– Jeg er ikke fornøyd før alle kundene mine går ut av stasjonen med et smil, sier Ahmed Saleem til Aftenposten.
Han kunne ikke norsk, og hadde ingen erfaring med hverken butikkdrift, salg eller økonomi, da han for fem år siden fikk praksisplass ved en bensinstasjon i Trondheim.
Nå har han overtatt hele driften, og gjør suksess i et ellers presset marked.
I Irak gir man ikke så mye ros. Jeg lurte på om de tullet med meg.
Odd Reitan, styreleder i Reitangruppen, er innom for en rask kopp kaffe hos franchisetageren Ahmed Saleem.
Raskt oppover
Saleem har startet på bunn, men klatret raskt oppover karrièrestigen. For ni måneder siden ble 33-åringen butikksjef og eier av Shell/7-Eleven-butikken på Tempe i Trondheim.
Han økte omsetningen med 19 prosent fra juni i fjor til juni i år, til tross for at butikksjefen han overtok etter ble kåret til «årets kjøpmann» i Reitangruppen i fjor.
Saleem står på, og får mye skryt av de andre ansatte.
– I Irak gir man ikke så mye ros. Jeg lurte på om de tullet med meg. «Flink, flink» sa de stadig, jeg gjorde jo bare jobben min, sier han og ler.
Tre ting
Som asylsøker er det vanskelig å komme inn på arbeidsmarkedet. Saleem mener man må ha tre ting på plass for å komme i gang:
– Man må lære språket, og man må ha et mål med livet, om det er å få en jobb eller å studere. Uansett hva du velger må du satse på det du gjør. Som asylsøker har du ofte ikke godkjent utdanning og stiller med en tom CV. Å vaske bensinpumper er ikke gøy, men det er en viktig erfaring, sier Saleem.