- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
Norsk-tamilen har siden i fjor blitt beordret ut av sin stilling som avdelingssykepleier på Oslo Legevakt for å jobbe med koronapandemien, og mobil testing.
Selv kom han til Norge i 1985 som tenåring, hvor han gikk på Møre folkehøgskole.
– For meg var det mitt første møte med Norge. Etter hvert begynte jeg på videregående hvor jeg tok språkfag og idrett.
I årene fremover ble han interessert i helsefag. Athithan tok en periode helsefag i Ålesund, så flyttet han til Oslo, hvor han hadde flere jobber i lager og på hotell.
Havnet i helsesektoren
Sommeren 1987 tipset en venn han om et ledig sommervikariat på Lambertseter sykehjem. For norsk-tamilen skulle vikariatet bli hans start på 30 år innen helsefaget.
– Egentlig havnet jeg der ved en tilfeldighet, men likte så godt arbeidsmiljøet, og følte meg godt ivaretatt av kolleger. Jeg tok to år senere hjelpepleierskolen, så påbygg på videregående. I årene etter har jeg også utdannet meg i helserett og helsefagsledelse.
For Athithan var mulighetene noe som avgjorde at han valgte en karriere innen helse.
– Her kan man spesialisere seg på ulike områder og retninger. En kan jobbe i administrasjon og bli helsepolitiker. Samtidig trengs det en virkelig interesse for faget og vilje til å jobbe med mennesker.
Athithan har også sittet i bydelsutvalgene for Grorud og Stovner for Oslo Ap.
– 50 prosent av budsjettet vårt går til helsetiltak. Uten helse kan man ikke fungere som samfunnsborger eller bidra til fellesskapet.
Heldagsjobb
Jobben som helsearbeider er ingen åtte til fire-jobb, fremhever han.
– Selv før pandemien har det vært lange dager. Nå er arbeidstrykket større, men også arbeidsdagene har endret seg. Vi jobber mer fra hjemmekontor, og vi må ofte endre rutiner. Nå som jeg er opptatt med testing er vi på en måte i “frontlinjen”. Vi tester, setter folk i karantene og sporer opp smitte. Vi jobber med livet som innsats, og det er mange av oss som står på.
Ofte vil man kunne møte ham i testbilen som er på Stovner, et område med høy smitte.
– Her er det spesielt viktig å få testet, og skape tillit mellom vi som representerer helseetatene, og folk som bor i bydelen.
– Hva er det som motiverer deg?
– Jeg tenker på at dette er en livsviktig samfunnsdugnad. At vi jobber for å hindre smittespredning, slik at vi engang kan komme tilbake til en normal situasjon.