Norsk-serbisk lektor: – Stigma hindrer menn i å bli sykepleiere

– Hvorfor skal omsorg og nærhet være feminine begreper? spør universitetslektor i sykepleie Marko Stojiljkovic.
Foto: Wikimedia Commons
– Nærhet og omsorg er grunnleggende kvaliteter ved mennesker. Og disse begrepene er kjønnsnøytrale, sier høyskolelektor i sykepleie Marko Stojiljkovic.

Omtrent 90 prosent av studentene på sykepleierutdanningen er kvinner, i tillegg faller flere menn enn kvinner fra underveis i studieløpet, ifølge kunnskapssenter for forskning på kjønn og likestilling.

Marko Stojiljkovic er universitetslektor i sykepleie ved OsloMet. Han mener at holdninger og stigma i samfunnet hindrer menn i å bli sykepleiere.

Universitetslektor i sykepleie ved OsloMet, Marko Stojiljkovic, sier holdninger i samfunnet hindrer menn i å bli sykepleiere.
Foto : oslomet.no

– I tillegg er mange opptatt av at yrket ikke er godt nok betalt, ikke har nok status, ikke nok respekt og betyr krevende turnusarbeid.

Kvier seg for stell

– Vi ser at flere kvinner går inn i mannsdominerte yrker, men det samme gjelder ikke motsatt, sier forsker Marianne Kambe ved Høgskulen på Vestlandet.

Hun har intervjuet mannlige sykepleierstudenter.

Kambe mener at det største hinderet er stell:

– Jeg tror det å skulle gå inn i en stellesituasjon er en barriere for mange. 

De mangler også mannlige forbilder på studiet, understreker Kambe.

Kvinnesentrert

Forsker ved Universitetet i Oslo, Marianne Lien, tror mange menn velger vekk sykepleie på grunn av forståelsen av omsorg som ligger til grunn for faget.

For å få flere menn i sykepleien, mener Lien faget trenger en kritisk gjennomgang av kvinnesentrerte omsorgsforståelser.

– Sykepleie er historisk et fag skulle være knyttet til pleie og omsorg, og skille seg fra det medikaliserte menneskesynet som kjennetegnet medisinfaget og legeyrket, sier Lien.