- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
Latif tok imot en av de første smittede pasientene i Norge, og er nå selv redd for å bli smittet.
Mannen i 90-årene som har falt om på handletur har lenge vært pasient ved legesenteret.
– Han hadde rett og slett segnet om, så da han kom inn hos oss ble han møtt av to helsesekretærer som tok ham under hver skulder. Jeg bestilte noen prøver, før jeg fikk ham inn til meg. Det slo meg ikke i det hele tatt at han kunne være smittet, sier Latif til Dagens Medisin.
Ingen vaksine
Latifs pasient var en av de første som fikk påvist smitte med uviss opprinnelse. Han var også blant de første som døde av sykdommen. Kasuistikken som legene hans har fått publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening var den første publiserte artikkelen om en norsk Covid-19-pasient.
For Latif ble det en brå overgang til en ny hverdag som startet med 14 dagers karantene.
– Selv om vi fulgte med på utviklingen i Kina og etter hvert i andre land, tror jeg alle ble overrasket over hvor raskt det gikk å få smitten til Norge. Under svineinfluensaen hadde vi muligheten til å gi vaksine. Nå har vi ingenting, og det er skummelt og skremmende, sier han til Dagens Medisin.
Kritisk til strategi
Nå er legen tilbake på legesenteret han har jobbet ved i over 17 år. Han er kritisk til at det ikke ble gjort bedre forberedelser fra myndighetenes side.
– Gro Harlem Brundtland (tidligere WHO-sjef) oppfordret til å forberede seg på en pandemi. Jeg synes det tyder på arroganse og mulig ignoranse at myndighetene ikke har lyttet til henne.
Latif mener risikoen er stor for å bli smittet som fastlege.
– Helsepersonell er veldig utsatt nå, vi er i skuddlinjen – vi er kanonføde. Vi har jo ikke noe alternativ, vi er førstelinje og må møte pasientene.