– Nedprioritert mangfoldsfest

Oppstarten av Mangfoldsåret 2008 har vært preget av feiring flere steder i Norge, bortsett fra Norges hovedstad. Her har man ikke har hatt en offisiell markering ennå, noe som har ført til meningsforskjeller i det kulturpolitiske miljøet.

Lokalpolitiker Reza Rezaee (SV) sier til Utrop at det er høyst beklagelig at kommunen ikke har gått inn for et slikt arrangement når det er snakk om et såpass viktig prosjekt.

– Når det gjelder minoriteter så er det slik at man høyere oppe i systemet bruker store ord uten å ha den store budsjettviljen. Jeg vil helt klart mene, uten å bli oppfattet som om jeg spekulerer i noe, at den forrige kulturbyråden Annette Wiig Bryn fra Frp ikke har vist nok initiativ.

– Hva slags mangel på initiativ?
– Både når det gjelder prioriteringer og viljen til å ha klare budsjettrammer. Kulturbyrådet, som hører til under Frp, ser ikke ut til å ha brydd seg så stort om dette. Til tross for innvendinger fra min, og sikkert flere andres sin side, har ikke kulturbyrådet valgt å ha en handlingsplan eller synliggjort prosjektet, påpeker han.
Et helt motsatt tilfelle ser vi i åpningen av den nye Operaen og forarbeidet som ble gjort, mener SV-politikeren.

– Her jobbet kommunen, regjeringen og Statsbygg på spreng for å få til dette. Vi så ingen som helst mangel på økonomiske ressurser eller politisk vilje.

Praktisk integrering
Utrop har også snakket med flere etniske minoritetspolitikere på borgerlig side og spurt om hvordan de vil kommentere Oslos ikke-feiring av starten på Mangfoldsåret 2008 og hva de tenker om hele arrangementet.

Nyvalgt leder i Akershus Høyre, Andre Oktay Dahl, var den som uttalte seg mest moderat. Norsk-tyrkeren mener man bør ha fokus på mangfoldspolitikk ved enhver anledning, men i så tilfelle helst i praksis.

– For å svare spørsmålet ditt vil jeg si at det kanskje ville vært naturlig å ha hatt en offisiell åpningsseremoni. Ellers vil jeg ikke spekulere så mye i dette, sier Oktay.
Bystyremedlem i Oslo og partikollega Sanam Bokhari, som satt som vararepresentant fra 2003 til 2007, sier til Utrop at det er god partipolitikk å tenke helhetlig. Hun virker også noe reservert i forhold til slike tiltak.

– Som Høyre-politiker mener jeg at vi skal tenke på byens og alle innbyggerne beste, ikke bare hva som er best for en bestemt gruppering, sier Bokhari.

Unaturlig
Fremskrittspartiets Mezhyar Keshvari er den som sier seg mest skeptisk og kritisk til hele opplegget. Norsk-iraneren kaller bruker ord som ”fiasko” og ”unaturlig” i sin beskrivelse av Mangfoldsåret.
– Hvis jeg skal være ærlig så har ikke jeg satt meg så veldig mye inn i temaet, bare fulgt lite grann. Utifra hva jeg har fått sett, lest, hørt og registrert personlig gjennom medier og gjennom mitt politiske engasjement virker dette som et prosjekt på falsk grunnlag som jeg tror ikke vil lykkes noe nevneverdig. Offentlige aktører kan ikke bare gå inn og tvinge folk ut på en unaturlig arena for kulturutveksling. Jeg synes dette må skje via de vanlige kanalene og ikke gjennom en overordnet statlig autorisering.
– Hva vil du i så fall ha som alternativ?
– Alternativet er de naturlige arenaene for kulturutveksling som vi har i dagens Oslo. Flere etnisk norske går til kinarestauranter eller interesserer seg mer for iransk og pakistansk kultur enn noensinne, for å nevne noen eksempler. Utveksling mellom kulturer skjer når man er gjensidig interessert i å lære av hverandre, avrunder Keshvari.

Kommunens valg
Rådgiver ved Mangfoldsåret 2008, Ellen Stokland, forklarer at åpningsmarkeringene er et område som er overlatt til kommunene.

– Vi som institusjon legger oss ikke opp i dette. Her er det opptil enhver å bestemme hvordan de skal få gjennomført dette, sier hun.
Den offisielle nettsiden kulturmangfold.no viser at storbyer som Trondheim, Bergen og Stavanger, samt Fredrikstad allerede har hatt sin åpningsmarkering. Småkommuner som Jevnaker, Lunner og Gran skal ha i løpet av juni. Så hvorfor drøyer Oslo?

Vi har prøvd å komme i kontakt med flere av kommunens kulturpolitiske maktpersoner for kommentar. Men hverken ordfører Fabian Stang eller byrådsleder Erling Lae var tilgjengelige, og kulturbyråd Torger Ødegaard slet med kraftig feber når vi ringte han.


Oslo får midtårsmarkering

Fylkeskontakt for Mangfoldsåret i hovedstaden, Aud Ganberg, forsikrer Utrop om at hovedstaden vil få en, om enn noe forsinket, markeringsfest for Mangfoldsåret 2008.

Flere har spurt seg hvorfor ikke landets hovedstad og mest flerkulturelle by ikke har markert starten på det ettårige prosjektet. Kommunen vil nå mer eller mindre etterkomme krav fra flere hold og vil holde en midtårsmarkering, som det kalles, før starten av fellesferien.

– Vi planlegger en mer omfattende midtårsmarkering her i hovedstaden, og har nå gått inn oss for å holde seremonien helgen til 14. og 15. juni. Samarbeidsnettverket Du-Store-Verden skal jobbe med det kunstneriske innholdet, sier Ganberg.

Ganberg forteller at startmarkeringen under åpningsarangementet av Stavanger Kulturby 2008 var en offentlig markering i regi av staten.
– Kulturdepartementet ønsket denne formen for markering, presiserer hun overfor Utrop.
– Er Oslos midtårsmarkering statlig eller kommunal?
– Selve arrangementet er finansiert på forskjellige måter, som hverken er i statlig eller kommunal regi helt direkte, svarer hun.

– Ønsker ikke å feire mangfold 

Utrop har også snakket med kulturminister Trond Giske om Mangfoldsåret. Giske, som har vært en sentral pådriver for initiativet, slår fast overfor Utrop at åpningen av Mangfoldsåret fant sted i Stavanger i januar. Han påpeker også at Kommune-Norge har vært invitert til å delta med egne markeringer. Dette gjelder også Oslo, men så langt har politikerne i hovedstaden avslått å prioritere det kulturelle mangfoldet.

– Det er et parti i byrådet som ikke ønsker å bruke penger på tiltak for å feire det kulturelle mangfoldet, sier Giske, med klar adresse til Fremskrittspartiet i hovedstaden.