Inkluderingspris til Aisha Bigset

– Dette betyr mye for prosjektet i Burundi, for bartebært og for nasjonalt bæretreff, sa Aisha Bigset da hun mottok Trøndelag fylkeskommunes inkluderingspris 2020. Til venstre: Fylkesordfører Tore O Sandvik.
Foto: Trøndelag Fylkeskommune
– Jeg har fått en del kjeft, men også litt skryt, sier Aisha Bigset til nearadio.no. Hun er beskjeden – i 2019 ble hun valgt som ambassadør for TV-aksjonen og nå hedrer Trøndelag Fylkeskommunes henne for sitt "fremragende arbeid " med å inkludere kvinner i samfunnslivet.

Årets vinner kom til Trøndelag som flyktning fra Burundi etter 11 år på flukt fra krig og usikkerhet. Hun er et eksempel på en innvandrer som på kort tid har omfavnet det trønderske samfunnet, og som har brukt sin egen bakgrunn som ressurs, skriver nearadio.no.

På Facebooksiden «En flyktnings historie» forteller Bigset om sin fortid som flyktning og om sitt nye liv i Beitstad og i Trondheim. Med det har hun blitt et tydelig talerør for innvandrere i Norge, heter det i juryeringen. 

Bind til Burundi

Aisha Bigset er kjent for sitt brennende engasjement for at kvinner skal inkluderes i samfunnslivet. I Burundi er kvinner ofte ekskludert fra skolegang og arbeidsliv fordi de mangler menstruasjonsbind. Gjennom organisasjonen Association Mpore Mama -AMM hjelper Bigset dem til å få tilgang på bind.  Organisasjonen har opprettet en systue i Burundi, og folk i hele Norge er også mobilisert til å sy og donere tøybind. Nettopp dette arbeidet var en av grunnene til at statsforvalteren i Trøndelag valgte Aisha Bigset som ambassadør for TV-aksjonen i 2019.

Afrikansk bæreteknikk

Aisha Bigset har også engasjert seg i Bartebært – Trøndersk bæretreff og Nasjonalt Bæretreff. Gruppene fokuserer på tradisjonell bæring av spedbarn. Bartebært er et stort bæretreff, eller bærefestival, som hvert år avholdes i Trondheim. På Facebooksiden til Bartebært oppfordrer de foreldre til å komme og lære seg hvordan de kan bære babyen ergonomisk riktig – i bæresele, sjal, ringslynge eller på andre måter. Teknikken er vanlig i Afrika og har fått økt oppslutning i anerkjente forskningsmiljøer fordi den skal stimulere den lilles kognitive og fysiske utvikling.

Ressurs for Trøndelag

Med sin bakgrunn og engasjement så er hun en ressurs for Trøndelag. Med det representerer hun en underkommunisert side ved innvandring, samtid som hun med sitt samfunnsengasjement går foran som et godt eksempel for oss alle, heter det i juryeringen.

Det var en rørt prisvinner som mottok prisen, melder nearadio.no: 

– Tusen hjertelig takk, dette betyr utrolig mye og jeg setter stor pris på dette. Dette betyr mye for prosjektet i Burundi, for bartebært og for nasjonalt bæretreff, sier Aisha Bigset.

Fylkeskommunens inkluderingspris består av et diplom og 25.000 kroner.