– Mange av vennene mine fra ungdommen er rusmisbrukere

– Hvorfor skal omsorg og nærhet være feminine begreper? spør universitetslektor i sykepleie Marko Stojiljkovic.
Foto: Wikimedia Commons
Adeel Anwar (36) ble nylig den første legen ved Sykehuset Østfold som er ferdig spesialist i akutt- og mottaksmedisin. 

Å komme til den posisjonen han er i dag, har krevd mye av spesialist og klinikkeier Adeel Anwar. Ikke minst, har det krevd mye av familien hans.

Han forteller til Fredrikstad Blad at han som toåring flyktet med familien fra Pakistan til Norge.

– Vi ahmadiyya-muslimer er litt mer liberale og tror litt annerledes, selv om det mest grunnleggende i religionen er det samme. Vi er mer åpne for tolkning og at ikke alt skal være så etter boka. Blasfemilover i Pakistan sier at hvis vi gjør noe som antyder i retning til ahmadiyya, kan vi bli satt i fengsel, sier Anwar til Fredrikstad Blad.

Flere venner fra ungdommen er rusmisbrukere, sitter inne eller er døde

– Vi bodde på Holmlia. Et kjempetrivelig sted å vokse opp, men det er også et hardt miljø.

Anwar forteller til Fredrikstad Blad at det er lett å trå feil.

– Mange av vennene mine fra ungdommen er rusmisbrukere, sitter inne, eller lever ikke i dag. Og jeg har helt sikkert vært med på noe som blir ansett som kriminelt. Eksperimentert litt med det ene og andre.

Samtidig sier Anwar at vennene på Holmlia passet på å ikke få han inn i for mye trøbbel. De visste at han var flink på skolen, og ville ikke ødelegge for kompisen sin.

Fra Holmlia ungdomsskole til privatskole i Bærum

Faren hadde store ambisjoner for sønnen sin, og merket at sønnens utvikling ikke gikk helt som planlagt da han begynte på Holmlia ungdomsskole

Etter første semester bestemte han derfor at Anwar skulle bytte til privatskolen Oslo International School, på Bekkestua.

– Det var et sjakktrekk av faren min, og noe av det største han har gjort for meg. Skolen kostet over 100.000 kroner i året, og husk at han var drosjesjåfør med en hel familie å ta vare på. Skoleveien tok nesten halvannen time hver vei, sier Anwar til Fredrikstad Blad.

Han forteller om en stor kontrast mellom han og de andre elevene. Oslo International School er samme skole som prinsesse Ingrid Alexandra har gått på.

Takknemlig for at faren pushet han

Faren var streng. Om Anwar fikk en femmer, kunne han spørre: “Hvorfor fikk du ikke en sekser?”. Likevel er Anwar takknemlig for mulighetene faren har gitt ham.

– Han prøvde bare å pushe meg til å bli det beste jeg kunne. Spesielt for oss med minoritetsbakgrunn er dette den måten man ble oppdratt på. Det lå i kortene hele veien at jeg skulle bli lege eller advokat.

Anwar forteller også om fine år som medisinstudent ved universitetet i Oslo.

– Jeg hadde det kjempefint under de seks årene jeg studerte. Her møtte jeg både folk med helt andre perspektiver, og mange andre som var like meg. Det var en enorm opphopning av spesielt pakistanske studenter, forteller han til Fredrikstad Blad.