-Dette så jeg virkelig ikke komme! utbryter Hanan Abdelrahman.– Bare det å bli nominert er en stor ære, men at det skulle bli meg føles helt uvirkelig. Det at en person med min bakgrunn vinner en slik pris viser at alt er mulig.
Hanan Abdelrahman kom til Norge fra Egypt 19 år gammel. De første 15 årene levde hun livet sitt i et travelt asfalt-Oslo. Så oppdaget hun skogsområdene rundt hovedstaden.
I dag er mattelærer, høyskolelektor, gründer og forfatter Abdelrahman et engasjert friluftsmenneske som ivrer etter å få flest mulig til å oppsøke norsk natur. Hanan sitter i styret i WWF – Verdens Naturfond – og er blant annet engasjert av inkludering av innvandrere i friluftslivet gjennom prosjektet Flerkulturelt friluftsliv.
– En utypisk profil
Prisen deles ut av Camp Villmark og gis til en eller flere personer som inspirerer andre til å ta naturen i bruk, og som gjennom egne aktiviteter viser at friluftslivet er tilgjengelig for alle.
Juryformann og leder for Camp Villmark, Per Anders Iversen, sier følgende om vinneren:
-Sammenlignet med mange av de som har vunnet prisen før henne er Hanan en noe utypisk profil, men gleden og engasjementet hun formidler er umulig å komme utenom. Juryen leter alltid etter personer som inspirerer andre og som gjennom egne aktiviteter viser at friluftsliv ikke trenger å være hverken dyrt, vanskelig eller utilgjengelig. Her har Hanan vært en enorm inspirasjon for mange, noe responsen fra publikum også har vist oss.
– Naturen gir mestringsfølelse
I 2017 ble Hanan Abdelrahman kåret til landets beste mattelærer av Minotenk. I et innlegg i Stavanger Aftenblad skriver hun om den mestringsfølelsen det gir å klare å gå lange turer i naturen og kanskje overnatte.
– Mange barn og unge har ikke peiling på samspillet med og avhengigheten av naturen. Får de muligheten, kan mestringsfølelsen overføres til all form for læring. De kan få troen på at de kan om de bare prøver og ikke gir seg, skriver mattelærer Abdelrahman.
Hun forteller at hun selv opplever større mestring for hver lengre tur hun går, og for hver fjelltopp hun klarer å bestige. Og hver gang hun overnatter ute i telt eller under åpen himmel uten å være redd.
– Man blir bevisst på hvordan kroppen og hjernen spiller på lag. Hvordan du kanskje tør å gå lenger enn du trodde var mulig. Og hvordan naturen tar deg imot og aksepterer deg akkurat som du er.
– Viktig arena for integrering
Hun mener naturen kan være arena for integrering av minoritetskvinner.
– For det er ikke nødvendigvis bare på kvinnekafeen på Holmlia det skjer. Det er like mye på vei opp til Kjerringhøgda i Enebakk. Min drøm er å starte en turvennbevegelse hvor en norsk familie inviterer en minoritetsfamilie som er ny i landet med på søndagstur.
– Hanan er et levende eksempel på at de gode naturopplevelsene er tilgjengelig for oss alle, uavhengig av bakgrunn og kunnskapsnivå. Med en bakgrunn som skiller seg vesentlig fra tidligere vinnere har Hanan Abdelrahman så til de grader demonstrert at man ikke trenger å være født med ski på beina for å formidle gleden av å være ute under åpen himmel. Siden hun startet å utforske friluftslivet i 2017 har hun vist oss at naturen kan være et viktig fristed for både kropp og sjel, i tillegg til å være en befriende arena for både mestringsfølelse, integrering og nettverksbygging, skriver Camp Villmark i en pressemelding.