også her kan det produseres masse gode ord som noen partier gjør, men jeg er opptatt av realiseringspotensialet. Personlig kunne jeg tenke meg et mer sentralisert integreringsprogram, men forstår at et slikt program berører/vil berøre forholdet mellom kommuner og staten.
Pulendran Kanagarathnam, (Sri Lanka) SV
1. Jeg engasjerer meg i bydelssaker. Fortrinnsvis saker som gjelder barn og unge samt innvandringspolitikk.
2. Barn og unge og deres oppvekst og kultur. Jeg syntes det er viktig å få dannet en bro mellom de forskjellige kulturene.
For å få til dette på best mulig måte mener jeg det er viktig å starte fra grasrota, altså barn og unge.
Det er gjennom dem vi på best mulig måte kan danne en bro mellom kulturene, og på den måten danne en bedre forståelse blant det nye flerkulturelle samfunnet.
3. Jeg valgte SV fordi partiet passer til mine ideer og tanker.
4. SV sitt slagord dekker at det er ulike mennesker like muligheter. SV prøver å skape et inkluderende mangfold.
• SV sitt mål er inkludere alle og skape mangfoldet. Dette er viktig for på alle måter å unngå konflikter og å dyrke likestilling. SV er for å rekruttere mennesker med forskjellige bakgrunn i alle områder, for eksempel barnehager, skoler, helsevesenet osv.
Thusjanthy Ganechandra, (Sri Lanka) Ap
1. Mine største ambisjoner som politiker er at bydelen jeg lever i skal gi et godt og trygt liv for alle beboere. Like muligheter til alle uavhengig av kjønn, bakgrunn, tilhørlighet og tro. Samtidig ønsker jeg å være en påvirkningskraft for å gjøre bydelsbeboere mer miljøbevisste.
2. Det er to saker jeg brenner mest for. Den ene er at Bydel Grorud skal være et sted som er godt nok tilrettelagt for barn og unge. Den andre er miljøpolitikken. Forholdene bør dekke barn og unges behov ut fra individuelle variasjoner.
Være med på å redusere den høye renten på barnevernet, som blant annet kommer av dårlig oppvekstforhold.
Det er også viktig at man fra småbarnsalderen ser sammenhengen mellom miljø og samfunnsutvikling. Alle bør ha riktig kunnskap om miljøvennlige varer, redusere energibruken, velge miljøriktige transportformer, kildesortere avfallet og mye mer. Hvor godt vi tar vare på miljøet vil påvirke våre dager videre.
3. Arbeiderpartiet har et mer radikalt og realistisk syn på saker. Hvor de blant annet fokuserer på å endre hverdagen med nye reformer heller enn med revolusjoner. Samtidig syns jeg de har en god politikk når det kommer til saker jeg brenner for. For eksempel, en god skole som er en offentlig fellesskole og gir alle rettighet til å utvikle sine evner uten skillelinjer.
4. Arbeiderpartiet mener at innvandrere har skapt en grunnleggende positiv utvikling og gjør Norge til et flerkulturelt land. Samtidig vil de bekjempe rasisme, forskjellsbehandling, fordommer og gi innvandrere like grunnlag for å delta i samfunnet som etnisk nordmenn.
• Språk og arbeid er grunnlaget for integrering. Innvandrere har høyere arbeidsledighet enn andre. Arbeiderpartiet vil tilpasse undervisning fra barnehage og oppover slik at ressursene til de med innvandrerbakgrunn kommer bedre frem, som er et viktig grunnlag for å integrere seg.
Thilaga San, (Sri Lanka) Ap
1. Jeg vil være med på å medvirke til bedre integrering av mennesker med flerkulturell bakgrunn. Jeg vil være med på å bygge et mer inkluderende samfunn; med en mer mangfoldig kultur.
2. Jeg engasjerer meg i skolepolitikk; barna er fremtidens samfunnsborgere, og jeg vil ha bedre tilbud for alle. Mobbing i skolen må bekjempes. Dessuten er jeg opptatt av å få minoritetskvinner bedre integrert i samfunnet. Jeg vil gjerne få et mer åpent samfunn der alle aksepterer hverandre på tross av forskjeller.
