På morgenen 17. mai gikk Hege Annie Nordlund Hagen og sønnen Magnus (5) i barnehagetoget i Bodø. Moren gikk med norsk flagg og sønnen med samisk.
Hagen forteller til NRK at Magnus selv valgte å gå med det samiske flagget.
Da de gikk i toget, skal en voksen mann ha kommet bort og fortalt 5-åringen at han ikke kunne bruke flagget.
Like etterpå går de forbi noen voksne menn som tydelig skal ha sagt «æsj» i reaksjon på Magnus samiske kofte og flagg.
– Det fikk han heldigvis ikke med seg. Han får derimot med seg to damer på godt over 60 som peker og snakker om kofta hans ganske høylytt. Det var ikke på en positiv måte, sier Hagen til NRK.
Ikke første gangen folk peker på kofta
Til slutt er det en yngre gutt som kommer bort og roper “dette er Norge og det er Norges bursdag”.
– Han snur seg mot meg, og spør hvorfor alle er opptatt av flagget hans. Da blir jeg motløs. Det er ikke en samtale jeg vil ha med 5-åringen, sier Hagen til NRK.
Bodø nu omtalte saken først.
Hagen forteller til Bodø nu at dette ikke er første gangen familien har fått uønsket oppmerksomhet på grunn av at barna har gått med kofte.
– Det er noen år siden vi gikk i 17.mai-tog sist. Da gikk jeg med datteren min på åtte, som hadde på seg kofte. Da opplevde vi en del peking og hvisking, forteller hun.
Tre av fire unge samer har opplevd diskriminering
– Jeg blir oppriktig lei meg for at noen utsettes for slike holdninger, og enda verre er det når barn utsettes for det, sier Bodø-ordfører Ida Pinnerød (Ap), til NRK.
Hun påpeker at det å ha frihet til å vise at man hører til et sted, er en viktig del av den friheten og grunnloven som vi feirer i dag.
– Selvsagt skal Magnus og alle andre som ønsker det bære sine samiske kofter og kultur med stolthet også på 17. mai.
Forskningsprosjektet Mihá viser at tre av fire unge samer har opplevd diskriminering blant annet på bakgrunn av etnisitet, kjønn og bosted.