Asylsøkere måtte avslutte sultestreiken – Håpet er tatt fra oss

Syrerne har sultestreiket i hele landet fordi asylsøknadene deres har blitt satt på vent. Det har de vært siden slutten på borgerkrigen i Syria i fjor. 
De syriske asylsøkerne sultestreiket i flere uker mot myndighetenes asylbehandlingsstopp. En person gikk 20 dager uten mat. UDI kan ikke svare på når søknadsbehandlingen fra Syria gjenopptas

Hasan Yousef var den siste av asylsøkerne som sultestreiket. Han måtte til slutt få livreddende behandling, melder VG

«Det er stor fare for hans liv og han anbefales på det sterkeste å bryte sin sultestreik», skrev legen i en rapport VG har fått innsyn i.

Yousef hadde da gått 20 dager uten annen næring enn vann, kaffe og litt salt. Han har gått ned 15 kilo. 

Syrerne har sultestreiket i hele landet fordi asylsøknadene deres har blitt satt på vent. Det har de vært siden slutten på borgerkrigen i Syria i fjor. 

Om lag ett hundre personer har deltatt i sultestreiken.

– Sultestreik er en lovlig aksjonsform, men det vil ikke og kan ikke ha innvirkning på saken til de som har søkt om beskyttelse, sier enhetsleder i Beskyttelse i UDI Monica Egeberg til VG.

UDI kan ikke si når behandlingen av søknadene blir gjenopptatt.

Da må rundt 2000 personer fortsatt leve i uvisshet om de får bli i Norge eller deporteres til Syria.

Uwais Hasan, som er kontaktperson for gruppen av syrere, har mistet mye av håpet etter at sultestreiken ikke førte frem.

Mange asylsøkere er vant til å klare seg uten mat. Uwais Hasan er her fotografert etter å ha mistet 13 kilo på 10 dager i den algeriske ørkenen
Foto : privat

– Vi la alt bak oss på jakt etter trygghet, rettferdighet og likhet, men her er vi og opplever uendelig smerte. Vår fremtid og våre drømmer har blitt ødelagt av en urettferdig avgjørelse, sier han til Utrop.

Ventetiden i mottakene får også alvorlige følger for manges mentale helse, ifølge Hasan.

– Vi har nådd en farlig skjør psykologisk tilstand, sier han.

Mange frykter spesielt konsekvensene av en retur til Syria etter at sikkerhetssituasjonen forverret seg betraktelig. 

Nylig ble trolig så mange som rundt 1000 sivile drept i sekterisk vold i Syrias kystprovinser. Områder er tett befolket av alawitter. De utgjør rundt ti prosent av befolkningen i Syria.

– Beslutningen om å sette syriske asylsøkere på vent ikke gir mening lenger. Bildene og videoene vi mottar fra menneskene der i Syria er grusomme, sier en familiefar i Moss asylmottak til Utrop. Og legger til:

– Jeg kan aldri akseptere at min fem år gamle sønn vokser opp i et land som Syria hvor folk blir slaktet bare fordi de er fra en annen religion eller etnisitet.

Amnesty International kaller UDIs praksis uholdbar.

– Vi oppfordrer UDI til umiddelbart å gjenoppta behandlingen av de syriske asylsøknadene, og å sørge for at asylsøkerne kan få midlertidig arbeidstillatelse, understreker Ekeløve-Slydal til VG.