3. Ap har vært flinke til å integrere innvandrere på flere arenaer; blant annet på skolen og i arbeidslivet. Mine verdier står i samsvar med Ap sine, og jeg har hatt et positivt inntrykk av Ap sin politikk helt siden jeg kom til Norge.
4. Ap har vist seg å være et parti som hjelper de som trenger det mest. Ap har også vist at de holder det de lover, og gjennomfører tiltak. Et eksempel er innføringen av flere timer med norskopplæring for mennesker med minoritetsbakgrunn.
– Ap har et humant menneskesyn og tar imot mennesker med åpne hender.
Dette sier Frp:
• Oslo trenger en innvandringspause. Antallet ikke-vestlige innvandrere øker for raskt og det trengs en innvandringsstopp for å lykkes bedre med integrering. Ikke minst er innvandrerne selv er tjent med at konfliktnivået senkes slik at de kan finne seg til rette, lære seg godt norsk og få seg en jobb.
• FrP aksepterer ikke at grunnleggende vestlige verdier og menneskerettigheter blir satt til side av kulturer og holdninger som innvandrere tar med seg til Norge.
• Normer regler og verdier som skal være felles for hele befolkningen må gå foran hensynet til ønsker hos enkeltgrupper. For å sikre integrering må innvandrere lære seg norsk.
• FrP er imot alle former for kvotering basert på religion, kjønn eller etnisk opprinnelse fra det offentliges side.
Dette sier Høyre:
– Norge skal oppfylle sine internasjonale forpliktelser i forhold til flyktninger og asylsøkere
• – Norges restriktive innvandrings- og flyktningepolitikk skal videreføres; Det må settes klare grenser for hvem som kan komme hit, innenfor rammene av internasjonale avtaler. Ved å samarbeide med andre land sikrer vi likebehandling og ryddighet
– Alle som har lovlig opphold i Norge skal behandles skikkelig – med de samme rettigheter og plikter som nordmenn
• – En effektiv integrering i det norske samfunnet krever at både innvandrere og nordmenn stiller opp og viser vilje til tilpasning. Integrering i det norske samfunnet innebærer normal deltakelse i samfunnet. Det innebærer ikke å gi avkall på egen kultur og religion, men at man fungerer på det norske samfunnets premisser og tar sin del av plikter og rettigheter. Det viktigste elementet i integreringen er norskkunnskaper.
-Norske lover og regler må overholdes av alle, uansett bakgrunn.
Dette sier Ap:
• den nye arbeidskraftinnvandringen som kommer som en følge av EU utvidelsen er positiv, og de må bys de samme lønns- og arbeidsvilkår som norske arbeidere.
• frihet for alle mennesker er et overordnet mål; frihet krever toleranse for ulikheter. Det er grunnleggende positivt at mennesker velger, tenker og
fremstår forskjellig. Derfor har minoriteter krav på særlig vern. Men det betyr ikke at vi skal tolerere
valg og handlinger som skaper ufrihet for andre.
• flyktninger og innvandrere som kommer til Norge skal gjennomgå et individuelt tilpasset
integrasjonsprogram.
• vi vil ha obligatorisk norsk- og samfunnsfagkurs for personer som kommer til Norge gjennom familiegjenforening.
– vi vil gi grunnskoler og videregående skoler med mer enn 25 prosent minoritetspråklige flere ressurser, slik
at undervisningen kan tilrettelegges med mer støtte og språkstimulering til tospråklige barn, uten at
det går utover kvaliteten på undervisningen for norskspråklige elever.
– vi vil foreta en bred gjennomgang av språkopplæringen til minoritetsspråklige.
Dette sier SV:
– SV vil at det offentlige skal reflektere måten befolkningen er satt sammen på. Vi vil derfor kvotere inn flere personer med minoritetsbakgrunn i offentlige stillinger.
• Introduksjonskursene for innvandrere må tilpasses til den ulike bakgrunnen som kursdeltakerne har – noen har meget høy utdanning, andre har aldri lært å lese eller skrive før de kom til Norge
-Mange kvinner med minoritetsbakgrunn har store problemer med å få arbeid. Ved å skaffe seg arbeid kan kvinner med minoritetsbakgrunn bli mer økonomisk uavhengige og få bedre adgang til deltakelse i samfunnslivet. SV vil derfor arbeide for å legge til rette for spesielle arbeidsmarkedstiltak rettet mot kvinner med minoritetsbakgrunn.