Sultestreiker på sjette dagen – Ingenting skjer

Walid Sawas trenger medisinsk assistanse etter å ha sultestreiket i fem dager
Foto: privat
Uwais, Walid og Ahmad fra Syria har sultestreiket i seks dager for å få asylsaken sin behandlet. To tusen andre syrere har saken sin på vent på grunn av den uavklarte situasjonen i landet. Det er viktigst at de får komme i jobb og utdanning mens de venter på søknadsbehandlingen, mener Rødt.

– Vi lider. Er det rimelig at Norge lar oss dø bare fordi vi krever det mest grunnleggende av våre rettigheter, sier Uwais Hasan (31) til Utrop.

Uwais Hasan er talsperson for de sultestreikende syrerne
Foto : privat

Hasan, Walid Sawas og Ahmed Al Sheikh  har sultestreiket i seks dager. Sawas og Al Sheikh er nå innlagt på sykehus. De får foreløpig ikke intravenøs behandling.

Hasan er fra Palestina, men født i Syria. Han har derfor kommet i bunken med to tusen asylsaker som har blitt satt på vent siden Assad-regimets fall 8. desember i fjor.

Han er nå talsperson for syrerne som sultestreiker over hele landet.

 

Ahmad Al Sheikh er nå innlagt på sykehus. Han får foreløpig ikke intravenøs behandling.
Foto : privat

De krever at UDI skal gjenoppta behandlingen av søknadene, slik at de slipper å bo i asylmottakene på ubestemt tid.

Unnslapp vi rettsløshet og undertrykkelse, og risikerte livet på vei til Norge for å leve med rettsløshet her også?

– Unnslapp vi rettsløshet og undertrykkelse, og risikerte livet på vei til Norge for å leve med rettsløshet her også? spør han. 

Fanget i et «UDI-helvete»

I dag har også en gruppe asylsøkere i Moss bestemt seg for å sultestreike.

– Mange flyktninger i mottaket har allerede ventet på asylintervjuene sine i både ett, to eller enda flere år, sier Bashar Alsaro i en e-post.

Nå må de også vente på at UDI skal avklare om noen trygt kan returnere til Syria. Mens de lever i det som ifølge Alsaro er uholdbare forhold.

– Familier og barn har blitt tvunget til å leve under ekstremt dårlige humanitære forhold i mottakene, uten hensyn til menneskerettigheter eller barns rettigheter, sier han. 

Og legger til:

– Det som gjør situasjonen enda verre er UDIs fullstendige ignorering av våre lidelser, til tross for våre gjentatte bønner. Vi flyktet fra krigens og nødens redsler, bare for å finne oss selv fanget i en annen form for lidelse i Norge, som vi nå kaller «UDI-helvete», sier Alsaro.

Rødt: – viktigst at de får bli en del av samfunnet

– Det som er med Syria er at situasjonen er uoversiktlig. Det er derfor viktig at søknadene blir behandlet ordentlig og at vi ikke forhaster oss. Det er ikke sikkert at det er gunstig for asylsøkerne fra Syria at søknadene behandles nå, sier stortingsrepresentant for Rødt, Tobias Drevland Lund. 

Rødt-politiker Tobias Drevland Lund mener asylsøkere må få bidra i samunnet
Foto : Didrik Sten Ingebrigtsen

Han understreker han forutsetter at UDI gjør det de kan for å gi de en rask avklaring.

– Vi i Rødt jobber også for at asylsøkere skal være bidragsytere og en del av samfunnet mens de venter på behandling av søknadene, sier Lund.

– De skal ha mulighet til å arbeide, ha utdanningsmuligheter og få barnehageplass mens de venter, sier han.

– Mange av de vi har snakket med mener de får for dårlig oppfølging i den usikre situasjonen.

– Det må settes inn mer ressurser til psykososial støtte, som en psykolog på mottakene. Selv om mange frivillige gjør en god innsats, bør staten stille opp mer, sier Lund. 

UDI svarer

– UDI følger nøye med på den politiske og sikkerhetsmessige situasjonen. Situasjonen er fortsatt uavklart. Derfor har vi heller ikke mulighet til å vurdere hvor farlig det vil være for enkeltpersoner å returnere, sier Torun Mølstad, fungerende direktør i Beskyttelse i UDI til Utrop i går.