- Jeg blir aldri etnisk norsk - 17.02.2022
- En farlig tid - 17.11.2016
- Et annerledes Soweto - 17.08.2016
Groruddalen i Oslo er det stedet med flest innvandrere, og sysselsettingsgraden blant innvandrere er generelt lavere enn den er hos nordmenn. Det flerkulturelle etablerersenteret på Grorud i Oslo ønsker å motivere folk som ønsker å starte eget, på tvers av kulturer og etnisitet.
Groruddalen huser ca 140 000 innbyggere, hvorav nesten 50 prosent er innvandrere, og tallet er voksende. Bydelene Stovner, Bjerke, Alna og Grorud er bydelene som befinner seg i Groruddalen.
– Målet med prosjektet er at flere som sitter på en forretningsidé skal kunne starte eget og bli selvhjulpne gründere, sier etablererveileder Mohammed Mahgoub.
Målet med prosjektet er at flere som sitter på en forretningsidé skal kunne starte eget og bli selvhjulpne gründere.
På Etablerersenteret har de jobbet for å presentere seg selv og prosjektet for aktuelle bydeler slik at de skal kunne få intresserte til å være med. Prosjektet er støttet av IMDi, Oslo Kommune og Nav tiltak fra alle bydelene i Groruddalen.
Til nå er det 23 deltakere i prosjektet, som hadde oppstart i september, men de håper på å kunne få flere som ruger på en forretningsidé til neste oppstart i januar 2014.
Ønsker mangfold av ideer
– Vi ønsker at alle typer forretninger skal representeres, og vi har sett mye forskjellig, men jeg trodde at det ville være flere kjøkkenideer enn det det har vært, sier markedskonsulent Knut Akselsen.
Det er mange steg man skal gjennom når man starter et eget foretak, og prosjektet er et åtte ukers program hvor de samles to ganger i uken til undervisning. Resten av uka skal er selvstudium hvor de jobber videre med idéen, samt at det blir individuell veiledning for den enkelte deltaker.
Undervisningen går blant annet ut på å bevisstgjøre deltakerene på landets lover og regler, markedsføring, salg, risikoanalyse, samt lage en forretningsplan med budsjett.
Noen opplever motgang
Personer med annerledes bakgrunn eller etnisitet kan møte på utfordringer når de ønsker å starte eget, men også etnisk norske markedskonsulent Knut Akselsen forsøkte en gang å starte eget foretak, da han startet restaurant på slutten av 90-tallet, men møtte på hindringer på veien.
– Jeg hadde ikke nok bakgrunn fra regnskap og økonomi, og det tar i snitt tre år før man går i null, så man bør kunne ha driftskapital i etableringsfasen.
Akselsen sier at det ikke holder å ha en drøm om å lykkes, man må ha realistiske mål og planer. Hans visjon om å starte restaurant midt i Oslo sentrum på en tid hvor det var mye anleggsarbeid, var en dårlig strategi, og han har erfart at timing og location er viktig når man skal starte eget foretak.
– Jeg hadde egentlig kommet langt i planleggingen, men folk sa til meg at det ikke ville gå. Likevel ville jeg ikke høre.
Planene om å åpne restaurant midt i Oslos hjerte i Torggata raknet da han innså at inntektene ikke matchet kostnadene.
– Jeg fikk meg en dyrkjøpt lærepenge, og nå ønsker jeg å forhindre at andre gjør den samme feilen som jeg gjorde.
Dagens forretningsspire
Juree Døhlen er en av dem som sitter på en fremtidig forretningsidé. Hun ønsker å drive med catering fordi hun vil tilby oslofolk
autentisk thai-mat.
– Thai-maten her i restaurantene er ikke som den jeg er vant med. Jeg vet hvordan thaimat skal smake. Når jeg skal for eksempel skal kjøpe den thailandske retten Pad Krapao, så mangler de grønne bladene som er Krapao, sier Døhlen.
Ideen kom hun på for lenge siden, men hun forteller at det har vært vanskelig på grunn av språkbarrierer. Etter å ha sett mange starte opp thailandske restauranter, tror hun at hun vil lykkes med å servere ekte thai-mat. Motivasjonen kommer fra en venninne som etter to år i landet startet opp et vellykket cateringfirma.
– Det er bra for oss som er utlendinger at vi klarer å gjøre noe eget, for oss selv.
Døhlen er enke. Hun er lysten på å ha noe å gjøre i livet. Målet hennes med å aktivt være på Etablerersenteret er å finne ut om ideen hennes virkelig er noe å satse på.
Hun er fullt klar over at hun må gjennom mange faser før hun kan starte opp eget, og sier at det vil ta tid. Hun er nødt til å søke tillatelse hos kommunen, finne lokale hun kan leie og drive markedsføring av foretaket.
Hun synes det er synd at nordmenn ikke får oppleve thai-mat slik hun mener den virkelig er, og håper at hun gjennom veiledningen får oppfylt drømmen om egen restaurant.
Fremtidige mål
Forløpig er etablerersenteret et pilotprosjekt som skal vare frem til september 2014, men det håpes at det blir så vellykket at det kan bli til et nasjonalt senter.
– Det er ikke spørsmål om hvis vi lykkes. Vi skal lykkes, så når vi lykkes, vil vi se at dette blir til noe fast, sier Mahgoub.
De er allerede i gang med rekrutteringen for januar, og merker at dette er et etterspurt tilbud. Alle som vil vite mer om kurset og søke seg inn, kan ta kontakt med sitt lokale Nav-kontor.