– Holdningsendringer er mulig

 
Foto: Privat
Javad Mushtaq mener flerkulturelle gjennom aktiv samfunnsinnsats kan endre negative holdninger hos majoriteten.

Norsk-pakistanske Mushtaq (bildet) var i fjor ambassadør i FNs Allianse for sivilisasjoner (UNAOC). I år jobbet han som prosjektleder med å promotere “Verdensdagen for mangfold og inkludering” 21. mai.

– Jeg forstod tidlig at det var mangel på kunnskap som var grunnlaget for stigmtisering og diskriminering. Jeg har derfor jobbet aktivt de siste årene med å fremme positive historier om personer med flerkulturell bakgrunn, sier norsk-pakistaneren til utrop.no.

Han sier han har jobbet hardt for å vise at det er personer med flerkulturell bakgrunn som er integrerte, og som ønsker å gjøre en innsats for samfunnet.  

Jeg ønsker å bli vurdert for mine prestasjoner, men jeg ønsker også å sette fokus på at flerkulturell kompetanse kan være positivt.

Videreføring fra Doha
Til vanlig er Mushtaq organisasjonskonsulent i Econa, Norges største interesseorganisasjon for siviløkonomer, hvor han også sitter i Econas mangfoldsutvalg. 

– Jeg ønsket å bidra til å gjøre en forskjell, og derfor engasjerte jeg meg i kampanjen i år. Utvalget i Econa bidro med å spre holdningskampanjen, som i all hovedsak var individdrevet, forteller han. 

I 2011 representerte han Norge i ungdomsdelegasjonen til FNs «Alliance of Civilizations» i Doha, Qatar. Ungdomsdelegasjonene jobbet for å øke forståelse og gjensidig respekt med fokus på etnisitet og religion.

– Noe av det viktigste arbeidet vi kan gjøre i et samfunn er å jobbe for å skape holdningsendringer, forteller han videre

Formålet med kampanjen, understreker Mushtaq, er å styrke dialog og forståelse mellom mennesker og kulturer.

– Ved å få individer og grupper til å gjøre en ting for mangfold på denne dagen, kan vi ta det første steget med å skape et mer inkluderende samfunn basert på gjensidig respekt.

Vil dømmes på bakgrunn av prestasjoner
– Vil du bruke din flerkulturelle bakgrunn bevisst?

–  Jeg vil aldri bruke “flerkulturkortet” for å få urettmessige fordeler. Jeg ønsker å bli vurdert for mine prestasjoner, på lik linje med andre nordmenn, men jeg ønsker også å sette fokus på at flerkulturell kompetanse kan være positivt. En person med en flerkulturell bakgrunn kan fremme nyanserte perspektiver. Mangfold kan blant annet styrke norske bedrifters konkurransedyktighet.

Handler om den essensielle dialogen
– Et annet poeng som du snakker om er å “bekjempe polarisering og stereotypier”. Hvordan kan man gjøre dette?

– Økt kunnskap og gjensidig respekt er helt essensielt for å få dette til. Som regel er den vanskeligste fasen å ta det første steget, for begge involverte parter. Derfor mener jeg at denne kampanjen kan være med på å hjelpe alle parter med å ta et første steg. Det kan være så enkelt som at man inviterer en venn eller nabo med annen kultur eller religion hjem på en kopp kaffe og har en vennlig dialog. Det er så lite som skal til, men som kan utgjøre en stor forskjell.

– Er viktigere enn noensinne nå med tanke på at ytterliggående grupper som NDL og Profetens Ummah har oppstått i Norge?

– I et samfunn som i større grad blir flerkulturelt, vil tiltak for å bekjempe polariseringer og stereotypier være ennå mer viktig, også i tiden fremover.

Førstegangshendelse
Mushtaq sier seg fornøyd med responsen sålangt.

– I år er det første gang vi forsøker å få til denne holdningskampanjen. Jeg har fått meget god respons, men det er veldig mange som vil vite mer om kampanjen. I absolutte tall har ikke antallet vært stort, men jeg håper på at det kan få meget stor gjennomslagskraft neste år, både for individer, bedrifter og samfunnet, sier han.

Om kampanjen
Verdensdagen for mangfold og inkludering er et felles initiativ fra FNs Alliance of Civilizations (UNAOC) sammen med UNESCO, bedriftspartnere og frivillige organisasjoner i anledning Verdensdagen for kulturelt mangfold, 21. mai.

Kampanjen sikter seg inn på å bygge en global bevegelse, og å uttrykke offentlig støtte for mangfold, bygge et inkluderende samfunn og styrke dialog og forståelse mellom mennesker og kulturer. 21. mai fokuserer på offentlig aktivisme og kulturelt mangfold som en drivkraft for fred, sikkerhet og utvikling for alle.