Viktig å overvåke ekstremister

Vi følger med på dem vi mener kan planlegge alvorlig kriminalitet, uttalte Holme. De bekrefter at det finnes grupper i Norge som støtter terror i utlandet. De overvåker for tiden omlag 200 personer som de frykter kan planlegge alvorlig kriminalitet.

Drapet på Benjamin Hermansen utløste debatt om nynazister og PSTs overvåkning av ekstreme miljøer i Norge. Siden den gang har PST og politiet satt inn mye ressurser på å overvåke det nynazistiske miljøet. Vi ønsker ikke at slikt skal finne sted igjen.

I flere europeiske land har straffedømte latt seg verve til terrorisme mens de har sonet sin straff i fengsel. En undersøkelse fra Frankrike viser at innsatte med flerkulturell bakgrunn føler seg utestengt fra samfunnet og var enkle å påvirke til ekstrem islamisme.

Vi er enig i Homles påstand om at det vil gå hardt utover norske muslimer hvis det kommer et terrorangrep i Norge. -Muslimske landsmenn vil bli angrepet av høyreekstreme elementer og at vi kan få en polarisering i befolkningen som da angriper og blir usikre på hverandre, uttalte Holme. Han forstår likevel frykten i det muslimske miljøet for å bli stemplet. – Det er et reelt problem at enkelte muslimer føler seg overvåket nettopp på grunn av deres religion, mener generalsekretær Shoab Sultan i Islamsk Råd Norge. Ifølge Sultan går helt vanlige mennesker rundt med en slik frykt.

Ekstremister er farlige uansett religion, etnisk bakgrunn eller hudfarge. Men vi må ta på alvor den frykten og de bekymringer lovlydige og fredelige muslimer uttrykker. Som det hevdes i en spalte i denne utgaven av Utrop, er det faktisk en milliard muslimer i dagens verden. Det svært store flertallet av disse kan neppe regnes som ekstreme. Muslimer som gruppe blir ofte stigmatisert som følge av islamistisk terror, og dette er i seg selv er en utfordring for hele samfunnet.