- Første latino som USAs utenriksminister - 14.11.2024
- Ukrainske flyktninger kan hindre flere skolenedleggelser - 12.11.2024
- – Vi må unngå svenske tilstander - 06.11.2024
Omtrent 90 prosent av studentene på sykepleierutdanningen er kvinner, i tillegg faller flere menn enn kvinner fra underveis i studieløpet, ifølge kunnskapssenter for forskning på kjønn og likestilling.
Marko Stojiljkovic er universitetslektor i sykepleie ved OsloMet. Han mener at holdninger og stigma i samfunnet hindrer menn i å bli sykepleiere.
– I tillegg er mange opptatt av at yrket ikke er godt nok betalt, ikke har nok status, ikke nok respekt og betyr krevende turnusarbeid.
Kvier seg for stell
– Vi ser at flere kvinner går inn i mannsdominerte yrker, men det samme gjelder ikke motsatt, sier forsker Marianne Kambe ved Høgskulen på Vestlandet.
Hun har intervjuet mannlige sykepleierstudenter.
Kambe mener at det største hinderet er stell:
– Jeg tror det å skulle gå inn i en stellesituasjon er en barriere for mange.
De mangler også mannlige forbilder på studiet, understreker Kambe.
Kvinnesentrert
Forsker ved Universitetet i Oslo, Marianne Lien, tror mange menn velger vekk sykepleie på grunn av forståelsen av omsorg som ligger til grunn for faget.
For å få flere menn i sykepleien, mener Lien faget trenger en kritisk gjennomgang av kvinnesentrerte omsorgsforståelser.
– Sykepleie er historisk et fag skulle være knyttet til pleie og omsorg, og skille seg fra det medikaliserte menneskesynet som kjennetegnet medisinfaget og legeyrket, sier Lien.