- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Kazagic jobber for tiden med en master i material, energi og nanoteknologi ved Universitetet i Oslo. I fjor ble hun tildelt Alarga-stipendet og fikk sommerjobb i Yara. Tidligere i vår ble hun også kåret til årets teknologistudent av stiftelsen Universum.
– Det var overraskende, men også oppmuntrende.
Ferie endte i Norgesopphold
For meg er den kreative logikken som finnes i matematikk tiltrekkende.
Kazagics reise startet imidlertid langt tilbake i tid. Året var 1993, og i to år hadde borgerkrigen herjet i det tidligere Jugoslavia. Forholdet mellom kroater og bosniske muslimer i Kazagics hjemby Mostar var preget av hat og krig.
– Sommeren det året ble vi med en fransk humanitær organisasjon på ferietur.
Mens de var på tur, ble situasjonen hjemme i Mostar verre. Menn ble satt i konsentrasjonsleir. Familien ble splittet. En onkel havnet i Sverige, mens Kazagics far og morfar unngikk fangenskap og flyktet til Norge.
Norge en selvfølge
Senere klarte far å få Aida, moren og broren hit på familiegjenforening.
– Vi kom til Evje i Agder. Jeg begynte på skole, lærte meg etterhvert språket, begynte med håndball og fikk meg venner. Ting går mye lettere når du kommer som barn enn som voksen, sier Kazagic.
Talldilla og inspirasjon
Og det var de samme foreldrene som pushet Kazagic og broren til å få gode karakterer og til å ta høyere utdanning.
– Jeg tror det handler mer om hva slags familie du har, om de er interessert i sine barns utdanning, enn landbakgrunn. Blant annet husker jeg at mor og far pleide å ta med seg noen matematikkhefter, og slik fikk jeg dilla på tall.
For henne er matte og realfag ikke bare noe som har hjulpet henne langt i livet, men også et lidenskap.
– Den kreative logikken som finnes i matematikk er spennende. Å pusle med tall og løse oppgaver. Ja, jeg har nok alltid vært litt smånerdete av meg, sier Kazagic med et smil.
Kort roerkarriere
Kazagic er godt over 1,80 på strømpelesten og har sterk treningsdisiplin, noe som hjalp henne nå et høyt nivå som roer.
– Inntil en skade satte en stopper for karrieren, rodde jeg for Norske Studenters Roklubb. Vi hadde en russisk trener som jeg kom veldig godt overens med. Men for de norske på laget var det å høre “du er så jævla dårlig!” kanskje ikke det aller mest oppmuntrende og kulturelt riktige.
Global kompetanse
Kazagic har også jobbet som informasjonsarbeider på universitetet. Derfor har hun erfaring med utenlandske studenters kår i Norge.
– Norske læresteders kan bli bedre til å fremme mangfoldige kompetansen. Man kan blant annet bli mer åpen til utdannelse fra land utenfor Europa. Likevel står Norge generelt godt rustet i vår globaliserte og konkurranserettede verden, sier hun optimistisk.
Navn: Aida Kazagic
Alder: 30
Opprinnelig fra: Bosnia-Hercegovina
Yrke: stipendiat i stiftelsen Alarga og mastergradsstudent
Positive sider: Flink til å sette seg selv realistiske mål og til å prioritere ting, i tillegg til å være disiplinert
Negative sider: Kan noen ganger være sta, slite med å ta imot kritikk og miste gode idéer underveis