Syriske asylsøkere sultestreiker over hele landet – vil ha UDI-vedtak

hunger strike

Foto: illustrasjonsbilde
Rundt femti syriske asylsøkere sultestreiker for å få UDI til å fatte asyl-vedtak. Søknadene har siden desember vært i bero på grunn av den uavklarte situasjonen i landet. Sultestreiken har vart siden mandag.

I Storslett asylmottak i Troms sultestreiker rundt tjue personer og i Alta mottakssenter seksten personer. Asylsøkere sultestreiker også i Ringsaker, Holmestrand og Fauske.

Syriske asylsøkere i Troms står i kø for å levere inn ID-kortene sine. De har sultestreiket siden 17. februar
Foto : privat

De krever at UDI gjenopptar asylsøknadene fra syriske borgere. De har blitt stilt i bero siden Assad regimets fall 9. desember i fjor.

Dette berører rundt 2000 personer. 

Kan ikke vente lenger

Initiativtakeren til sultestreiken har bodd på mottak i rundt ett år. Nå er ventetiden forlenget på ubestemt tid. 

Han ønsker å være anonym.

– Jeg føler meg fanget i en endeløs fase av livet mitt som asylsøker i Norge, sier han.

Han vil sultestreike inntil han mottar vedtak på asylsøknaden.

– Jeg mener ventetiden min har vært mer enn rimelig, sier han.

– Hvordan føler du deg? 

– Jeg har det bra så lenge det er håp om å forbedre situasjonen min og andres situasjon, sier han.

Ikke noe annet valg enn å sultestreike

Uwais Hasan (31) bor på Ringsaker mottakssenter og deltar også i sultestreiken. 

Han er fra Palestina og statsløs. Men siden han er født som flyktning i Syria og kom til Norge derfra, har saken hans også blitt satt i bero.

– Hvordan kan jeg bli returnert til et land hvor jeg var flyktning? Jeg er også kunstmaler, og kunstnere blir alltid utsatt for vold i arabiske land på grunn av mangelen på ytringsfrihet, sier Hasan til Utrop. 

For halvannen måned siden prøvde han å ta selvmord på grunn av den uavklarte situasjonen. Og om han blir tvunget til å returnere til Syria, vil han forsøke å begå selvmord igjen. 

Jeg er redd for at jeg blir returnert til Syria. Og hvis jeg ikke blir sendt dit, frykter jeg å bli forlatt i et mottak resten av livet. Så jeg har ikke noe annet valg enn å sultestreike, sier Hasan.

Se hvordan Hasan illustrerer situasjonen sin til slutt i artikkelen.

UDI svarer

Vi jobber fortsatt med å få mer informasjon om den uoversiktlige situasjonen i Syria. Sakene er fremdeles på vent, sier Torun Mølstad, fungerende direktør i Beskyttelse i UDI i en e-post.

Torun Mølstad i UDI sier direktoratet kjenner til at det foregår en sultestreik i flere mottak
Foto : Nora Lie

Hvordan vurderer dere situasjonen i Syria nå? 

UDI følger nøye med på den politiske og sikkerhetsmessige situasjonen. Situasjonen er fortsatt uavklart. Derfor har vi heller ikke mulighet til å vurdere hvor farlig det vil være for enkeltpersoner å returnere.

Dersom situasjonen blir uavklart i lang tid, er det satt en grense for når søknader vil bli behandlet igjen.

Vi vil gjenoppta behandling av sakene så snart det er mulig, men kan ikke på forhånd si når det blir. Vår oppgave er å gi alle en grundig saksbehandling, og vi tar det på stort alvor.

UDI er kjent med at det foregår en sultestreik i flere asylmottak.

Det er et stort informasjonsbehov der ute, og vi forstår at det skaper frustrasjon. Vi har tett dialog med mottaksledererne for å gi de ansatte på asylmottakene råd og veiledning for å ivareta beboerne på en god måte, sier Mølstad.

UDIs informasjon om behandling asylsøknader fra Syria finner du her.

 

Tegning av Uwais Hasan. Han beskriver tegningen sin slik: Mannen med maske representerer lovene som er utstedt mot oss som statsløse. Han prøver å begrave oss levende. Til gjengjeld prøver det snille norske folk å hjelpe oss. De humanitære organisasjonene ser på lidelsene våre og gjør ingenting.