Tidligere denne uka har Utrop omtalt Danmarks og Storbritannias planer om å sende asylsøkere til asylsentere i Rwanda. Forslaget innebærer alle asylsøkere, også de som er fra land som befinner seg på andre siden av kloden for Rwanda.
Nå uttrykker også FrP begeistring for asylsentre i Rwanda. Ifølge Aftenposten ble planer om asylsentre i utlandet applaudert under partiets landsmøte i helgen. Erlend Wiborg, FrPs innvandringspolitiske talsperson, legger frem et forslag om asylsentre i utlandet i Stortinget.
“Nesten alle” endte opp som slaver
Israel har allerede testet ut å sende asylsøkere til Rwanda og Uganda fra 2014 til 2017. Nesten alle av disse endte opp hos menneskesmuglere og slavehandlere i Libya, ifølge Foreign Policy.
En rapport utført av International Refugee Rights Initiative viser at Israelske myndigheter brøt løfter gitt asylsøkerne, blant annet løfter om opphold i Rwanda og Uganda. Utsendingene ble møtt med massiv kritikk og måtte avsluttes i 2017.
Rwanda har vokst økonomisk det siste tiåret, men den politiske friheten er begrenset. Landet ligger blant annet på 156. plass på Reportere uten grensers indeks over pressefrihet i verden.
Human Rights Watch har også dokumentert omfattende brudd på menneskerettighetene og anklager sikkerhetsstyrkene for å fengsle folk vilkårlig og torturere dem systematisk og på det groveste.
Håper at de skal bli boende i Rwanda og ikke i Norge
Ifølge Aftenposten har FrP programfestet at de som kommer «inn i Norge og leverer en asylsøknad, skal overføres til et asylsenter i utlandet.» Asylsentrene skal finansieres av bistandspenger.
– Ved å slå seg sammen med Danmark og England, vil forhandlingene med tredjeland bli enklere, sier Wiborg til Aftenposten.
Wiborg ønsker at asylsentrene i Rwanda skal være lukkede mottak, og oppgir følgende punkter som målsetninger med denne ordningen:
- Asylsentre i utlandet skal behandle søknader fra asylsøkere som kommer hit for å søke om asyl.
- Får de opphold, er håpet at de skal bli boende der og ikke i Norge.
- Denne nye prosessen kan føre til at det blir mindre fristende å søke asyl i Norge.
- Det er kostnadsbesparende. Man unngår at asylsøkere nyter godt av den norske velferdsstaten mens søknaden behandles og senere.