Innvandrere diskrimineres i homomiljøet

Homofile innvandrere fortsatt i en utsatt posisjon, tross fremskritt i livskvalitet.

I den første kvantitative undersøkelsen som er gjennomført blant homofile med innvandrer bakgrunn kommer dette og andre spennende funn frem. Rundt 100 personer med innvandrerbakgrunn har svart på undersøkelsen.

– Etnisk norske homofiles negative holdninger til innvandrere har en like negativ innflytelse på homofile innvandreres livssituasjon, som innvandrer-miljøenes negative holdninger til homofili, kommenterer sosiolog Bera Moseng som tidligere har forsket på homofile med innvandrerbakgrunn.

Hvilke negative holdninger tror du finnes blant norske homofile om homofile med innvandrerbakgrunn? Hvilke negative holdninger finnes blant personer med minoritetsbakgrunn mot homofile generelt? Hvordan vil du si hverdagen er for homofile med innvandrerbakgrunn, enten positivt eller negativt? Slik var blant spørsmålene Utrop stilte nylig i en nettbasert spørreundersøkelse på nettforum for homofile Gaysir.no.

– Undersøkelsen ble besvart av de som kunne mestre norsk, og det er en svakhet at de som ikke snakker norsk er med i undersøkelsen, sier Alfredo Biamont, redaktør i Utrop.

Tallene viser at innvandrerhomofile er en heterogen gruppe med forskjellige meninger. Få trakasseres, men mange sliter med fordommer mot seg.

Seiglivede fordommer
Ved spørsmålet om det er lett for homofile å være åpne om sin bakgrunn overfor folk fra samme bakgrunn, svarte et knapt flertall avvisende. 51,4 prosent var enten “uenig” eller “helt uenig”. 36 prosent svarte enten “helt enig” eller “enig”.

– Har ikke noe spesielt å si når jeg er fornøyd låst inn i skapet, skriver en respondent.

Flesteparten sa seg enig i at innvandrermiljøene sliter med å være tolerante i forhold til homofile av samme etniske og religiøse bakgrunn. 57 prosent sa seg enten “uenig” eller “helt uenig” på positiv syn fra miljøene, 15,7 prosent svarte på ingen formening-skalaverdien, og resten (28,6 prosent) på de to mest positive verdiene.

@@file2@

Igjen svarte 33 prosent avkreftende på påstanden om at etnisk norske homofile har generelt positive holdninger til likesinnede som har innvandrerbakgrunn. 43 prosent svarte imidlertid enten “helt enig” eller “enig”. Én mulig tolkning er at det holdningsskapende arbeidet i regi av offentlige instanser og organisasjoner begynner å bære frukter.

Lette på tråden?
Flere av svarene pekte i retningen av at negative holdninger som finnes blant norske homofile om homofile med innvandrerbakgrunn er ganske like de man finner hos heterofile i samme setting. Altså en slags utvidelse av hva majoriteten i Norge mener om innvandrere.

Her er et utvalg av svarene om hva innvandrere tror er stereotypiene:

«Sexleketøy, billig, bare ute etter penger». «Har økonomi fremfor kjærlighet i tankene». «Lite integrerte, billige, feminine». «At innvandrerhomsene er skjulte og bare tenker på sex». «Frykt for kulturer som er uttalt homofiendtlige, noe som igjen fører til at man helst ikke går ut med folk av innvandrerbakgrunn». «At folk bare er til for sexen. Nordmenn har liten forståelse for situasjonen homofile med minoritetsbakgrunn befinner seg i».

“Norske” holdninger
Sosiolog Bera Moseng ved Helseutvalget sier til Utrop at det statistisk sett er vanskelig å se bort fra feilmargin og andre faktorer når ikke flere enn 100 personer har besvart.

Undersøkelsen underbygger et annet viktig funn fra tidligere, hevder Moseng.

– Etnisk norske homofiles negative holdninger til innvandrere har en like negativ innflytelse på homofile innvandreres livssituasjon, som innvandrer-miljøenes negative holdninger til homofili. Seks av ti svarer at livssituasjonen deres vil forbedres dersom holdningene til homofile generelt var mer positive i Norge. Jeg ser at respondentene er mer opptatt av nordmenns enn innvandrermiljøenes holdninger til homofili med hensyn til bedring av egen livssituasjon, oppsummerer hun.

Overrasket ekspert
– En generell kommentar er at andelen deltakere er lav, noe som gjør at det hefter statistisk usikkerhet til undersøkelsen. En må være derfor være forsiktig med å trekke for bastante konklusjoner. Her er det dessuten lite informasjon om hva slags homofile med innvandrerbakgrunn som har besvart undersøkelsen. Er de spesielt åpne, ressurssterke, og så videre?

Hun sier seg likevel overrasket over svarene:

– Her er det noen funn her som er spennende, i tråd med tidligere forskning på feltet. Undersøkelsen indikerer at man ikke skal krisemaksimere hvor vanskelig det er å være homofil med innvandrerbakgrunn i Norge. Når fire av ti homofile med innvandrerbakgrunn synes det er lett å være åpen om egen seksuell orientering i det innvandrermiljøet de tilhører så er det oppsiktsvekkende bra, sier hun.

Det er likevel ikke lett å være homofil og ha en annen etnisk bakgrunn.

– Når man snakker om homofile med innvandrerbakgrunn, virker det av og til som om det egentlig er snakk om voksne muslimske homofile som kom til Norge senere i livet, noe som føles litt frustrerende for en lesbisk andregenerasjons kineser, skriver en jente.

