- – Hvilken julesang liker du best? - 24.12.2018
- – Hvilket statsborgerskap ville du hatt i tillegg? - 17.12.2018
- – Skal du feire julebord i år? - 06.12.2018
Ida Rashida Khan Bukholm takker sin bestefar for livet hun lever i dag. Han var over 70 år, kunne såvidt lese og hadde aldri beveget seg utenfor den pakistanske delstaten Kashmirs grenser. Likevel forstod han det: Ingen skulle bestemme over barnebarnet. Ikke engang foreldrene skulle presse henne til å velge noe annet enn det hun selv ville.
Fra sofaen i Oslos vestkant erindrer Bukholm.
– Min bestefar fungerte som en slags guru i sin landsby i Kashmir. Han var en dypt spirituell mann fra en annen tid, og levde en hverdag som var totalt annerledes enn vi har i det moderne Norge. Men han forstod at kjærlighet ikke kjenner grenser. Han fikk foreldrene mine til å innse at det var Geir jeg ville dele livet mitt med.
Foreldrene var ikke veldig imot at jeg var gift med en ikke-muslim, men de var redde for hva andre kom til å si.
“Hva så om Rashida velger en utenfor sin kultur? Hvorfor er dere så opptatt av hva andre mener? Er ikke hennes lykke viktigst?” Disse spørsmålene ble vendepunktet for Ida Bukholm. Foreldrene måtte akseptere valget.
Det er nå over ti år siden bestefar Noor døde. Noor var analfabet, men hadde en innsikt og forståelse få andre kunne matche. Ida tar et fast grep om vannglasset, ser ut av vinduet før hun tar seg en slurk.
– Jeg prøver å leve etter hans visdom og er veldig takknemlig for å ha blitt kjent med en slik mann. Han er min største helt og inspirasjon.
Innvandreres helse viktig
Og der sitter vi. På en brun sofa, i stua til en av landets fremste eksperter innen kreftmedisin. Ida er nettopp ferdig med dagens vakt på sykehuset A-hus og forteller at hun er glad for at våren endelig er kommet for alvor. Sykkelen er klargjort. To mil til jobben, to mil tilbake. For de fleste et ork av det sjeldne, men for to-barnsmoren fra Moss betyr den daglige sykkelturen mye.
– Da jeg kom til Norge kunne jeg ikke sykle, men det tok ikke lang tid før jeg ble hekta. Ikke bare er det en fin måte å komme seg til jobben på, det tar også vare på helsa, smiler hun før hun ivrig forteller om hvorfor hun valgte å jobbe innen helsevesenet.
Kombinasjonen lege og norsk-pakistaner: Ikke uvanlig i dagens Norge. Men faktumet er at hun var landets første med sin bakgrunn. Ikke fordi foreldrene ønsket det; legeyrket hadde hun drømt om siden femårsalderen. Og den lidenskapen for yrket har hun behold. I tillegg til å være kirurg er hun den første i Norge til å forske på kreftoverlevelse hos minoriteter. Hennes siste studie, som så på krefttilfeller hos innvandrerkvinner, viser at dødeligheten som følge av brystkreft hos kvinner hos en del innvandrergrupper er mye høyere enn hos norske kvinner.
– Om miljø eller gener forklarer mest, vet vi fortsatt ikke noe om. Men jeg tror en viktig tilleggsfaktor er manglende informasjon om temaet innad innvandrergrupper. Jeg mener myndighetene kunne gjort mer for å informere innvandrere om kreft slik at flere sjekker seg før det er for sent, sier hun alvorlig.
Hovedpersonen forsikrer oss om én ting: Det er verken penger eller anerkjennelse hun gjør dette for.
– Studien har ikke fått noen pengestøtte, så dette har vært noe jeg har jobbet med på fritiden. Jeg ønsker rett og slett at vi tar helsen til innvandrere på alvor, sier hun.
Navnebytte
Ida ble døpt Rashida Khan for 48 år siden. Senere forandret hun det til Ida Bukholm. Nå velger hun å bruke Ida Rashida Khan Bukholm. Et navneskifte som både har vært smertefullt og som har vært med på å definere hennes identitet. Ida sitter rakrygget på skinnsofaen med beina i kors og forteller om livet fram til nå. Hun ble født i Kashmir i Pakistan på 1960-tallet, men flyttet til Moss sammen med familien på 70-tallet. Som eldst og eneste jente i en søskenflokk på tre var hun vant til å være den som tok ansvar i familien. Det var mye nytt i det kalde landet i nord for familien Khan. Likevel beskriver hun de første årene i Norge som lykkelige og fredfulle.
– Det var en tid hvor det norsk-pakistanske samfunnet var i etableringsfasen. Slik jeg husker det, var jeg nok den første med min bakgrunn som fullførte videregående skole i Moss. Og så var jeg den første som tok lappen, og den første utdannede legen med min bakgrunn i Norge, sier hun.
Mange anser Ida Bukholm som en pioner. En som var først ute blant sitt folk. En solid samfunnsborger. Foreldrene var stolte over datterens bragder. Ikke minst da hun begynte med medisinstudiene tidlig på 80-tallet. Men det de ikke visste var at de, fire år etter at hun begynte med studiene, skulle få seg en overraskelse som forandret alt. Hun forelsket seg i medisinprofessoren Geir Bukholm. En nordmann. En som ikke var muslim. Stikk i strid med hva de fleste forventet av norsk-pakistanere.
– Presset fra miljøet påvirket foreldrene mine. De var ikke veldig imot at jeg skulle gifte meg med en ikke-muslim, men de var redde for hva andre kom til å si. Plutselig begynte alle å mene noe negativt om forholdet, selv folk jeg ikke kjente. Alt dette gjorde det utfordrende for både meg og Geir. Vi følte vi måtte ta et valg, sier hun.
Og valget de tok, var heller ikke det enkleste. Rashida Khan giftet seg med Geir i 1994 og byttet navn til Bukholm. Kort tid etter brøt hennes familie all kontakt med henne.
– Som Ida Bukholm kunne jeg skåne familien for belastningen de ble utsatt for av miljøet. Foreldrene mine ville ikke akseptere valget mitt, men takket være morfar forstod de at de ikke burde la andre bestemme hvordan de skulle tenke. Nå er alt heldigvis bra, og guttene mine er ofte på besøk hos mine foreldre. De drømmer om å kunne dra til Kashmir en dag og bli kjent med sine røtter, smiler hun.
Vil inspirere ungdom
Det er over 20 år siden Ida gjorde det utenkelige. Hun synes det er trist at mye står uforandret den dag i dag. Fortsatt er det vanskelig for norsk-pakistanske jenter å gifte seg på tvers av religion og kultur. Fortsatt er det mye sosial kontroll i miljøet. Folk som alltid skal mene noe. Folk som kritiserer andres valg.
– Det var vondt å være i min situasjon, men sånn er det alltid når man velger i strid med forventningene. Jeg råder alle jenter og gutter til å følge sin overbevisning. Ikke la seg styre av presset fra familie og miljøet. Det er smertefullt der og da, men det er definitivt verdt det.
Fakta:
Navn: Ida Rashida Khan Bukholm
Født: 3.10.1963
Sivilstatus: Gift med Geir Bukholm
Aktuell som: Kirurg og professor
Tre mennesker, døde eller levende jeg ville invitert på middag: Venninnen min Kristen Kolstad, morfar Noor og mannen min, Geir
Hva jeg ville laget: Flambert biff i konjakk
Siste kulturopplevelse: Operaen McBeth av Giuseppe Verdi
CD på en øde øy: En av CD-ene til Whitney Houston