Tooji om tro, håp og kjærlighet

– Vi er begge dobbeltminoriteter, sier Tooji (til venstre) og Chris.
Foto: Maru Sanchez
Hvordan våger du å ta religionskritikk personlig? skriver Touraj Bandeh, bedre kjent som artisten Tooji, i Aftenposten.

«Skal du stå i bresjen for blindt å forsvare religion som helhet, skal du også påta deg ansvaret og sorgen til alle de som er blitt drept, undertrykt og forfulgt på grunn av din religion» fortsetter han.

Over flere spalter tar Tooji et rasende oppgjør med «heksejakten som føres av dem som naivt roper at vi må være aksepterende og skape et inkluderende samfunn, men som paradoksalt nok er fordømmende og nærmest aggressive overfor dem som stiller kritiske spørsmål.»

Tooji og familien flyktet fra krigen i Iran, landet hvor foreldrenes venner «ble fengslet, drept eller torturert, og deres barn ble undertrykt av religiøse ideologier som dømte dem til et kuet liv med piskeslag som straff.  Som du skjønner, hadde jeg ikke hatt noen gode fremtidsutsikter i Iran. Det gjør ikke saken bedre at jeg er homofil. I Iran anses mennesker med homofil legning som fredløse og dømmes til døden».  

Turtelduer på café

Vi har møtt Tooji  og samboeren Chris til en prat om religion, livet og kjærligheten. De to sitter side om side på kafeen for å kunne flette hender og stryke på hverandre. Klarer ikke å la være å smile når blikkene møtes. Chris Hovde og «Tooji» Bandeh er opp over ørene forelsket. Journalisten og fotografen føler seg nesten litt utenfor, men de to turtelduene forteller høflig sine historier som ender opp i én felles.

Møtet som forandret alt

Chris (33) skulle leve resten av livet i sølibat, Tooji var ikke interessert i å innlede et forhold. Et kvarter senere var alle planene deres kullkastet.

Chris Hovde (til venstre) og Tooji kullkastet alle planer om å leve i sølibat eller ikke innlede noe seriøst forhold da de møtte hverandre.
Foto : Maru Sanchez

– Jeg syntes Tooji var dritlekker!
– Jeg synes Chris var kjempekjekk!

Det var Tooji som tok initiativet til deres første møte. Han hadde hørt Chris holde foredrag om meditasjon og var blitt slått av hvor god foredragsholder han var. Tooji var i ferd med å starte Conscious Norway og ønsket noen tips fra Chris. Meningen var en kort faglig prat om meditasjon og foredrag, men etter 15 minutter ble den ene klemmen til et kyss og dermed var det gjort, persiske Tooji dro så norske Chris med seg inn i en kirke. Ikke for å be, begge er ateister, men fordi der kunne de meditere og være sammen i stillhet. De var enige om at kirkerommet en stille onsdags ettermiddag er et perfekt sted til å søke ro, enten man er eks-muslim eller oppvokst i en prestefamilie.

Sex i en kirke

– Jeg trodde Chris hadde kjæreste, jeg ante ingenting om at han hadde levd i sølibat i over et halvt år, sier Tooji.

Chris visste heller ingenting om artisten Tooji.

– Moren min visste mer enn meg. Da jeg sa jeg hadde møtt han, kommenterte hun at «Å, er det han som regisserte og spilte i filmen Father?». Tror ikke hun syntes det var ubetinget positivt.

Father var en musikkvideo hvor Tooji simulerte en sexscene med en prest på alteret.

– Men videoen skapte stor debatt og førte til en oppslutning i kirkevalget som ett år senere resulterte i åpen kirke, poengterer Tooji.

Ved et veiskille

Begge hadde vært gjennom et veiskille i livet de de traff hverandre første gang. Chris Hovde hadde hoppet av karrieren som toppleder og levd som munk i flere perioder, Tooji har avsluttet sin artistkarriere og studert ved et tempel i New Zealand i tre måneder.

– Jeg ble toppleder før jeg var 30. Mamma og pappa har alltid vært toppledere, så jeg ville følge i deres fotspor. Men når jeg hadde nådd målet, skjønte jeg at det ikke var det som ga mest mening i mitt liv.

Hvorfor hadde jeg jaktet på dette i så mange år?

Hvorfor hadde jeg jaktet på dette i så mange år? spurte Chris seg selv. Han begynte å meditere og dro til India og levde som munk i flere perioder.

– Jeg var mye stille med meg selv. For første gang følte jeg at intellektet og følelser ble koblet sammen til ett. Jeg kom mer i balanse og kontakt med meg selv. Siden har jeg praktisert meditasjon daglig. Jeg har aldri hatt det bedre enn nå, sier Chris.

– Vi har begge et ønske om selvutvikling, sier Tooji og forteller at han har vært opptatt av det i mange år. Han sier han fanger opp mye av hva andre mennesker føler, hvilke smerter og drømmer de har.

– Vi er her på jorden for å utvikle oss og bli bedre mennesker. Da kan vi ikke bare gå i de fotsporene som andre har tråkket opp før oss. Vi må våge å gå vår egen vei.

Ekstremt sensitiv

Chris plukker opp tråden og snart er de to dypt inne i en lang samtale om selvutvikling og meditasjon. 

