– For oss er dette den mest ødeleggende nyheten vi noensinne har fått, sier Vigdis Eckhardt til Utrop.
Eckhardt er talsperson for Norsk koreansk rettighetsgruppe (NKRG). Hun sitter også i referansegruppen for utvalget som skal granske utenlandsadopsjoner i Norge.
Det er den koreanske avisen, Newstapa, som skriver at ansatte i Sør-Koreas helsemyndigheter har varslet om slett arbeid og fusk innad i National Center for Rights of the Child (NCRC). Som tilsvarer norske Bufdir.
Skannet blanke ark, slurvet og rotet med originaler
NCRC skulle i perioden 2013-2022 innhente dokumenter om adopterte fra private barnehjem og institusjoner. For deretter å skanne, digitalisere og registrere opplysninger. Slik at adopterte lett har tilgang til informasjon om seg selv og biologisk familie.
Men nå varsler ansatte om skanning av blanke ark, brudd på interne retningslinjer, og utilstrekkelig opplasting av dokumenter. Det er også manglende kontroll på hvor originalene har blitt av.
I tillegg er det omfattende feil i metadataene, noe som innebærer at navn og opplysninger som er registrert i systemet ikke stemmer overens med det som er skannet inn. Noen barn er registrert med syv eller åtte ulike navn.
Eckhardt sier at koreansk-adopterte lenge har strevd med å få tilgang til dokumentasjon om seg selv. Men at det nå blir nærmest umulig.
– Alle de som leter etter foreldrene sine, risikerer å lete forgjeves. Dette er det endelige bruddet på systemnivå. Og det gjelder oss alle 200 000 koreanskadopterte på verdensbasis, sier hun.
Og legger til:
– Hvis det hadde skjedd i Norge, hadde det vært en skandale. Og for oss er det en like stor skandale at det skjer i Korea, sier hun.
Vanskeliggjør granskingsarbeidet
Eckhardt påpeker også at adopterte alltid har blitt fortalt at Sør Korea er det landet med mest orden i adopsjonsprosessen
– Og så driver de med dette. Dette fratar også myndighetene muligheten til å bevise at adopsjonene våre ble gjennomført på lovlig vis.
Og det er heller ingen garanti for at dette ikke fortsetter å skje, ifølge Eckhardt.
– Det viser et korrupt system med korrupte mennesker. Spørsmålet er hvor langt denne korrupsjonen går. Kan man da stole på at de plutselig begynner å gjøre ting riktig? Det er jo de samme folka som jobber med det fortsatt, sier hun.
Det har hittil ikke blitt avslørt hvorfor arbeidet har blitt så mangelfullt og slurvete utført.
Det har hittil ikke blitt avslørt hvorfor arbeidet har blitt så mangelfullt og slurvete utført. Men Departementet for helse- og sosiale tjenester skal nå foreta en undersøkelse av prosjektet.
Eckhardt kan uansett ikke se for seg at det går an å fortsette med adopsjoner fra Sør-Korea.
– Norsk koreansk rettighetsgruppe forventer at norske myndigheter sørger for at den midlertidige stansen blir permanent, sier hun avslutningsvis.
Verdens Barn: påvirker ikke samarbeidet med Sør-Korea
Verdens Barn er en av tre organisasjoner som formidler adopsjon i Norge, men den eneste som formidler adopsjoner fra Sør-Korea.
– Dette er ikke en sak vi har kjennskap til utover innholdet i eposten fra dere, sier Dag Lund i en e-post.
Lund er konsulent innen fadderskap og etteradopsjon i Verdens Barn.
– Vil det få følger for samarbeidet med adopsjonsmyndighetene og institusjonene i Sør-Korea?
– Ut fra det vi kan lese, er dette en sak som angår NCRC og departementet i Sør-Korea. Verdens Barn har ikke noe direkte samarbeid eller kommunikasjon med NCRC eller departement i Sør-Korea, sier Lund
Det har ikke lykkes Utrop å få kontakt med myndighetene i Sør-Korea for å få en kommentar til saken.