- – Hvilken julesang liker du best? - 24.12.2018
- – Hvilket statsborgerskap ville du hatt i tillegg? - 17.12.2018
- – Skal du feire julebord i år? - 06.12.2018
Sarwar trives med å være et forbilde for unge innvandrere.
– Du kan karakterisere meg som en handlingens mann. Jeg ønsker at det jeg gjør skal tale sitt tydelige språk. Det er derfor jeg er opptatt av å være en god rollemodell ved å engasjere meg i lokalmiljøet mitt.
Soliman Sarwar er mannen som er dypt involvert i barnas idrettslag og som ofte tar ordet på vegne av dem fra sitt område. Sarwar er også mannen med milliongliset. Han tilhører eliten av eiendomsmeglerstanden i Norge. Inntekt: i millionklassen. Jobb: eiendomsmegler med 25 ansatte fordelt på fire meglerkontorer. Med sin karismatiske og målbevisste væremåte har norsk-pakistaneren klart å trollbinde en hel bransje. Ifølge ham selv handler suksessen om kun én ting: å bry seg om andre.
Mange i min situasjon ville nok ha flyttet til et såkalt finere strøk, men jeg er østkantgutt og kommer alltid til å være det.
Vil gjøre andre gode
– Min far er mannen som lærte meg dette. Han er en “old school”-fyr som ofret mye for vår skyld. Det er dette jeg prøver å leve etter. Jeg gjør alt for mine barn. Jeg er alltid tilstede for mine kunder, men jeg ofrer også mye for at mine ansatte skal lykkes. Jeg tror det er denne viljen til å gjøre andre gode som har vært nøkkelen for meg, smiler han.
I dag befinner vi oss på kontoret han tilbringer mest tid på: Lambertseterveien 2 på Nordstrand. Sarwar sitter på en svart skinnstol på kontorets møterom. Hans arbeidsklær: grå dress med matchende bukse. Et armbåndsur i gull, blå skjorte og svarte skinnsko hører med. Det ravnsvarte håret er velfrisert. Ansiktet nybarbert. 38-åringen betrakter verket sitt der han sitter. Logoer og plakater av nye boliger som snart skal selges, pryder hovedvinduet. Det er her de store avgjørelsene tas.
– Selv om jeg ikke jobber like mye som da jeg kun meglet, tilbringer jeg mesteparten av tiden her. Det kan fort bli 12-14 timer, smiler han.
Fra IT-gründer til meglerkonge
Medieomtalen, premiene og topplistene taler sitt tydelige språk: mannen vi sitter overfor er en av bransjens virkelige profiler. Imidlertid kommer han også med en uventet melding: det var ikke boligkarusselen han først og fremst drømte om. For Sarwar var det finansverdenen som lokket mest. Han tok økonomiutdannelse på BI og hadde en lovende karriere i Telenor. Men han ønsket noe mer. Han ville være den som kunne ta beslutninger.
– Derfor startet jeg et eget konsulentselskap innen IT ved tusenårsskiftet. Det var utrolig gøy og utfordrende. Men så solgte jeg meg ut av det, fordi jeg ønsket nye utfordringer. Valget stod mellom aksjemegling og eiendomsmegling. Fordi jeg er opptatt av å jobbe tett med mennesker ble valget sistnevnte, og jeg har aldri sett meg tilbake, sier han engasjert.
Året var 2001 og unggutten var fersk i bransjen. Han beskriver starten som tøff.
– Du må vite at jeg var en av første eiendomsmeglere med minoritetsbakgrunn. Å ha et eksotisk navn og være brun var banebrytende, men samtidig utfordrende. Mange fikk bakoversveis da de så meg, smiler han.
– Av og til var det tungt. Jeg var helt ny og måtte bevise at jeg dugde. Vi meglere konkurrerer om oppdrag, og jeg tapte ofte. Det var en kjedelig periode.
– Hva var det som fikk deg til å fortsette til tross for motgangen?