Kaltham Alexander Lie (t.h) sier det er vanskelig å tolke tallene så lenge undersøkelsen er anonym. Leon Espinosa, grafisk designer og åpen homofil med bakgrunn fra Mexico mener at det kan være lettere å leve som homofil i Norge enn i hjemlandet.

Sjikaneres lite
47 prosent svarte i kategorien “enig” på påstanden om at “folk i Norge generelt positivt innstilte til homofile”. 67 prosent svarte “sjeldent” eller “aldri” om de hadde opplevd trakassering, diskriminering, vold eller sjikane på grunn av sin legning.

Graden av å være aktiv i det homofile miljøet (uteliv, foreninger og sosiale aktiviteter) viser sterke variasjoner. Rundt 33 prosent var enten “helt enige” eller enige”, mens 27 prosent og 18,6 prosent svarte henholdsvis “uenig” eller “helt uenig”. 21, 4 svarte “vet ikke”. Vi kan si at det virker som om det finnes en stor gruppe homofile som ikke er aktive i det homofile storsamfunnet.

Kunnskap viktig
Leder i Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli sier seg enig når vi spør henne om offentlige instanser kunne gjort noe mere. og om det er et stort behov for flere aktiviteter.

Hun tror også kunnskap om homofili er viktig.

– Vi møter ungdommer som tror global oppvarming er en del av Guds vilje og derfor kan vi ikke gjøre noe for å stoppe utviklingen. Her ser vi store forskjeller på faktisk kunnskap og tolkninger basert på egne hint.

– Variert gruppe

Utrop snakket med flere ressurspersoner i det skeive miljøet, også noen av innvandrerbakgrunn, for å høre hva de mener om statistikken Utrop har utarbeidet.

Av Claudio Castello

Stian Amadeus Antonsen, leder i Skeiv Ungdom:

– Ved å se på tallene legger jeg umiddelbart merke til et behov for flere organiserte tilbud til homofile med minoritetsbakgrunn spesielt. I tillegg er det jo et stort rekrutteringspotensial for oss ettersom nesten halvparten svarer at de ikke tilhører noe organisert miljø. Skeiv ungdom ønsker å bli mer mangfoldige, og vi tror at ulike erfaringer tilfører organisasjonen nye perspektiver og dagsordener.

Mansour Sabery, åpen homofil norsk-iraner:

– Jeg er ikke så enig i beskrivelsen om at det finnes for få organiserte tilbud til homofile og skeive innvandrere. Når det gjelder etnisk norske homofiles holdninger vil jeg heller ikke vært så sikker og bastant i fremstillingen. Her er det svært viktig å se ting i sammenheng. Ikke-heterofile innvandrere er en stor og variert gruppe, med store forskjeller i individuelle behov. En homofil somalier vil ha en helt annen hverdag enn en fra USA med samme legning.

Kaltham Alexander Lie, opprinnelig fra Irak:

– Førsteinntrykket jeg har etter å ha sett undersøkelsen er at jeg ikke synes den er helt korrekt. Når det er anonymt kan hvem som helst svare hva som helst. Flere innvandrere er aktive sosialt enn hva man ellers får inntrykk av, problemet er først og fremst at det er vanskelig å være aktiv når du ikke kan være åpen. Jeg vet selv om innvandrere som er heterofilt gift, både med jenter fra samme bakgrunn og etnisk norske, som har homosex på si med norske menn. Fra nordmenns side opplever jeg ofte at mange også holder forhold med muslimske homofile skjult på grunn av alle komplikasjonene.

Leon Espinosa, grafisk designer og medlem i Bamseklubben Norge, opprinnelig fra Mexico:

– For meg er det vanskelig å komme med en helt bestemt konklusjon basert på tallene om man føler seg akseptert eller ikke blant folk i sitt eget miljø. Selv har jeg opplevd at meksikanere og latinamerikanere som bor i Oslo har en tendens til å være mer åpne i forhold til ikke-heterofile enn folk i Latin-Amerika. Her i Norge er man friere til uttrykke seg selv og sin egen seksualitet, og en slik ikke-diskriminerende holdning smitter over. Likevel føler jeg på en annen side at det er lettere å bli utsatt for diskriminering fordi man er utlending og innvandrer enn fordi man er homofil.

 

Statistikk

 

Jeg er aktiv i det homofile miljøet (uteliv, organiserte aktiviteter, foreninger, sosialeaktiviteter med mer med andre homofile):

Helt enig eller enig: 32 prosent

Ingen mening: 23 prosent

Uenig eller helt uenig: 44 prosent

 

Finnes for få organiserte tilbud til homofile med minoritetsbakgrunn spesielt:

Helt enig eller enig: 43 prosent

Ingen mening: 37 prosent

Uenig eller helt uenig: 19 prosent

 

Kunnskapsnivået om homofili er generelt høyt blant mennesker med samme bakgrunn som meg:

Helt enig eller enig: 31 prosent

Ingen mening: 21 prosent

Uenig eller helt uenig: 47 prosent

Opprinnelsesland:
40 prosent av de som har vært med på nettundersøkelsen oppgitt at de er fra Asia, 37 prosent fra Latin-Amerika, 10 prosent fra Europa, 8,6 prosent fra det nordlige Afrika (nord for Sahara), 2,9 prosent fra Midtøsten og 1,4 prosent fra det sørlige Afrika (sør for Sahara).

Kjønnsfordeling:
34 prosent oppgav å være kvinner, og 66 prosent menn.