– Dagens samfunn handler om å oppnå mest mulig på kortest mulig tid. Det tar fokuset bort fra å realisere oss selv som personer og følge drømmen mot det som er viktig for oss. Vi bør søke inn i oss selv og finne ut hvem vi er og hva vi kan bli, mener Tooji.

– Når jeg står midt oppe i noe utfordrende, hjelper det meg å søke ro. Det er utrolig hva fem timers stillhet kan gi deg av klare svar. Kroppen og følelsene får hvile og du får mulighet til å lytte til din indre stemme uten forstyrrelser, sier Chris.

– Jeg er ekstremt sensitiv, jeg kan trenge to dager på å lande etter en krangel, sier Tooji.

– Åh, jeg synes det går litt fortere nå, sier Chris.

To dobbeltminoriteter

De er enige om at de har mye felles, men at de også er forskjellige. Vi får vite at Tooji er den konfrontative som aldri går rundt grøten med sine oppfatninger, Chris er mer den spørrende.

– Vi blir også hverandres speil. Som par har vi begge i oppgave å forstå og se den andre, gi anerkjennelse til hverandres følelser. Vi har også begge vårt eget forsvarssystem som vi må forsøke å forstå, sier Tooji.

Forskjellig hudfarge er ikke tema.

– At jeg er persisk og han er norsk er ikke noe vi tenker over. Chris er egentlig litt iraner i hjertet. Han er i hvert fall ikkenorsk i forhold til lidenskap og han viser masse følelser hele tiden. Det oppfatter ikke jeg som typisk norsk, sier Tooji.

– Jeg elsker aktivisten i Tooji, ambisjonene og kreativiteten, repliserer Chris.

De er enige om at de på flere måter kan føle seg som dobbeltminoriteter, Tooji fordi han er homofil og etnisk iransk,  Chris fordi han er homofil og fordi han jevnlig har flyttet til nye steder hele livet.

– På grunn av jobbene til foreldrene mine  flyttet vi sånn cirka hvert sjette år. Det ble mange oppbrudd fra venner og skoler. Og byer i Norge kan oppleves som like forskjellige som å flytte på tvers av landegrenser.

– Mye dobbeltmoral i den kristne tro

Chris følte seg etter hvert fremmed i den norske kirke og menigheten:

– Det er mye dobbeltmoral i den kristne tro og sikkert religion generelt. Hvis du ikke er kristen nok, ikke enig nok med oss, så er du ikke velkommen. Jeg har stor respekt for trosfrihet, men synes mye ved religion er kritikkverdig. Det kan for mange oppleves som sosial kontroll og også innslag av mer eller mindre tvang. Etter hvert ble det slik at det eneste stedet jeg føler meg hjemme er på steder der alle er ulike. Som her vi bor på Tøyen.

– Vi mennesker er flokkdyr, vi vil gjerne høre til ett sted, vi vil ikke skille oss ut fra mengden. Nå grupper blir for homogene, prøver vi alle å presse oss inn i en stadig strenger ramme. En ramme som ikke passer noen. Det tror jeg er årsaken til mange av de dystre statistikkene vi ser hva gjelder psykisk sykdom, ensomhet og selvmord. Mange føler at de ikke passer inn i normen, de føler en tvang til å være lik de andre, utfyller Tooji. 

Snart er de to i gang med nye filosofiske betraktninger, ivrige etter å lære hverandre bedre å kjenne. De har bare vært sammen i et halvt år og det er fremdeles mye de ikke vet om hverandre. Men én ting vet de: At det faglige, første treffet ble et nytt vendepunkt for dem begge.

FAKTA:

TOURAJ BANDEH OG CHRIS HOVDE

Touraj Bandeh (32), bedre kjent som Tooji, er født i Shiraz i Iran. Familien flyktet til Norge i 1987 i skyggen av Iran/Irak krigen. Tooji er utdannet barnevernspedagog, integrativ psykoterapeut og har arbeidet som artist, regissør, forfatter og låtskriver. Han representerte Norge under Eurovision Song Contest 2012 med låten «Stay», har vært programleder for MTV, NRK og Nickelodeon. Han har også skrevet og illustrert barnebøkene Taki og Bestemor som tar for seg å øke barns emosjonelle kompetanse. I 2015 regisserte og lanserte han den kontroversielle musikkvideoen «Father» hvor han simulerte en sex scene med en prest på alteret. Tooji er idag foredragsholder og co-founder av ConsciousNorway, som jobber med bevissthetsarbeid gjennom foredrag, kunst, workshops og ulike prosjekter.

Chris Hovde (33), oppvokst i Skien, Drammen, Bergen og Oslo. Utdannet innenfor Retailing Management fra BI, har ledelsesfag fra NHH og en Executive Master i ledelse og Digital transformasjon og ledelse fra Oslo MET. Han har bred næringslivserfaring fra ulike lederroller og HR i store internasjonale selskaper som Telia, IKEA og Varner-gruppen, samt tidligere CEO for Balderklinikken. Han har nominert til en rekke priser for egen lederblogg (ChrisHovde.com) og for sitt unge ledertalent. Han er Co-Founder av ConsciousNorway og er en aktiv mentor, coach og rådgiver for alt fra startups, til næringslivsledere og ungdom.