Norsk-kurderen Milan kan havne på Stortinget

Norsk-kurdiske Milan Aran ble i august valgt som ungdomskandidat til Stortinget for Rogaland Unge Høyre.
Foto: Privat
Han har familiebakgrunn fra Kurdistan, et fornavn som er vanligere i Øst-Europa og er født i Norge. Neste høst kan Milan Aran (22) komme inn på Stortinget.

Norsk-kurderen er leder i Sandnes Unge Høyre, og ble i august valgt som ungdomskandidat til Stortinget for Rogaland Unge Høyre.

– For meg er dette en mulighet som er gått i oppfyllelse. Jeg følte både takknemlighet og ansvarlighet over nominasjonen. Jeg har ansvaret for å være folkets mann og spesielt ungdommens representant, sier han til Utrop.

Unge Høyre-politikeren mener fornavnets forveksling er en tilfeldighet.

– Faren min kalte meg opp etter en fjellstamme i Kurdistan som i gamle dager gikk under samme benevnelse.

Selverklært liberalist

Aran er født i Haugesund og har vokst opp i Sandnes. Han kaller Obama og Kennedy sine politiske forbilder, og seg selv liberalist.

– Valgfrihet og individets rettigheter er viktig for meg, sier han selvsikkert.

Likevel var det hendelsene på Utøya, og terroren overfor ungdomspolitikere fra et annet parti som utløste hans ønske om å entre politikken.

– Familien min har alltid diskutert politikk. For meg var Utøya og 22. juli noe som førte til samfunnsengasjement, og til et ønske om å gjøre noe med ting. Jeg begynte å se på ulike partier, på partiprogrammer, på ideologi, på ulike saksstandpunkter og fant ut at det var Høyre som passet meg best.

Skole og klima

Arans kjernesaker er skole, innvandring, klima og skatter. Han vil ha mer valgfrihet på samtlige områder.

– Særlig når det gjelder skole mener jeg dette er viktig. Da jeg gikk på ungdomsskolen og videregående satt jeg alltid med følelsen av at dette er et A4-system, hvor det kreves visse kunnskapsmål, men på en måte som både jeg og sikkert et stort flertall opplever som firkantet. Jeg ønsker meg bedre lærere, mer variert læring og bedre skole.

– Føler du at det å ha en flerkulturell bakgrunn gir deg en ekstra ballast i diskusjoner om innvandring?

– Ja, på en måte. Innvandrere og flyktninger kommer fra områder, slik tilfellet er med min familie, preget av konflikter. Man får et annet forhold og har et annet eierskap til dette som diskusjonstema.

Oljeforkjemper

Når det gjelder klima, som  kanskje er den viktigste kampsaken blant Arans jevnaldrende, er han for mer grønn energi, men uenig i hvordan miljøbevegelsen og MDG vil fremme saken.

– Vi trenger fortsatt oljeutvinning og oljeinntektene hvis vi skal finansiere det grønne skiftet frem mot 2030. Forslagene fra MDG innebærer at 300.000 arbeidsplasser skal fjernes, uten at man har reelle alternativer til å erstatning. Vi kan ikke kutte ut oljeinntektene, og paradoksalt nok uten disse kan vi ikke finansiere de grønne tiltakene, som blant annet økt kollektivbruk. Hvis Norge slutter å produsere olje, kan vi risikere at land som Russland overtar markedene med en oljeproduksjon som er langt mindre miljøvennlig.

Valgkampen neste år gleder han seg til, selv om det kommer til å bli annerledes enn vanlig.

– Jeg regner med at restriksjonene i forhold til sosial distanse kommer til å prege valgkampen neste høst. Vi kommer til å se mye mer digitalt og langt mindre fysiske møter med velgere. I seg selv er dette en utfordring, men også en invitasjon til å gjøre en ekstra innsats. Jeg kommer til å jobbe knallhardt, så skal jeg krysse fingrene for at dette går veien.