– Det må vel være staheten min. Jeg gir meg aldri. Så lenge jeg setter meg et mål, vil jeg gjøre alt i min makt for å nå det. Nå får vi 90 prosent av alle oppdragene vi kjemper om, det er jeg veldig stolt av, sier han.
Myndighetene gjør boligene dyrere
Sarwar er en sta mann, men også ambisiøs og samfunnsengasjert. I en tid hvor boligprisene stadig når nye høyder, blir forskjellene på dem som eier og dem som leier større.
– Tror du innvandrere har det vanskeligere for å komme seg inn i boligmarkedet?
– Nei, det tror jeg ikke. Min erfaring er at innvandrere ofte er flinkere til å spare, dette gjør at det ikke tar så langt tid før de stiller like sterkt som resten av befolkningen.
– Men hva med nyankomne innvandrere?
– Jeg kan være enig i at nyankomne ikke har de samme forutsetningene som de etablerte, men bortsett fra det, ser jeg ingen forskjell mellom nordmenns og innvandreres muligheter til å komme seg inn på boligmarkedet. Det jeg egentlig reagerer aller mest på, er hvordan myndighetene er med på å skape klasseforskjeller. Ikke bare gjør kravet om 15 prosent egenandel at mange ikke kommer seg inn i markedet, de tekniske byggeforskriftene gjør også boliger dyrere. Det er med på å skape mer ulikhet, mener han.
Fotballfreak og familiemann
Selv har Sarwar investert i eiendom, med flere leiligheter som han leier ut. Men til tross for sin suksess bor han fortsatt på østkanten. På Bjørndal, like ved sitt barndomshjem på Holmlia. Norsk-pakistaneren tar en slurk av kaffekoppen og forteller at valget om å bli på Oslo øst var bevisst.
– Mange i min situasjon ville nok ha flyttet til et såkalt finere strøk, men jeg er som sagt opptatt av å være en god rollemodell. Jeg tror det betyr mye for ungdommen i området å ha en som meg som de kan identifisere seg med. Og til syvende og sist: jeg er østkantgutt og kommer alltid til å være det. Jeg er stolt av mine røtter.
Sarwar bruker fotballterminologi når han snakker om jobben. Han ser på seg selv som en fotballtrener. Å rekruttere et godt lag og gi dem de verktøyene de trenger for å lykkes er oppgaven hans. Han innrømmer at han ikke tenker så mye på fritid, men når han først gjør det, er det kun to ting som opptar ham:
– Familien er viktigst for meg. Dessuten er fotballen, og da spesielt Liverpool FC, er noe jeg brenner for. Jeg har vært på Anfield så mange ganger at jeg har mista tellinga, og må innrømme at mange av de største øyeblikkene i mitt liv har vært relatert til laget, sier han, og trekker frem Champions League-finalen mot AC Milan i 2005 som det aller største
– Laget lå under 3-0 i førsteomgang, men klarte å utligne og vant til slutt på straffer. Det må være noe av det største jeg har opplevd, sier Sarwar, som har vært supporter i over 25 år.
– Men fotballen skjer kun på lørdager og søndager når Liverpool spiller kamper. Ellers er det jobben og familien som betyr mest. For meg er lykken når jeg kommer hjem fra jobb, sliten etter en lang og produktiv dag. Den følelsen er ubeskrivelig god.
Fakta om Soliman Sarwar
Født: 26 september 1974
Aktuell som: Meglertopp. Er på eiersiden (majoritetseier) i fire «Privatmegleren»-kontorer i Oslo
Sivilstatus: Gift, tre barn
Siste kulturopplevelse: Den siste fotballkampen til Liverpool
Tre personer, levende eller døde jeg ville invitert på middag: Liverpool-treneren på 60- og 70-tallet Bill Shankly, Steve Jobs og Barack Obama
CD på en øde øy: En live Nusrat Ali Khan-plate