– Jeg vil gjøre en forskjell i andre menneskers liv

- Pugging har aldri vært noe for meg, sier Janeni Jeevanathan.
Foto: Eva Alnes Holte
Hun har seksere i alle fag fra videregående og kom rett inn på medisin. – Vær så snill, ikke gjør dette til en skrytereportasje, ber Janeni Jeevanatan (19).

Janeni Jeevanathan er født og oppvokst i Norge med mor og far fra Sri Lanka. Familien bor på Skjetten utenfor Oslo.

– Foreldrene mine er ikke akademikere, men de har alltid støttet meg og oppmuntret meg når skolearbeidet ikke gikk så bra, sier hun.

Med 21 av 21 mulige seksere på vitnemålet kan du vel ikke akkurat si at skolearbeidet ikke har gått strålende?

– Jeg har jo ikke hatt seks i alt hele tiden! Det skal ikke være lett å oppnå toppkarakteren og det har det ikke vært for meg heller. Men å få lavere karakterer har motivert meg til å jobbe hardere, det ga meg mer viljestyrke til å stå på, sier Janeni.

Er ingen festtype

Hun har ikke fått karakterene gratis. Det siste året på videregående satt hun bøyd over bøkene hver kveld. At årets russefeiring ble korona-avblåst, var helt greit for henne, den hadde hun ikke tid til uansett.

– Jeg er uansett ikke noen festtype, smiler hun.

Keyboard og Kollywood

Janeni sluttet også i det tamilske bandet hvor hun spilte gitar og keyboard og noen ganger sang.  

– Jeg har holdt på med musikk siden jeg var liten, forteller hun.

– Vi spilte en slags tamilsk versjon av Bollywoodmusikk – det heter Kollywood og er veldig gøy.

Imidlertid kuttet ikke Janeni ut alle atspredelser siste året på videregående. Hun gikk fortsatt til treningssenteret to-tre ganger i uken.

Eksamensnerver

Trening gir hun som et råd til andre elever og studenter.

– I harde prøveperioder på skolen gjør det godt få en pause, ellers blir man veldig tung i hodet. Man får også ny energi av å trene.

– Et annet tips er god planlegging. Jeg pleide å sette opp en slags agenda over hvilke fag jeg skulle lese på hver kveld og hvor lang tid jeg skulle bruke på hvert fag. Jeg sa aldri at pensum var vanskelig, da brukte jeg heller lengre tid på å forstå det.

Mange er plaget med eksamensnerver, har du noen råd mot det?

– Lærerne sa alltid at man skulle være litt nervøs før eksamen. Jeg var også det så klart, men jeg klarte å holde meg rolig fordi jeg var mentalt forberedt god tid i forveien. Jeg hadde lest jevnt og trutt gjennom hele året. En annen ting –  det nytter ikke å pugge pensum, man må gå inn i det til man forstår. Pugging har aldri vært noe for meg iallfall.

Legedrømmen

Da treningssentrene ble koronastengt i mars, tok moren hennes henne med ut på spaserturer i nabolaget slik at datteren skulle få litt mosjon og frisk luft.

– Og jeg var jo med venninner på bursdagsselskaper og sånn, sier hun.

Hvorfor var det så viktig for deg å få toppkarakterer?

– Helt fra jeg var liten har jeg visst at jeg ville bli lege. Jeg vil ha en jobb hvor jeg kan hjelpe andre, hvor jeg kan gjøre en forskjell i andre menneskers liv. Dessuten ble jeg veldig glad i realfagene, særlig kjemi. Medisinstudiet appellerte til meg både faglig og sosialt. Men for å komme inn på medisin må man ha gode karakterer. Da jeg skjønte at jeg hadde mulighet til å komme inn på studiet, gjorde jeg alt jeg kunne for å få toppkarakterer i alle fag.

Ekstravakter på Ullevål

I mai begynte Janeni å ta ekstravakter som renholder i en operasjonsavdeling på Ullevål. Hun har også vært på intensivavdelingen og akutten. Janeni likte miljøet og atmosfæren.

– Jeg ble enda sikrere på at medisinstudiet er det riktige for meg, sier hun.

– Menneskets fysiologi og hvordan cellene virker er jo så fascinerende. Jeg kan ikke forstå at ikke alle synes det er spennende! 

Janeni ler litt og tar sin første slurk fra tekoppen foran henne. Hun har pratet i nesten ett sett og teen er blitt halvlunken. Hun vil ikke ha noe å spise, for snart skal hun på lunsj med en venninne.

– Livet er mer i balanse nå og det er deilig, sier hun.